Medimagazin logo

Bakanlık hastanelerin yükünü aile hekimleriyle azaltacak

Sağlık Bakanlığı, 2012 yılında hastanelerdeki muayene sayısının 252 milyonu bulması üzerine harekete geçti. Bakanlığın yeni projesine göre sağlık hizmetlerinin yüzde 70'i aile hekimleri tarafından verilecek, iş yükü azalan hastanelerin hizmet kalitesi artacak
Kaynak: YENİŞAFAK - AYFER MALLI
Bakanlık hastanelerin yükünü aile hekimleriyle azaltacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hastanelerdeki muayene sayısının 2012 yılında 252 milyonu bulması Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık hastanelerin yükünü aile hekimlerini devreye sokarak azaltmak için çalışmalara başladı. Bu kapsamda sağlık hizmetlerinin yüzde 70'inin aile hekimleri tarafından verilmesi için bir dizi proje hayata geçirilecek. Böylece iş yükü azalan hastanelerin hizmet kalitesinin arttırılması hedeflenecek. 8 yıl önce pilot uygulama olarak başlatılan ve 2010 yılında ülke genelinde yaygınlaştırılan aile hekimliğinin hastanelerin yükünü azaltması için çalışmalara hız verildi. Hastanelerin muayene sayılarını rapor haline getiren Sağlık Bakanlığı 2012 yılında 252 milyon muayene ile rekor kırıldığını belirledi. Rapora göre 2002 yılında hastanelerde 110 milyon kişi muayene olurken bu sayı geçtiğimiz yıl 252 milyona ulaştı.

SAĞLIK OCAKLARINA 240 MİLYON KİŞİ BAŞVURDU

Diğer taraftan 2002 yılında sağlık ocaklarında yapılan muayene sayısı 69 milyon olan iken bu sayı 2012 yılında 240 milyona yükseldi. Bir yıl içinde ülke genelinde yapılan toplam muayenelerin yüzde 70'inin aile hekimleri tarafından verilmesi için bir dizi tedbir alınacak. Bu kapsamda 20 binden fazla olan aile hekimi sayısı artırılacak. Aile hekimliği hizmetlerinin önemi konusunda farkındalığı artırmak için eğitim ve destek programları düzenlenecek.

Kırsal bölgede gezici sağlık hizmetleri artıyor

Vatandaşların hastane yerine aile hekimliklerini tercih etmesi için aile hekimliklerinde de bir takım düzenlemelere gidilecek. Hazırlanan raporda yapılacak işlemler şöyle anlatıldı: 'Aile sağlığı elemanı ebe ve hemşirelerin anne ve çocuk sağlığı programlarının uygulanmasında rolleri güçlendirilecek. Aile hekimlerinin kırsal bölgede verdikleri gezici sağlık hizmetleri artırılacak. Aile hekimlerinin akılcı ilaç kullanımını sağlayacak programlar oluşturulacak. Aile hekimlerinin hastalarına ait diğer sağlık kuruluşlarındaki tıbbi işlem ve bilgilere ulaşmasını sağlayacak geri bildirim sistemi kurulacak ve kronik hastalık yönetimi aile hekimi merkezli yürütülecek. Yaşlı sağlığı, evde sağlık ve ruh sağlığı gibi hizmetlerin aile hekimliği sistemine uyumu iyileştirilecek. Aile hekimliği laboratuvar hizmetlerinin altyapı ve teknoloji kapasitesini güçlendirilecek.'

bakanlık
hastanelerin
yükünü
aile
hekimleriyle
azaltacak
Yorum (35)
göz doktoru
MİLLETİ HASTANELERE ALIŞTIRDINIZ, BUNDAN SONRA GERİ DÖNÜŞ OLMAZ. İŞİN İÇİNDE ÖZEL SAĞLIK SEKTÖRÜ DE OLDUĞU İÇİN MUAYENE SAYILARI DA, AMELİYAT SAYILARI DA, SAĞLIK HARCAMALARI DA ARTAR. ARTMAZSA ÖZEL SAĞLIK SEKTÖRÜ YAPTIĞI YATIRIMIN KARŞILIĞINI ALAMAZ. BU İŞ KISIR DÖNGÜYE GİRDİ. BİR DE VATANDAŞIMIZ BU SAATTEN SONRA AİLE HEKİMİ İLE TATMİN OLMAZ.
0
Cevapla
Sibel Gögen
Günde 75-100 arası poliklinik yapan bir aile hekimliği uzmanıyım. Hastalarımın %60 ı 65 yaş üstü, kronik hastalar, çoğu Alzheimer, yatalak, engelli vb. Zar zor ancak ASM ye kadar gelebiliyorlar, çoğu hastanelere gitmiyor. Bütün laboratuvar takipleri vb. tarafımızca yapılıyor. 65 yaş üstü Akli meleke raporları falan da mümkün olduğunca bizler tarafından veriliyor. Bebek aşılarını ve son Kızamık salgının yol açtığı yükten hiç bahsetmiyorum bile. Daha ne kadar poliklinik yapablirim bilemiyorum. Saygılarımla
0
Cevapla
Dr.Cevdett
Sevk zincirini koymadan 100 kişiye 1 aile hekimi versen bile hastanelerin yükü azalmaz.İsteyen istediği zaman kendi kafasına göre hastaneye gittiği sürece bizim sağlık sitemimizde hiçbir şey iyiye gitmez.Aile hekimlikleri ilaç yazma merkezleri gibi çalışıyor. Teşhis yanlış, tedavi hepten yanlış, kılavuz her kimse!
0
Cevapla
Cenk
Her birine 8 ila 12 bin lira maaş ödüyorlar ya, her işi onlara yaptıracaklar demek..
0
Cevapla
ST
Bunun tercümesi de performansın köküne kibrit suyu. Çok patırtı çıkarsa performans yerine verirler uzmana 1000, profesöre 1500-2000 lira aylık denge tazminatı, hepinizi sustururlar. Tam gün lafı ağızdan çıktığı an sistemi terk etmiş olanlardanım, şu an SGK ile bile bağlantım yok. Kanınızı iliğinizi sömürüp sonra arkanıza tekmeyi vuran bu sağlık yönetiminin değirmenine daha fazla su taşımayın arkadaşlar. Darısı başınıza..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir