Medimagazin logo

Bu bir Okuyucu Haberidir: Zonguldak’ta sağlık çalışanları döner sermaye mağduru

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, 2011 Aralık ayı döner sermaye ücretleri personele hala ödenmedi.
Bu bir Okuyucu Haberidir: Zonguldak’ta sağlık çalışanları döner sermaye mağduru
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı’nın 2011 Aralık ayında yayınladığı ilgili genelgesinde ; “Bu itibarla bundan böyle mali yıl sonlarında Aralık ayının son iş günü mesai saati bitimine kadar döner sermaye komisyonunun toplanarak “dağıtılacak ek ödeme tutarı”nı belirlemesi, belirlenen tutara göre mezkur Yönetmelik hükümleri çerçevesinde personele yapılacak ek ödeme bordroları ile tahakkuk evraklarının hazırlanması ve Aralık dönemi ek ödeme tahakkuklarının 01 Ocak tarihinden önce (mali yıl sona ermeden önce), ilgili döner sermaye saymanlığına intikal ettirilerek,  ek ödeme tahakkuklarının emanet hesabına (muhasebe kayıtlarına) girilmesinin sağlanması gerekmektedir.” denilmektedir.

 

Fakat Sağlık Bakanlığı’nın genelgesine rağmen bugün itibariyle (14 Şubat 2012) Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi 2011 Aralık ayı döner sermaye ücretlerini ödememiştir. Diğer hastaneler Ocak ayı döner sermaye ücretlerini ödemeye başladıklarını belirtmekte fayda görüyoruz.

 

Çalışan personelin çoğu kredi ödemeleri başta olmak üzere yapacağı ödemeleri geciktirdiği için mağdur olmakta ve bazı personel ise icraya verilmek üzere olduğu da gelen bilgiler arasındadır.

 

Edinilen bilgiye göre Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi döner sermaye ücretleri ödemesini sık sık geciktirerek personelini mağdur etmekte ve bu mağduriyet sonucunda kurum personeli tarafından şikayet edilmektedir.

 

Sağlık Bakanlığı’nın küçük bir incelemesi sonucunda hangi kurumun geciktirme yapıp yapmadığını görebilecekken, kontrol edilmediği için Bakanlık kendi personelini umursamaz duruma düşmektedir. Ve çalışan personelin de Sağlık Bakanlığı’na güveni azalmaktadır.

 

Yaşanılan bu mağduriyetin bir an önce giderilerek tekrarlanmaması, çalışan personelin motivasyonu açısından önemli olduğunu düşünmekteyiz. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın döner sermaye ücretleri ödenmesi hakkında gereken hassasiyeti göstererek keyfi uygulamaların önüne geçmesi de büyük önem taşımaktadır.

bu
bir
okuyucu
haberidir:
zonguldak’ta
sağlık
çalışanları
döner
sermaye
mağduru
Yorum (7)
A.AA
Ne yazıkki zamanında da ödense en düşük döner sermeye ödemeleri Branş hastanesi olması nedeniyele doğumevlerine. Çünki doğum ve sezeryan SUT fiatları çok düşük. (Bakanlığın, gereksiz sezeryan girişimlerini önlemenin yolu olarak seçimi.) Oysa artık muayenehane yok. E o zaman hiç olmazsa doğum ücretlerini arttırınki doğumevleri borç batağından kurtulsun. Çalışan personeline, hiç olmazsa aynı ilde çalışan diğer hastane çalışanları (branş hastanesi olmayan) kadar döner sermaye alabilsinler. (dikkat edilirse maksimumdan demiyorum ???). Bursa Zübeyde Hanım Doğumevi maksimum kapasite ile çalışmaktadır. - Yatak doluluk oranı, poliklinik sayıları, yeni doğan yoğun bakım -40 küvöz doluluk oranı , % 100 e yakın- Böylesine yoğun çalışmasına rağmen belirttiğim nedenlerle aynı ilde başka hastanelerde çalışan personelin aldığı döneri alamamaktadır. Kapasitesinide daha fazla arttırabilmesi teorik ve pratik mümkün değildir. Eğer buradaki personeli mağdur etmeden döner sermeye dağıtmak istiyorsanız ve aynı zamanda gereksiz sezeryanı önlemek iddasında iseniz hiç olmazsa normal doğum için öngörülen fiyatları arttırın.
0
Cevapla
Dr
Heralde Zonguldaktaki hastanelerin kaderi bu...Daha önceki aylardada yaşanan ödemede gecikme devam ediyor.Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesinde de Aralık dönerleri halen ödenmedi.Sağlık bakanlığı niye Zonguldak'a üvey evlat muamelesi yapıyor..Personel olarak patlama noktasındayız.Zaten döner sermaye ödemeleri asgari miktardan yapılıyor.Geçim sıkıntısı yaşarken hizmet vermek kolay olmuyor.Sağlık bakanlığı uygulanmayacaksa ne diye genelge yayınlıyor.
0
Cevapla
k. s.
Sayın AAA; surunlarımız aynı ama çözüm sizin yazdığınız şekilde olamaz. Çözüm ancak dal hastanelerinin iyi çalışan büyük kamu hastanelerine acilen bağlanmaları şeklinde olacaktır. Bazı şehirlerdeki dal hastaneleri zaten bağlanmıştır. ( Neden sadece onlar? Hastanelerin tümüyle borç batağına saplanıp batması aşamasında mı bağlanma düşünülüyor?) Diğerleri konusunda da, daha fazla "personelin maddi mağduriyeti" ve malzeme-ilaç eksikliğinden dolayı "hasta mağduriyeti" yaşanmadan; acele edilmelidir. Bakanlık yetkililerinin kadın doğum dal hastaneleri konusunu artık kökten çözeceğini ümit ediyorum. Saygılarımla.
0
Cevapla
E.S.
Aynı durum Giresun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi için de geçerlidir. Aralık 2011 döner sermaye ödemeleri hala yapılmamıştır. Bakanlığın kadın-doğum ve çocuk hastanelerine genel yaklaşımı oldukça açık ve nettir. Aynı emeği gösteren çevre hastane doktorlarına göre alınan döner sermaye miktarları çok komik kalmaktadır. Bazı illerdeki gibi, başka kamu hastanelerine bağlanma konusunda başvuru yapılmasına rağmen, sonuç olumsuz olmuştur. Maduriyet öyle büyük boyutlara ulaşmıştır ki, süresini dolduran mecburi hizmet yükümlüsü çareyi bir an önce kaçmakta bulmaktadır. 4 farklı branşta açılan kurum içi atama kuralarında bir kişi bile tercih etmemiştir. Sorun sadece bizim sorunumuz değil, yurt çapındaki tüm dal hastanelerinin özellikle de "Kadın-Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastaneleri"nin sorunudur.
0
Cevapla
nt
Tüm doğumevleri üvey evlat muamelesi görüyor. Bende doğumevindeydim. Sezeryan cezasını pediatrist, hemşire çekiyor. tayin istedim 1000 km uzağa taşındım. Yerimizden olduk, maddi sıkıntıya düştük. İşte adaletsizliğin en büyük örneği. Nefret ediyorum hem mesleğimden hem sistemden.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir