Hastanelerdeki muayene sayısının 2012 yılında 252 milyonu bulması Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık hastanelerin yükünü aile hekimlerini devreye sokarak azaltmak için çalışmalara başladı. Bu kapsamda sağlık hizmetlerinin yüzde 70'inin aile hekimleri tarafından verilmesi için bir dizi proje hayata geçirilecek. Böylece iş yükü azalan hastanelerin hizmet kalitesinin arttırılması hedeflenecek. 8 yıl önce pilot uygulama olarak başlatılan ve 2010 yılında ülke genelinde yaygınlaştırılan aile hekimliğinin hastanelerin yükünü azaltması için çalışmalara hız verildi. Hastanelerin muayene sayılarını rapor haline getiren Sağlık Bakanlığı 2012 yılında 252 milyon muayene ile rekor kırıldığını belirledi. Rapora göre 2002 yılında hastanelerde 110 milyon kişi muayene olurken bu sayı geçtiğimiz yıl 252 milyona ulaştı.
SAĞLIK OCAKLARINA 240 MİLYON KİŞİ BAŞVURDU
Diğer taraftan 2002 yılında sağlık ocaklarında yapılan muayene sayısı 69 milyon olan iken bu sayı 2012 yılında 240 milyona yükseldi. Bir yıl içinde ülke genelinde yapılan toplam muayenelerin yüzde 70'inin aile hekimleri tarafından verilmesi için bir dizi tedbir alınacak. Bu kapsamda 20 binden fazla olan aile hekimi sayısı artırılacak. Aile hekimliği hizmetlerinin önemi konusunda farkındalığı artırmak için eğitim ve destek programları düzenlenecek.
Kırsal bölgede gezici sağlık hizmetleri artıyor
Vatandaşların hastane yerine aile hekimliklerini tercih etmesi için aile hekimliklerinde de bir takım düzenlemelere gidilecek. Hazırlanan raporda yapılacak işlemler şöyle anlatıldı: 'Aile sağlığı elemanı ebe ve hemşirelerin anne ve çocuk sağlığı programlarının uygulanmasında rolleri güçlendirilecek. Aile hekimlerinin kırsal bölgede verdikleri gezici sağlık hizmetleri artırılacak. Aile hekimlerinin akılcı ilaç kullanımını sağlayacak programlar oluşturulacak. Aile hekimlerinin hastalarına ait diğer sağlık kuruluşlarındaki tıbbi işlem ve bilgilere ulaşmasını sağlayacak geri bildirim sistemi kurulacak ve kronik hastalık yönetimi aile hekimi merkezli yürütülecek. Yaşlı sağlığı, evde sağlık ve ruh sağlığı gibi hizmetlerin aile hekimliği sistemine uyumu iyileştirilecek. Aile hekimliği laboratuvar hizmetlerinin altyapı ve teknoloji kapasitesini güçlendirilecek.'