Medimagazin logo

Çok zor ameliyatları yapabilirsiniz, ama...

Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği ile Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesince düzenlenen ''Hastane İnfeksiyonları Eğitim Programı'' Sivas'ta yapıldı
Çok zor ameliyatları yapabilirsiniz, ama...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
SİVAS (A.A) - Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği ile Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesince düzenlenen ''Hastane İnfeksiyonları Eğitim Programı'' Sivas'ta yapıldı.

CÜ Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen programın açılışında konuşan CÜ Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, hastane infeksiyonun çok önemli bir konu olduğunu belirtti.

Çok iyi bir cerrah olunabileceğini, hastanelerin, tanı ve tedavilerin çok iyi olabildiğini kaydeden Dökmetaş, ''Ameliyatlarınız çok başarılı olabilir. Çok zor ameliyatları yapabilirsiniz. Ama bakım iyi değilse, hastane infeksiyonu gelişirse yaptığınız bütün işleri kaybedersiniz. Hastane infeksiyonlarıyla mücadele maliyet açısından çok yüksek'' dedi.

Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği Başkanı Prof. Dr. Sercan Ulusoy da derneklerinin 2000'den itibaren kongre ve eğitim programları düzenlediğini söyledi.

Derneklerinin 9 yılda önemli işler yaptığını anlatan Ulusoy, bu başarıda bugüne kadarki tüm yönetimlerin ve sayıları binleri aşan üyelerinin ortak katkısı olduğunu kaydetti.

Hastane İnfeksiyonları Eğitim Programı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof Dr. Mehmet Bakır da, CÜ'de 1991 yılında infeksiyon hastalıkları kontrolüne başladıklarını belirtti.

Hastane infeksiyonlarında eğitim önemli

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Çetinkaya Şardan ise hastane infeksiyonları oluştuğu zaman istenilmeyen sonuçların meydana gelebildiğini, tedavi sürecinin uzadığını söyledi.

Hastanelerde öncelikle dikkat edilmesi gerekenin hastalara zarar vermemek olduğunu ifade eden Şardan, bu zararların başında ise hastane infeksiyonlarının geldiğini söyledi. Tüm dünyada hastalara verilecek zararların, tıbbi hataların son yıllarda sıkça gündeme geldiğini anlatan Şardan, Türkiye'de hastane infeksiyonlarıyla mücadele konusunda yenilikler yapıldığını bildirdi.

Hastane infeksiyonlarından korunma yollarını da sıralayan Prof. Dr. Şardan, ''Öncelikle hastayı korumak bizim görevimiz. Sonra sağlık çalışanları, ziyaretçiler dahil olmak üzere hastanede bulunan herkesi korumak gerekiyor. Bu işi yaparken de mümkün olduğunca lüzumsuz maliyet artışına sebep olmamak lazım'' dedi.

Şardan, hastanelerde başlayan kalite çalışmaları kapsamında 4-5 yıl öncesinde sadece bir iki hastanede olan infeksiyon kontrolü ile ilgili yazılı politika prosedürlerin neredeyse tüm hastanelerde bulunduğuna işaret ederek, ''Bunları gerçekten yazılan şekliyle uygulanır haline getirebilirsek, hastanelerimizdeki hizmeti çok daha iyi noktaya ulaştıracağız'' diye konuştu.

Hastane infeksiyonları konusunda eğitimin çok önemli olduğunu anlatan Şardan, hastanelerde çalışan temizlik işçisinden, diğer branşlarındaki öğretim üyelerine kadar herkesin hastane infeksiyonları konusunda eğitiminin şart olduğunu söyledi.

İnfeksiyon kontrolünde yaşanan zorluklara da değinen Prof. Dr. Yeşim Çetinkaya Şardan, şunları kaydetti.
''Bu zorlukların başında hastane epidemiyolojisinin giderek daha kompleks hale gelmesi geliyor. Çok ciddi çoğul dirençli bir mikroorganizma sorunuyla karşı karşıyayız. Giderek daha ağır hastalarla, daha dirençli fotojenlerle uğraşıyoruz. Kontroller zorlaşıyor. Tedavi seçenekleri ise giderek azalıyor. Bunun yanında tüm dünyada infeksiyon kontrol hemşirelerinin sayısındaki yetersizlik önemli bir sorun. Bu gelişmiş ülkelerde de, gelişmekte olan ülkelerde de problem. Ülkemizde bir sertifikasyon programı başladı. 300'den fazla sertifikalı hemşiremiz oldu. Ama bu henüz ihtiyacın çok altında bir rakam. Gelişmiş ülkelerde dahi tıp fakülteleri ve hemşirelik yüksek okullarında infeksiyon kontrolü konusunda yeterli bir eğitim verilmemesi önemli sorun. Hekim olsun, hemşire olsun meslek hayatına başlarken, temel bilgilerle donanmış şekilde gelmiyor. Bu konuda infeksiyon kontrol programlarına çok önemli bir görev düşüyor.''

Ulusal hastane enfeksiyonları sürveyans sistemi

Türkiye'de hastane infeksiyonlarında Ulusal Hastane Enfeksiyonları Sürveyans Sistemi'nden artık söz edilmeye başlandığını, bunun da çok önemli bir adım olduğunu kaydeden Şardan, konuşmasını şöyle tamamladı:
''Kötü şeyler yaşandıktan sonra bu konuda Türkiye'de yasal düzenleme yapıldı. Önce eski bakan kaybedildi. Arka arkaya yeni doğan ünitelerinde yaşanan salgınlar. Ama hiç değilse bunlardan bir ders çıkarıldı ve oldukça güzel bir hastane infeksiyonları kontrolü yönetmeliği yayımlandı. Hatta o yönetmelik yayınlandığı zaman, yönetmelik için, bizim için çok fazla denildi. Türkiye şartlarının üzerine çıkarıldı denmişti. Ama çıtayı yüksekte tutmazsak, aradaki farkı kapatma şansımız yok. Çünkü sürveyansa yeni başlıyoruz, kıyaslamaya yeni başlıyoruz. Ulusal sürveyans sistemi yeni oluşturuluyor. Dünya ise sıfır infeksiyondan bahsediyor. Bizim bu basamakları hızlı geçmemiz gerekiyor. Gerçekten de hızlı çalışıldı.''
çok
zor
ameliyatları
yapabilirsiniz
ama...
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir