Medimagazin logo

Çok tartışılan yasa bursa'da kamu'dan kaçışı niye bu kadar hızlandırdı?

Kaynak: BURSA HAKİMİYET - OKAN TUNA
Çok tartışılan yasa bursa'da kamu'dan kaçışı niye bu kadar hızlandırdı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tabip Odaları'nın ve Türk Tabibler Birliği'nin tüm karşı çıkmalarına rağmen Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan ve TBMM'de yasalaşan Tam Gün Yasası'nın Bursa genelindeki etkileri ortaya çıkmaya başladı.

Hekimleri;

Kamu, muayenehane ya da özel sektör arasında tercih yapmaya zorunlu kılan yasa, deyim yerindeyse Bursa'da sağlık işleyişini adeta alt üst etti.

Verilere göre;

Bursa genelinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapan ve 2011 yılında emekliliğini isteyen ya da istifasını veren uzman hekim sayısı 103'e ulaştı ki bu rakama endişeyle bakılıyor.

Bu rakam, Bursa'da toplamda 1010 olan uzman hekim sayısının yüzde 10'unun ayrıldığı anlamı da taşıyor ki, oranın büyüklüğü buradan da anlaşılıyor.

Ayrılan hekimlerin bir çoğunun, dalında tanınan ve tercih edilen hekimler olması da, yasanın kamu hastanelerine verdiği zararı ortaya koyuyor.

 

Şu ana değin;

Devlet Hastanesi'nden 22, Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nden 14, Zübeydehanım Doğumevi'nden 16, Çekirge Devlet Hastanesi'nden 12, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi'nden 9, Dörtçelik Çocuk

Hastanesi'nden 5, İznik Devlet Hastanesi'nden 1, Yenişehir Devlet Hastanesi'nden 2, Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesi'nden 1, Yüksek İhtisas Hastanesi'nden 4, Gemlik Devlet Hastanesi'nden 10, Karacabey Devlet Hastanesi'nden 1, Orhaneli Devlet Hastanesi'nden 2, İnegöl Devlet Hastanesi'nden 3 ve Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nden de 1 olmak üzere toplam 103 uzman hekimden 90'ı kamudan resmen ayrıldı, 13'ünün de işlemleri sürüyor.

Bursa'da yaşanan bu kamudan kaçış, doktor-hasta-asistan işleyişini de zora soktu.

Örneğin;

Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nden Dahiliye, Üroloji, Kulak Burun Boğaz ve Genel Cerrahi olmak üzere doçent düzeyindeki 4 klinik şefinin birden istifası, aynı zamanda eğitim ve araştırma hastanesi olan buradaki sistemi kilitledi.

Hastalara bakmalarının yanı sıra asistanlarla ilgili karar veren kişiler de olan bu hekimlerin, ekipleriyle birlikte ayrılıp özel hastanelere geçmeleri, başta kanser ve mide ameliyatlarının yapılamamasına, hastaların mağdur olmalarına, asistanların da vaka görememesi nedeniyle kendilerini geliştirememelerine yol açmaya başladı.

Boşalan bu yerlere Sağlık Bakanlığı'nca da atama yapılamamış olması da işin bir başka yönü.

Bursa'da;

103 uzman hekimin ayrılmaları, İl Sağlık Müdürlüğü Özcan Akan'ın "Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten bu yana kadar 11 hekim istifa etti. Yani 100 hekimden 2'si özeli tercih etti. Bu o kadar büyük bir oran değil. Hekimler kamuda kalmaktan yana" açıklamasını da tartışmaya açtı.

Bursa'da;

Çoğu özel hastanelerle anlaşan, bir kısmı da kendi muayenehalerinde hasta bakmayı tercih eden ve kendi alanlarında isim yapmış hekimlerin ayrılmasıyla, kamu hastanelerinde kadın doğum, çocuk, göz, genel cerrahi, iç hastalıkları, tıbbı onkoloji, gastroenteroloji, KBB, radyodianostik, anestezi, ruh sağlığı, hematoloji, fizik tedavi, üroloji, nöroloji, nefroloji, beyin cerrahisi, nakleer tıp, cildiye, psikiyatri, kardiyoloji, ortopedi, romatoloji ve göğüs hastalıkları gibi dallarda

ciddi bir hekim boşluğu da ortaya çıktı.

 

Bursa'da kamudan bu kaçışın bir benzeri de Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaşanıyor.

Yasanın devreye girmesiyle, aralarında profesör ve doçentlerin de bulunduğu 287 uzman hekimden 57'i özel hastanelere geçmeyi ya da muayenehanelerinde kalmayı tercih etti.

Yasa öncesinde;

Hekimler hem kamu hastanelerinde, hem özel hastanede, hem de muayenelerinde aynı anda çalışabiliyorlardı. Bakanlık, bu uygulamanın hizmet kalitesini olumsuz etkilediği düşüncesiyle, çok tartışılan Tam Gün Yasası'nı çıkarmış, hekimlerin sadece bir yerde çalışması için tercih yapmalarını istemişti.
 

çok
tartışılan
yasa
bursa'da
kamu'dan
kaçışı
niye
bu
kadar
hızlandırdı?
Yorum (7)
cansu güven
Sayın bakan kaş yapayım derken göz çıkardı.Bir başka deyimle kendi ayağına kurşun sıktı. Fevkalade iyi giden ve yüzde doksan yedisi zaten tam gün çalışılan bir sisteme çomak soktu. O yüzde üç te zaten zamanla kendi içinde eriyecekti. Şı anda sayın sağlık baknalığı yetkilileri kendilerine güveniyorlarsa halk arasında bir memnuniyet anketi yaptırsınlar,çok merak ediyorum,yüzde yetmiş üç acaba ne oldu.
0
Cevapla
Dr Hakan
Yok kardeşim öyle bişe abartıyolar, tıkır tıkır, tıkır tıkır işler...
0
Cevapla
Hıdır KIL
Bence ortada sorun falan olduğu yok.Sadece durum abartılmaya çalışılıyor.Ayrılan hocaların çoğu emekliliği gelmiş insanlar.Bu hocalar zannediyorlarmı ki üniversiteden ayrılınca aynı hasta potansiyelini bulabileceklerini.Çoğu üniversitenin adını kullanıp muayenesinde hasta bakıp özel hastanede ameliyat yapıyordu.Ben çok sayıda hoca gördüm ; üniversitede iken şahin kesilen ama emekli olunca adı bile hatırlanmayan.
0
Cevapla
dr aytaç
özel hastanede çalışan kadın doğum uzmanıyım. tam gün diye çıkarılan yaygara hocaların muayenehanesi içindir. pratisyen arkadaşların ve perifer uzmanları için bu güne kadar destek vermemiş hocaların muayenehanesi için kavga etmek gereksizdir. ttb şu an sadece hocaların muayenehanesini kurtarmaya uğraşıyor
0
Cevapla
zulkif yagar
Tam günü destekliyorum bizim için sesini çıkarmayanlara oh olsun dahada beter olsunlar umarım.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir