Medimagazin logo

Basit dışkı testi, otizm teşhisinde devrim yaratabilir

Bilim insanları, potansiyel olarak oyunun kurallarını değiştirecek bir keşifle otizm teşhisinde çığır açtılar: Bağırsak mikroplarındaki farklılıklar, basit bir dışkı örneği testinin yolunu açabilir.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Basit dışkı testi, otizm teşhisinde devrim yaratabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Geleneksel olarak otizm teşhisi uzun bir süreçtir, genellikle üç ila dört yıl sürer ve çoğu vaka altı yaş civarında doğrulanır. Ancak Hong Kong Çin Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bağırsakta özellikle dört yaşın altındaki çocuklarda çok daha erken teşhise olanak sağlayabilecek belirli mikrobiyal modeller tespit ettiler.

Nature Microbiology'de yayımlanan çalışmada, otizmli olanlar da dahil olmak üzere yaşları bir ila 13 arasında değişen 1.600'den fazla çocuğun dışkı örnekleri analiz edildi. Otizmli çocukların bağırsak mikrobiyomlarında nörotipik akranlarına kıyasla önemli farklılıklar bulundu. Makine öğrenimini kullanan araştırmacılar, bu mikrobiyal farklılıklara dayanarak otizmi tanımlamada %82'ye varan doğruluk oranına ulaştı.

Kişiselleştirilmiş tedavilerin önünü açabilir

The Guardian'a göre, araştırmanın başındaki Prof. Qi Su, "Otistik bireyler daha az çeşitli bağırsak bakterilerine sahip olma eğilimindedir ve bu da çalışmamızın otizm semptomlarını etkileyebileceğini düşündürmektedir" dedi. 

Bu bulgu, otistik bireylerde mikrobiyom çeşitliliğini artırmayı amaçlayan diyet ayarlamaları veya probiyotikler gibi potansiyel kişiselleştirilmiş tedavilere kapı açabilir.

Daha hızlı ve daha erişilebilir otizm teşhisi

King's College London'dan Dr. Dominic Farsi, çalışmanın tanı uygulamaları üzerindeki potansiyel etkisini vurgulamakla birlikte, bu bulguları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtti ve "Bu, otizm spektrum bozukluğu teşhisinde önemli bir ilerlemeyi temsil edebilir" yorumunu yaptı.

Beslenme ve gastrointestinal sağlık alanında danışmanlık yapan Dr. Elizabeth Lund, çalışmanın teşhisi kolaylaştırmaya yönelik etkileri konusunda heyecanını dile getirdi: "Teşhis için dışkı örneklerinin kullanılması fikri, özellikle de değerlendirmelerdeki mevcut birikim göz önüne alındığında umut verici" 

Araştırmacılar klinik deneyler yoluyla bu bulguları keşfetmeye devam ettikçe, bu yaklaşımın daha hızlı ve daha erişilebilir otizm teşhislerine yol açarak dünya çapında çocuklara ve ailelere fayda sağlayabileceği umudu var.

mikrobiyom
otizm
diski testi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir