MEDİMAGAZİN - Journal of the American Medical Association'da (JAMA) yayınlanan yeni bir çalışmada araştırmacılar, 2019 yılında 29 Amerikan hastanesinde yaklaşık 2.500 hastayı kapsayan tıbbi kayıtları analiz etti. Çalışma, bu hastaların %23'ünün yanlış teşhis veya gecikmiş teşhis yaşadığını ve yaklaşık %18'inin ciddi zarar veya ölüme maruz kaldığını ortaya çıkardı.
Bu bulgu, her yıl çeyrek milyondan fazla Amerikalının acil servislerde yanlış teşhis nedeniyle hayatını kaybettiğini gösteren daha geniş istatistiklerle de tutarlılık taşıyor.
Geçen yıl BMJ Kalite ve Güvenlik Protokolü'nde yer alan başka bir çalışma, endişe verici bir rakamın altını çizmişti: Yanlış teşhis nedeniyle her yıl 795.000 hasta ölüm veya kalıcı sakatlıkla karşı karşıya kalıyor.
Irksal/etnik azınlıklarda yanlış tanı oranı daha yüksek
Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) tarafından ABD'deki en ölümcül kanser olarak kabul edilen akciğer kanseri, her beş kanser ölümünden birini oluşturuyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) her yıl yaklaşık 900.000 Amerikalının kalp hastalığı veya felç nedeniyle hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.
Daily Mail'de yer alan habere göre, çalışmada kalp krizlerinin %1,5'i, felçlerin %17,5'i ve akciğer kanserlerinin %22,5'i de dahil olmak üzere yanlış teşhisler ayrıntılı olarak ele alındı.
Çalışma, özellikle inme, sepsis, pnömoni, venöz tromboembolizm ve akciğer kanseri gibi hastalıklarda yanlış tanıya bağlı ciddi zararların önemli bir yük oluşturduğunun altını çizdi.
Johns Hopkins Tıp Fakültesi'nde önde gelen nörologlardan biri olan Dr. David Newman-Toker, yanlış teşhis oranlarının kadınlarda ve ırksal/etnik azınlıklarda en yüksek olduğunu ve bu grupların yanlış veya gecikmiş teşhis alma olasılığının beyaz erkeklere göre yüzde 20 ila 30 daha fazla olduğunu vurguladı.
Hataya bağlı ölümlerin oranı yüzde 13
Yanlış teşhis, ABD'de malpraktis davalarının önde gelen nedeni ve doktorların %31'i teşhis koyamama veya gecikmiş teşhis nedeniyle yasal işlemle karşı karşıya. Tedavi etmeme veya tedavide gecikme vakaların %16'sını oluştururken, hataya bağlı ölümler %13'ünü oluşturuyor.
Bu yaygın sorun, özellikle hassas grupları etkileyen yüksek ABD anne ölüm oranına da katkıda bulunabilir. Örneğin, CDC'ye göre İspanyol olmayan siyah annelerin ölme olasılığı İspanyol olmayan beyaz meslektaşlarına göre 2,6 kat daha fazla.
"Doktor beni dinlemedi" diyorlar
Baylor College of Medicine'da doktor olan Dr. Hardeep Singh, hastanın hikayesini anlamanın, sorular sormanın ve doğru teşhis için temel testler yapmanın önemini vurguladı. Singh, "Tekrar tekrar duyduğumuz şeylerden biri de "Doktor beni dinlemedi"" diyerek ortak duygunun altını çizdi.
Çalışma, ABD'deki hastanelerde hastaların sağlıkları nın risk altında olduğunu ve teşhis prosedürlerinin iyileştirilmesine duyulan acil ihtiyacı ortaya koyuyor.