ANKARA (A.A) - Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Prof. Dr. Nihat Tosun, ''Dicle Üniversitesi'ndeki fazla ilaçları, diğer hastanelere dağıtacaklarını'' söyledi.
Tosun, Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim Tesisleri'nde düzenlediği sohbet toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin Dicle Üniversitesi'ndeki fazla ilaç alımıyla ilgili sorusu üzerine Tosun, bütün hastanelerin stoklarının düzenli olarak takip edildiğini, buna rağmen bazen bu tür sorunlar yaşanabildiğini belirtti.
Diğer hastaneleri denetlediklerini, nerede ne kadar ilaç ihtiyacı olduğuna baktıklarını anlatan Tosun, ''Dicle Üniversitesi'ndeki fazla ilaçları diğer hastanelere dağıtarak eriteceğiz. Şu an için bu ilaçları ücretle almamız mümkün değil, hibe ya da ilaç takasıyla alınabilir'' diye konuştu.
Tosun, sorunun ''Tam gün yasası'' olarak bilinen yasaya eklenecek bir düzenleme ile çözülebileceğini kaydetti.
BOLU'DA DÜŞEN AMBULANS HELİKOPTER
Bolu'da düşen ambulans helikopterle ilgili bir soru üzerine ise Tosun, hizmet alımı yapılan firmayla devam edip etmemenin hukuksal bir konu olduğunu ancak şu anki koşullara göre firmanın işine devam edeceğini söyledi.
İlgili firmadan helikopter kiralamadıklarını, pilotuyla teknik ekibiyle bir hizmet alımının söz konusu olduğunu anlatan Tosun, ''Firmanın hizmete başlamamış ve yaralı taşımıyor olması, bizim için bir nebze teselli kaynağı'' dedi.
Tosun, ihale sözleşmesini iptal edecek bir husus bulunmadığını belirterek, düşen helikopterin yerine yenisinin geleceğini, yıl sonuna kadar 17 helikopter ambulansın hizmete gireceğini kaydetti.
Bir gazetecinin ''Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın sağlık durumu hakkında net bilgi alınamadığını'' ifade etmesi üzerine Tosun, kamunun Maliye Bakanının sağlık durumunu öğrenme hakkı olduğunu ancak hastanın da kişisel hakları bulunduğunu söyledi.
Tosun, basına yansıyanın dışında kendilerinde de farklı bir bilgi olmadığını belirterek, ''Hastaların genel durumunun iyi olması bazen mesai yapmasına yetmiyor'' dedi.
Nihat Tosun, bir gazetecinin ''Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki bebek ölümleriyle ilgili soruşturma sonucunda hekimlerin kusursuz bulunduğunu belirterek, ''kimin kusurlu olduğunu'' sorması üzerine de Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin uzman yetersizliği olduğunu belirtti.
Hastanelerin teknik açıdan yeterli olmasının her zaman sorunları çözmediğini ifade eden Tosun, bebek ölümlerini, bebeklerin hastalıklarına ve uzman sayısındaki yetersizliğe bağladıklarını kaydetti.
Tosun, bütçe konusundaki bir soru üzerine ise Sağlık Bakanlığının bütçesinin azalmasının söz konusu olmadığını ancak lüzumsuz harcama olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.
..........................
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Nihat Tosun; Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde önceki yönetimlerce, ihtiyacın çok üstünde alınan ve yüzlerce yıl yetecek olan ilaçların başka hastanelere devredileceğini söyledi.
Tosun, "Nereye ne kadar ihtiyaç olduğuna bakıyoruz. Miadı yakın olmayanları hibe ya da başka ilaçlarla takas yoluyla ihtiyaç olan hastanelere devredeceğiz" dedi. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Nihat Tosun, düzenlediği sohbet toplantısında sağlık gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde önceki yönetimlerce, ihtiyacın çok üstünde alınan ve yüzlerce yıl yetecek olan ilaçların başka hastanelere devredileceğini söyleyen Müsteşar Vekili Tosun, Üniversite ile görüştüklerini şu anda nereye ne kadar ihtiyaç olduğu yönünde çalışma yaptıklarını kaydetti. Müsteşar Vekili Tosun, "İlaçlar içinde miadı yakın olmayanlara erişeceğiz. İlaçların başka hastanelere devri ya hibe şeklinde olacak ya da ilaç takası şeklinde olacak. Onun çalışmasını yapıyoruz. Miadı dolmayanların israf edilmemesi için biz de gayret ediyoruz. Sonuçta bunlar milli servet" diye konuştu.
Tam Gün Yasası ile beraber yapılan çalışmaya göre, üniversite hastanelerinin veya Sağlık Bakanlığı hastanelerinin bu türlü mal ve hizmetleri alabileceklerine de işaret eden Müsteşar Vekili Tosun, "Biz tüm stoklarımızı devamlı olarak takip ediyoruz. Devamlı hastaneye ne girdi ne çıktı burada merkezi olarak kayıtlı. Bir hastanenin stoklarında problem gördüğümüzde öncelikle o yönetimi iyi niyetli çalıştıklarını düşünerek buraya çağırıyoruz. Tecrübesizlik olduğunu düşünüyor ve konuyu tartışıyoruz. Aksi durumda ise mutlaka teftişle konuyu değerlendiriyoruz" dedi.
"ÇOĞUL GEBELİKLERİ ÖNLEYİCİ MEVZUAT DÜZENLEMESİ ÇOK YAKINDA SONUÇLANACAK"
Bebek ölümleriyle gündeme gelen tüp bebek ve çoğul gebelikler üzerine embriyo transferine Bakanlığın sınırlama getirme çalışmalarını da değerlendiren Müsteşar Vekili Tosun, "Çoğul gebelikleri önleyici mevzuat düzenlemesi çalışmalarımız bilimsel kurulumuzla devam ediyor. Yakında bu konuda bir toplantı daha yapılacak. Ana prensipler de anlaşıldı. Buna ilişkin bir düzenleme yakında çıkacak. Ve tüp bebek daha kontrolü bir hale gelecek" dedi. Müsteşar Vekili bebek ölümlerinde tek suçlunun tüp bebek gibi algılanmasının da yanlış olduğuna işaret ederek, personel yetersizliğinin altını çizdi.
SAĞLIK HARCAMALARI KİŞİ BAŞINA TÜRKİYE'DE 600, AMERİKA'DA 6 BİN DOLAR
Müsteşar Vekili Tosun, IMF'nin "sağlık harcamalarını kısın" uyarısına ilişkin olarak, "Bugün Türkiye'de tüm sağlık harcamaları kişi başına 600 Dolar civarında. Bu Avrupa'da 2 bin 500-3 bin Euro'ya kadar çıkıyor. Amerika'da ise 6 bin Doları geçiyor. Türkiye'de bazı malzemeler insan gücü ucuz olabilir; ancak bu kadar çok fark ettiğine göre demek ki bizim bu konudaki yatırımlarımızın çok olduğu anlamına gelmiyor. Daha önümüzde almamız gereken çok mesafe var" dedi. Tosun, geçen yıla göre sağlık bütçesinin azalmasının da söz konusu olmadığını ifade ederek "Ancak bizim kendimizi herhangi bir gereksiz harcama var mı yok mu diye kontrol etmemiz gerekiyor. Bütçede azalma yok, geçen seneye göre biraz daha fazla" diye konuştu.(ANKA)