Medimagazin logo

Bilim insanları, beynin bir bölümünün şimdiye kadar oluşturulmuş en ayrıntılı haritasını çıkardı

Harvard ve Google araştırmacıları, insan beyninin bir bölümünün en büyük sinaptik çözünürlüklü, 3D rekonstrüksiyonunu üretmek için iş birliği yaparak beyin yapısının benzeri görülmemiş ayrıntılarını ortaya çıkardı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Bilim insanları, beynin bir bölümünün şimdiye kadar oluşturulmuş en ayrıntılı haritasını çıkardı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Jeff Lichtman liderliğindeki Harvard bilim insanları, Google'dan araştırmacılarla birlikte insan beyninin karmaşık yapısına dair şaşırtıcı bilgiler ortaya koydu. 

Science dergisinde yayımlanan araştırma, insan beyninin bir bölümünün bugüne kadarki en büyük sinaptik çözünürlüklü, 3D rekonstrüksiyonunu sergileyerek en hayati organımızın karmaşıklığına ışık tuttu.

Karmaşıklığı daha basit terimlerle ifade edecek olursak, kabaca bir pirinç tanesi büyüklüğündeki milimetreküp beyin dokusu, şaşırtıcı bir şekilde 57.000 hücre, 230 milimetre kan damarı ve akıllara durgunluk veren 150 milyon sinaps içeriyor Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, bu küçük hacimli beyin dokusu 1.400 terabayta eşdeğer veri barındırıyor - yüzlerce modern bilgisayarı dolduracak miktarda bilgi.

Harvard ve Google arasındaki iş birliği, insan beynindeki sinirsel bağlantıları titizlikle yeniden yapılandırmak için yapay zeka algoritmalarıyla birlikte en son elektron mikroskobu görüntülemesini kullandı. Bu yüksek çözünürlüklü harita, insan temporal korteksindeki sinirsel bağlantıların karmaşık ağını ortaya çıkararak benzeri görülmemiş ayrıntılar sunuyor.

Bu başarıyı daha da dikkat çekici kılan şey, beyin işlevini ve hastalıklarını anlama üzerindeki potansiyel etkisidir. Lichtman'ın “connectomics” olarak bilinen alanı, genomik biliminin insan genomunu kataloglamasına benzer şekilde, beyin yapısının kapsamlı kataloglarını oluşturmayı amaçlıyor. Bilim insanları, beynin kablolamasını bu kadar ayrıntılı bir düzeyde anlayarak, nörolojik bozukluklar ve bilişsel süreçler hakkında yeni bilgiler edinmeyi umuyor.

Bu araştırmanın en ilgi çekici bulgularından biri, çoklu sinapslarla birbirine bağlanan nadir akson oluşumları da dahil olmak üzere beyin yapısının daha önce görülmemiş ayrıntılarının keşfedilmesi. Ekip ayrıca dokuda, aksonların geniş kıvrımlar oluşturması gibi tuhaflıklar gözlemledi.

İleriye dönük olarak ekip, araştırmalarını, beynin hafıza ve nörolojik hastalıklarla ilgili kritik bir bölgesi olan fare hipokampal oluşumunu ele alacak şekilde genişletmeyi hedefliyor. Beynin gizemlerini çözmeye devam ederek Harvard ve Google arasındaki bu iş birliği, sinirbilimde dönüştürücü atılımlar vaat ediyor.

harvard
beyin
harita
science
insan beyni
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir