Medimagazin logo

Beyin bir merkezini kaybettiğinde ne olur?

Iowa Üniversitesi tarafından yürütülen bir çalışma, beynin önemli bir merkezini kaybettiğinde uyum sağlama kabiliyetine ilişkin çığır açıcı bulgular ortaya koyuyor. Epilepsi hastalarında beyin ameliyatı sırasında araştırmacılar, beynin önemli bir dil işleme merkezinin kaybını nasıl telafi ettiğini gözlemleyerek sinir ağlarının dayanıklılığına ilişkin önceki inançlara meydan okudu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Beyin bir merkezini kaybettiğinde ne olur?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - lowa Üniversitesi liderliğindeki uluslararası bir sinirbilimci ekibi, özellikle dilin anlamı ile ilişkili önemli bir merkez kaybedildiğinde beynin nasıl işlediğini ve uyum sağladığını anlamada önemli bir atılım yaptı. Bu araştırma, dil işleme için hayati bir beyin merkezi olan ön temporal lobun çıkarıldığı iki epilepsi hastasının cerrahi tedavisi sırasında gerçekleştirildi.

Normal işleyişi yeniden kurma girişiminde bulunuyor

Bu benzersiz çalışma, beyin aktivitesini bu merkezin bağlantısının kesilmesinden önce ve sonra doğrudan kaydetmek için nadir bir fırsat sağladı. Bulgular, bu tür merkezlerin sinir ağlarındaki içsel öneminin yanı sıra beynin bu merkezin kaybına uyum sağlama ve kısmen telafi etme konusundaki dikkat çekici ve hızlı kapasitesini de ortaya koydu. Analiz, beyin genelinde sinyalizasyonda hızlı bir bozulma olduğunu ve ardından tamamen olmasa da normal işleyişi yeniden kurma girişiminde bulunulduğunu gösterdi.

Önceki teorileri çürüttü

Bu araştırma, özellikle dilde normal beyin işlemlerini sürdürmek için belirli beyin merkezlerinin gerekliliğini sorgulayan önceki teorileri çürütüyor. Çalışma, University College London'dan Profesör Karl Friston tarafından önerilen ve kendi kendini organize eden sistemlerin serbest enerjiyi en aza indirerek düzenliliğe doğru çalıştığını öne süren teoriyi destekliyor.

Bu görüşler beyin merkezlerinin önemini vurgulayarak beynin belirli bölgelerini etkileyen beyin yaralanmaları ve hastalıklarını anlamamız açısından önemli sonuçlar doğurabilir. Ulusal Sağlık Enstitüleri, Wellcome Trust ve Avrupa Araştırma Konseyi'nin hibeleriyle finanse edilen çalışma, beynin karmaşık ağlarını ve önemli değişikliklere uyum sağlama yeteneğini anlamamızı ilerleten çeşitli kurumların ortak bir çabasını içeriyor.

epilepsi
beyin ameliyati
lowa universitesii
arastirma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir