Medimagazin logo

Çalışma, düşük yağlı diyetin MS hastalarında yorgunluğu azaltabileceğini ortaya koyuyor

Yeni bir çalışma, düşük yağlı bir diyetin multipl skleroz (MS) hastalarında yorgunluğu önemli ölçüde azalttığını ve bu zayıflatıcı semptomu yönetmek için farmakolojik olmayan potansiyel bir yaklaşım olduğunu gösteriyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Çalışma, düşük yağlı diyetin MS hastalarında yorgunluğu azaltabileceğini ortaya koyuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Multiple Sclerosis Journal'da yayınlanan çığır açıcı bir çalışma, multipl sklerozdan (MS) muzdarip bireylere yeni bir umut getirdi. Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nden Emma Chase ve kıdemli yazar Vijayshree Yadav'ın da aralarında bulunduğu araştırmacılar, düşük yağlı diyetin hastalığın yaygın ve genellikle zayıflatıcı bir semptomu olan MS'e bağlı yorgunluk üzerindeki etkisini değerlendirmek için bir analiz gerçekleştirdi.

Çalışmaya, 12 haftalık düşük yağlı diyet rejimine (toplam günlük yağ kalorisinin yüzde 20 veya altında tutulduğu) rastgele atanan veya bekleme listesindeki bir kontrol grubuna yerleştirilen MS'li 39 kişi katıldı. Dikkat çekici bir şekilde, düşük yağlı diyete bağlı kalan grup, günlük kalori alımında yüzde 11 oranında önemli bir azalma gösterdi. Daha da önemlisi, kontrol grubuna kıyasla ortalama Modifiye Yorgunluk Etki Ölçeğinde (MFIS) 4,0 puanlık önemli bir düşüş yaşadılar. Bir duyarlılık analizinde, ortalama MFIS farkı -13,9'a kadar yoğunlaştı.

Düşük yağlı diyet yaşam kalitesini iyileştirdi

Dr.Vijayshree Yadav, MS hastalarında yorgunluğun kritik doğasını vurgulayarak, özellikle MS'te yorgunluğu hedefleyen FDA onaylı bir ilaç bulunmadığının altını çizdi. Bununla birlikte, çalışmanın bulguları, diyet değişikliklerinin, özellikle de düşük yağlı bir diyetin, bu hastaların yaşam kalitesini iyileştirmede önemli bir rol oynayabileceğini gösterdi.

Bu çalışma sadece MS semptomlarının yönetimine ilişkin değerli bilgiler sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda yaşam tarzı müdahalelerinin geleneksel tıbbi tedavileri tamamlama potansiyelinin de altını çiziyor. MS hastaları yorgunluk için sınırlı tedavi seçenekleriyle boğuşurken, bu araştırma daha kolay ve güvenli bir şekilde uygulanabilecek umut verici bir alternatif strateji sunuyor.

multipl skleroz
dusuk yagli diyet
yorgunluk
ms
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir