Medimagazin logo

Bilim insanlarından yeni ilaç: İşitme duyusunu kazandırıyor

Kulağa enjekte edilen jel, işitme kaybını tersine çevirebilir. FX-322 olarak adlandırılan tek seferlik iğne, kulak içindeki uykudaki kök hücreleri, sesleri beyne iletebilen sağlıklı yeni işitsel hücrelere dönüştürüyor.
Kaynak: Sözcü
Bilim insanlarından yeni ilaç: İşitme duyusunu kazandırıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İngiltere’de sekiz milyonu 60 yaş ve üzerinde olmak üzere yaklaşık 11 milyon insan işitme kaybından muzdarip. Kulak enfeksiyonları veya kulak kiri birikmesi sonucu kısa süreli işitme kaybı pek çok kişide görülüyor. Bu tip durumlar, tedavi edilebilir olsa da tekrar tekrar yüksek sese maruz kalmaktan veya yaşlandıkça iç kulaktaki değişikliklerden kaynaklanan işitme kaybı, büyük ölçüde tedavi edilemiyor, çünkü hücreler kendilerini onaramıyorlar.

İşitme cihazları sesi güçlendirerek yardımcı olabilir, ancak yeni bir ilaç, sağlıklı işitmeyi sağlayarak bu cihazlara olan ihtiyacı ortadan kaldırabilir.

Yeni hücreler oluşuyor

ABD’deki Massachusetts Institute of Technology’ye bağlı bir şirket olan Frequency Therapeutics tarafından geliştirilen jel, laboratuvar testlerinde progenitör hücreler adı verilen bir tür kök hücreden yeni hücrelerinin oluşmasına yardımcı olan bir ilaç karışımından oluşuyor.

Dahil edilen ilaçlardan biri, halihazırda epilepsi için kullanılan, kolayca bulunabilen ve nispeten ucuz bir ilaç. Diğer kök hücre tiplerinden farklı olarak, hücreler herhangi bir vücut dokusuna dönüşmüyorlar.

2021’de Otology & Neurotology dergisinde yapılan bir araştırma, jel aşı verilen ve ciddi işitme kaybı olan altı gönüllüden dördünün konuşmayı sonradan anladığını belirtti.

Şimdi, işitme kaybı yaşayan 124 kişiyi içerecek daha büyük deneme planlanıyor.

i̇şitme kaybı
işitsel hücre
işitme duygusu
ilaç
yeni hücre
Yorum (7)
Yüksel ayhan
umarim gerçekten bunu geliştirip uygularlar ama işitme cihazı sektörü çöker diye yaparlarmı bilmiyorum böyle birseny varsa bende denek olurum seve seve
4
Cevapla
leyla şahin
inşallah tedavisi çıkar cihazlar son verilsin tedavi çıkması gerekiyor insanların hayalleriyle oynuyorlar sürekli bi arıza bi arıza gönderiyoruz 2 ay içinde geliyor o gelene kadar kulak tembelleşiyor daha da takma isteği gelmiyor ağlıyorum yazarken keşke böyle bişey olmasada tedavisi çıksa üzgünüm:(
4
Cevapla
İbrahim KAZAK
i̇yi çalışmalar diliyorum. b bu haberler aşağı yukarı 2 senelik. ben de kulaklarımda ses kaybına bağlı işitme kaybı var. i̇nstitute of technology şirketinin fx-322 ve 345 çalışmalarında yeni gelişmeler var mı? bilgi verirseniz çok memnun olurum.
1
Cevapla
Begüm A.
i̇şitme cihazı sektörünü batırmamak için tamamen geçirecek bir şey çıkarmazlar. maalesef olan bizim gibilere oluyor. hayatımı çok etkiliyor çok mutsuzum yaşama isteğim bile yok. keşke cihaz kullanmadan tamamen duymamızı sağlayacak bir şey gelişse.
2
Cevapla
ö. Kaya
@begüm a. evet söylediğin gibi hem geçıktirecekler hemde işitme cihazı sektörünü koruyacaklar belki sessiz sedasız ortadan kaldıracaklar
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir