Medimagazin logo

Araştırma: Tüp bebek yöntemiyle doğan çocuklarda lösemi riski daha fazla

Yapılan bir araştırma, tüp bebek yoluyla doğan bebeklerin çocukluk çağı lösemisine yakalanma riskinin daha yüksek olabileceğini öne sürüyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Tüp bebek yöntemiyle doğan çocuklarda lösemi riski daha fazla
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Son araştırmalar, IVF (in vitro fertilizasyon) yoluyla doğan bebeklerin, çocukluk döneminde bir tür kan kanseri olan lösemiye yakalanma riskinin daha yüksek olabileceğini gösterdi.

Fransa'da 8,2 milyondan fazla çocuğun analiz edildiği çalışmada, dondurulmuş embriyo kullanılarak doğan çocukların, doğal yollarla doğanlara kıyasla lösemi geliştirme şansının %61 daha fazla olduğu tespit edildi.

Taze embriyolarla dünyaya gelen bebekler de hastalığa yakalanma olasılığı %41 daha yüksek olan yüksek bir riskle karşı karşıyaydı.

Bu yüzdelere rağmen, genel risk düşüktü. İncelenen milyonlarca çocuktan sadece 2.729'una altı yıllık takip süresi boyunca lösemi teşhisi kondu.

IVF teknolojisi doğrudan suçlu değil

Daily Mail'de yer alan habere göre; Blood Cancer UK'den Dr. Richard Francis, çalışmanın IVF ile lösemi arasında doğrudan bir neden olduğunu kanıtlamadığına dikkat çekti.

Francis, ebeveynlere, genel riskin hala çok düşük olduğu ve ciddi bir risk olmadığı konusunda güvence veriyor.

Imperial College London'dan Dr. Channa Jayasena, çalışmanın lösemi için bilinen bir risk faktörü olan ebeveyn yaşını hesaba katmadığına dikkat çekiyor. IVF kullanma olasılığı daha yüksek olan yaşlı ebeveynlerin lösemili çocuk sahibi olma riski doğal olarak daha yüksek olabilir.

Değiştirilebilir risk faktörlerine odaklanılmalı

Çalışma, dondurulmuş embriyolarla dünyaya gelen bir milyon çocukta 69 lösemi vakası, taze embriyolarda bir milyonda 52 vaka ve doğal yollarla doğanlarda bir milyonda 48 vaka bildirdi.

Riskteki artış, IVF sürecinin kendisinden ziyade IVF uygulanan ebeveynlerin sağlığı ve yaşı ile bağlantılı olabilir.

Uzmanlar, gebe kalma yöntemi hakkında endişelenmek yerine, sigara içmekten kaçınmak gibi değiştirilebilir risk faktörlerine odaklanılmasını öneriyor.

Human Fertilisation and Embryology Authority’den (HFEA) Rachel Cutting, çalışmanın sonuçlarının IVF kullanan ebeveynler için güven verici olduğunu ve lösemi riskindeki farklılıkların büyük bir endişeye neden olacak kadar önemli olmadığını belirtiyor.

IVF yaptırmayı düşünen veya halen yaptırmakta olan ebeveynler, bu doğurganlık tedavisinin gebe kalmak için güvenli ve etkili bir yol olmaya devam ettiği ve IVF ile doğan çocukların çoğunun sağlıklı olduğu konusunda kendilerini güvende hissedebilirler.

tup bebek
losemi
ivf
cocukluk cagi losemisi
Yorum (1)
Nedret
yaratici vermiyorsa zorlama kardeşim...dünya zaten yeterince kalabalık...içgüdülerini dizginle..herkes aklını başına alsın..
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir