Medimagazin logo

Başka Cerrahpaşa da yok Çapa da

Fikret Bila'nın MİLLİYET'teki yazısı...
Başka Cerrahpaşa da yok Çapa da
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tıp fakültesi hocaları “muayenehane için mi” sorusunu duyunca çileden çıkıyorlar...
“Hayır” diyorlar:
- Biz muayenehane falan istemiyoruz. Tam gün çalışmak istiyoruz. Ve tam maaş almak istiyoruz.
“Ama” diye “Sağlık Bakanı Recep Akdağ tıp hocalarının gösterdiği tepkiyi muayenehane veya özel hastaneler yoluyla para kazanma istediğine bağlıyor” sorusunda ısrar edince de şu yanıtı veriyorlar:
- İlgisi yok. Muayenehanesi olan hoca sayısı sanıldığından da azdır. Biz üniversitelerimizde bilimadamı olarak çalışmak istiyoruz. Ve bunun karşılığında medeni ihtiyaçlarımızı da karşılayacak sabit ve emekliliğe yansıyacak bir ücret talep ediyoruz. Bu talebimiz Türk Tabipleri Birliği tarafından bir yasa önerisine de dönüştürülmüştür.

Karaciğer nakli yok
“Başka Hacettepe yok” başlığı altında Hacettepe Tıp Fakültesi hocalarımızdan dinlediğiniz bir öykünün aynısını İstanbul Üniversitesi’nin Baltalimanı tesislerinde kahvaltıda buluştuğumuz Cerrahpaşa ve Çapa hocalarından da dinledik:
- Şu anda İstanbul’da üniversite hastanelerinde karaciğer nakli yapılamıyor. Bu tür ameliyatlar özel hastanelerde yapılıyor.
Hacettepeli hocalara sorduğumuz gibi Cerrahpaşa ve Çapalı hocalara da soruyoruz:
- Peki neden karaciğer nakli yapamıyorsunuz?
Hacettepe’den aldığımız yanıtı aynen alıyoruz:
- Muayenehanesi olan veya özel hastanede çalışan hocaların hastaya dokunması yasaklandığı için yapamıyoruz. Eğer muayenehaneniz varsa veya özel bir hastanede çalışıyorsanız mensubu olduğunuz üniversite hastanesinde hasta bakamıyorsunuz, tedavi yapamıyorsunuz, ameliyat yapamıyorsunuz. Bu kabul edilebilir bir şey değildir.

Ucuza doktor
Cerahpaşa ve Çapa hocalarının Sağlık Bakanlığı’nın kurmakta olduğu sistemle ilgili kesin yargıları şöyle:
- Bu sistem doktor emeğini ucuzlatmayı hedefliyor. Üniversite hocalarını piyasaya ucuz işgücü olarak sunup kurulmakta olan uluslararası hastane zincirlerine çalışmaya mecbur bırakmak istiyorlar. Çok düşük bir istisna oranı üniversite hocaları, üniveritelerinde kalmak, hastalarına bakmak, tedavi yapmak, ameliyat yapmak ve tıp öğrencisi yetiştirmek istiyorlar. Bilimsel çalışmalarını sürdürmek istiyorlar. Bunun için talep ettikleri de çok yüksek ücretler değildir. Biz tam gün çalışmayı, bu çalışmanın karşılığını tam olarak almak koşuluyla destekliyoruz.

Üniversiteleri batırıyorlar
Cerrahpaşa ve Çapa tıp fakülteleri hocalarının çizdikleri tablo tıp fakültesi hastanelerinin batmakta olduğunu gösteriyor. Ancak hocalar bu batmanın Sağlık Bakanlığı tarafından özellikle sağlanmaya çalışıldığını da iddia ediyorlar. “Mesela” diyorlar:
- Bir fıtık ameliyatı olacaksınız. Eğer üniversite hastanesine gelirseniz fıtık ameliyatı için devlet ünevirsiteye 350 lira ödüyor. Yani fıtık ameliyatının 350 liraya yapılabileceğine karar vermiş durumda. Ama bir vakıf veya özel hastaneye gidip de fıtık ameliyatı olursanız o zaman aynı devlet “350 liraya fıtık ameliyatı olmaz” demeye başlıyor ve bu hastanelere yüzde 70 daha fazla ücret almaları hakkını veriyor. Dolayısıyla üniversite hastaneleri mali açıdan cezalandırılmış, yaptıkları ameliyatın maliyetini bile tahsil edememiş, kullandığı sarf malzemelerini yeniden alıp yerine koyamamış oluyor. Ardından da çıkıp üniversite hocaları iyi işletmeci değil diye suçlanıyorlar. Tıp fakültesi hocalarından sanayi kârlılığı bekliyorlar. Biz fabrika işletmiyoruz.


Hacettepe’den sonra Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakültesi hocaları da fakültelerinin elden çıkacağı düşüncesindeler. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile tartışmalarının “muayenehane”, “bıçak parası”, “hastaneden muayenehaneye hasta alma” gibi her meslekte görülecek kadar birkaç kötü örneğe indirgenmesine de itiraz ediyorlar.
“Yapan varsa cezası verilsin ama tüm doktorlar itibarsızlaştırılmasın” diyerek tepki gösteriyorlar.
Bu düşüncelerle Cerrahpaşa ve Çapa hocaları yarın greve gidiyorlar...

başka
cerrahpaşa
da
yok
çapa
da
Yorum (10)
Frankie Bellevan
Hocalarımı haklı davalarında destekliyorum.Gönlüm yarın onlarla beraber olacak.Umarım diğer Üniversite hastanelerinde de,gereken onurlu tavırlar sergilenir.
0
Cevapla
Prof. Dr. İlgin Özden
Sayın Fikret Bila, Üniversite hastanelerinin ve öğretim üyelerinin sorunlarına gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederim. Hastaların mağdur olmaması için, bugünkü yazınız (21 Kasım 2011) ile ilgili bir düzeltme yapmam mecburiyeti doğdu. İstanbul Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli Programı sürmektedir. Nitekim geçen hafta canlı vericiden sağ lob nakli (erişkin oğuldan anneye) yapılmıştır. Bu hafta da (babadan çocuğa) nakil yapılacaktır. Saygılarımla, Prof. Dr. İlgin Özden İstanbul Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli Programı Sorumlusu
8
Cevapla
cemal nas
sonuna kadar haklılar..hak yerini bulmalı..aybaşını değil bilim ve hizmeti düşünmeliler..
0
Cevapla
drerolkunt
Aslında greve giden hocalar zamanında haftada birkaç saat hastaneye uğrayıp, zamanını özelde geçiren hocaları afişe etselerdi ve yönetim bunlara ceza verse idi , bunlara gerek kalmayacak idi. Çalışmadan devletten para almanın adını hepimiz biliyoruz...Yapana cezayı şimdiye kadar vermediniz, çünkü yanındakilerde az veya çok yapıyordu...Ayıp oluyor, niçin anadoludan ses çıkmıyor... kendine güvenen hoca, üniversite desteği olmadan özelde çalışsın, bütün bunlar hekimleri paragöz olarak halka tanıtıyor.
0
Cevapla
aydın
Devletteki uzmanlar muayenehaneyi kapatmak zorunda bırakılınca, geçici görev adı altında oraya buraya sürülünce, kadrosu üniversite de değil devlette diye eşini yanına alamayınca, özel de çalışan doktorlar hep taaa dibine kadar sömürülürken umurlarında bile olmayan bu sözde hoca tayfasının iğnenin ucu kendilerine dokununca yaptıkları yaygaraya bak hele...kardeşim o zaman da bu bakanlık meslektaşlarınızı eziyordu, o zaman da hekimler haksızlığa uğruyordu; YÖK kanununa tabiiyiz, bakanlığa bağlı değiliz bize dokunmayan yılan bin yaşasın derseniz böyle olur işte...doktorlar ta en başta sarı öküzü vermeselerdi ( hikayeyi bilenler anlar) bu hallere düşmezdi...Tabip odası bile, yönetimi ağırlıklı olarak hocalarda olduğu için, mahkeme başvuruların da dahi ayırım yapmaya utanmamaktadır. Biz üniversitede kimin ne kadar çalıştığını biliyoruz zaten merak etmeyin; Cerrahpaşa da 45 evet tam 45 tane genel cerrahi hocası vardı ve aynı anda 10 tanesinin bir arada göremezdiniz, o zaman neyin grevini yapıyordunuz..muayenehaneden gelen hastalar asistanları yani meslektaşlarınızı bile fırçalardı..O zaman ki rektör( genel cerrahtır kendisi) şimdi ki ergenekoncunun hastası varsa nerdeyse tüm hastane hazırolda beklerdi..3 kuruş paraya asistan bile olsa meslektaşını satanlar bugün o meslektaşlarının yüzüne nasıl bakıp nasıl ortak tavır beklerler inanılmaz...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir