Medimagazin logo

Araştırmaya göre sağlıklı omega-3 yağları ölümcül pulmoner fibrozu yavaşlatabilir

Yeni araştırmalar, fındık ve balıkta yaygın olarak bulunan yüksek seviyedeki omega-3 yağ asitlerinin akciğer fonksiyonunu artırabileceğini ve pulmoner fibroz hastalarında sağkalımı uzatabileceğini ve potansiyel beslenme müdahaleleri için yollar açabileceğini gösterdi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırmaya göre sağlıklı omega-3 yağları ölümcül pulmoner fibrozu yavaşlatabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Virginia Üniversitesi'ndeki (UVA) araştırmacılar tarafından yürütülen çığır açıcı bir çalışma, omega-3 yağ asitleri ile ciddi bir akciğer rahatsızlığı olan pulmoner fibrozda iyileşen sonuçlar arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı.

Çalışma, kan plazmasındaki yüksek omega-3 seviyelerinin, diyetle alımın bir göstergesi olarak, pulmoner fibrozisli hastalarda daha iyi akciğer fonksiyonu ve akciğer nakline ihtiyaç duyulmayan daha uzun sürelerle ilişkili olduğunu buldu.

Omega-3 yağ asitlerinin sağlığa faydaları

Somon ve keten tohumu gibi gıdalarda bulunan Omega-3 yağ asitleri, kalp hastalığı, felç, bazı kanserler ve nörodejeneratif hastalık riskini azaltmak da dahil olmak üzere sayısız sağlık yararları ile bilinmektedir. UVA çalışması bu anlayışı, genellikle pulmoner fibrozise yol açan interstisyel akciğer hastalıklarına kadar genişletti. Geri dönüşü olmayan akciğer hasarıyla kendini gösteren bu durum, hastanın nefes alma ve egzersiz yapma kabiliyetini önemli ölçüde etkilemektedir.

Çalışma metodolojisi ve bulgular

Araştırma ekibi, idiyopatik pulmoner fibrozis hastaları da dahil olmak üzere interstisyel akciğer hastalığı olan 300'den fazla kişiden elde edilen verileri analiz etti. Daha yüksek omega-3 seviyelerinin, bu hastalarda daha iyi karbondioksit değişimi ve daha uzun sağkalım oranları ile tutarlı bir şekilde bağlantılı olduğunu gözlemlediler. Bu ilişki, hastaların sigara içme geçmişinden veya kardiyovasküler hastalık varlığından bağımsız olarak geçerli oldu ve pulmoner fibrozda omega-3 yağ asitlerinin potansiyel spesifik faydasının altını çizdi.

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç var

Bu umut verici bulgulara rağmen, araştırmacılar daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Omega-3 yağ asitlerinin bu koruyucu faydayı nasıl sağladığını ve spesifik omega-3 bileşiklerinin özellikle etkili olup olmadığını tam olarak anlamak için klinik deneyler ve ek çalışmalar gerekiyor. Bu tür araştırmalar, pulmoner fibrozis ve diğer kronik hastalıkları olumlu yönde etkileyecek beslenme müdahalelerinin önünü açabilir.

omega 3 yag asitleri
pulmoner fibroz
akciger
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir