MEDİMAGAZİN - European Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan önemli bir analizde, araştırmacılar baklagil alımı ve kanser riski arasındaki ilişkiyi diğer türlerin yanı sıra kolorektal kansere odaklanarak incelediler. Bu meta-analiz, İtalya ve İsviçre'de 17 yıl boyunca yürütülen ve 10.000'den fazla katılımcının yer aldığı 12 vaka kontrol çalışmasından elde edilen verileri içerdi.
Çalışmalar, çok çeşitli kanserleri değerlendiren ve sigara, alkol kullanımı ve diyet gibi değişkenleri dikkate alan ortak metodolojileri analiz etmiştir. Katılımcılar, kanserli olmayan geçmişe sahip kontrollerle eşleştirilerek sağlam bir karşılaştırma sağlanmıştır. Beslenme alışkanlıkları, özellikle de baklagil tüketimi, gıda sıklığı anketleri kullanılarak titizlikle kaydedilmiştir.
Yüzde 26'lık bir azalma sağladı
Bulgular, baklagillerin kansere karşı koruyucu etkisinin altını çizdi ve bu etki kolorektal kanser üzerinde kayda değer bir etkiye sahipti. Haftada en az bir porsiyon baklagil tüketmek, kolorektal kanser gelişme riskinde %26'lık bir azalmayla ilişkilendirildi. Koruyucu etki daha sık tüketimle arttı ve baklagillerin kanserden korunmadaki önemini vurguladı.
Baklagil tüketiminin faydası kanıtlandı
Çalışma, kanser riskinin yönetilmesinde diyetin önemine vurgu yapıyor.
Kolorektal kanser riskini azaltmada faydalı olduğu kanıtlanmış olan baklagiller, önleyici bir diyet stratejisinin değerli bir bileşeni olarak düşünülmeli. Sonuçlar cinsiyetler ve çeşitli ortak değişkenler arasında tutarlı ve baklagil tüketiminin evrensel faydasını güçlendiriyor.