Medimagazin logo

Çalışma: RSV aşısı hamile kadınlar için güvenli mi?

Weill Cornell Medicine ve NewYork-Presbyterian tarafından yapılan yeni bir çalışma, hamileliğin son dönemlerinde annelerin solunum sinsityal virüsüne (RSV) karşı aşılanmasının güvenli olduğunu kanıtladı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Çalışma: RSV aşısı hamile kadınlar için güvenli mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Weill Cornell Medicine ve NewYork-Presbyterian araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışma, gebeliğin son dönemlerinde solunum sinsityal virüsüne (RSV) karşı annelere yapılan aşılamanın erken doğum veya diğer olumsuz sonuçlarla ilişkili olmadığını gösterdi. 

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından bildirildiği üzere, bebeklerde alt solunum yolu hastalıklarının önde gelen bir nedeni olan RSV, her yıl ABD'de beş yaşın altındaki çocuklar arasında 80.000 hastaneye yatış ve 300 ölümle önemli sağlık riskleri oluşturuyor.

Ağustos 2023'te ABD Gıda ve İlaç İdaresi, başarılı klinik deneylere dayanarak Pfizer'in Abrysvo aşısını 32 ila 36 hafta arasındaki hamile kadınlar için onayladı. Bunu takiben, CDC'nin Bağışıklama Uygulamaları Danışma Komitesi, RSV sezonu boyunca, Eylül'den Ocak'a kadar aşıyı önerdi ve antikorların plasenta yoluyla aktarılması yoluyla bebeklere önemli bir koruma sağladı.

Erken doğum oranlarını artırmadı

Dr. Moeun Son tarafından yönetilen ve Dr. Heather Lipkind tarafından desteklenen çalışmada, NewYork-Presbyterian hastanelerindeki 3.000'den fazla hastanın sonuçları analiz edildi.

Aşılanmış (%5,9) ve aşılanmamış (%6,7) kadınlar arasında erken doğum oranlarında önemli bir fark bulunmadı. Ayrıca, her iki grupta da YYBÜ'ye kabuller ve sarılık ve sepsis gibi yenidoğan sağlık sorunları da dahil olmak üzere diğer doğum komplikasyonları benzer oranlarda görüldü.

Dr. Son, çalışmanın gerçek dünya koşullarına uygunluğunu vurgulayarak, hem hastalara hem de klinisyenlere aşının hamilelik sırasında güvenli olduğu konusunda güvence verdi. Aşılanan kadınlar arasında yüksek tansiyonda hafif bir artış gibi küçük endişelere rağmen, devam eden araştırmalar bu bulguları netleştirmeyi ve gelecekteki aşılama stratejilerini geliştirmeyi amaçlıyor.

Çalışma, 8 Temmuz'da JAMA Network Open'da yayımlandı.

rsv
hamilelik
asi
solunum sinsityal virus
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir