Medimagazin logo

Araştırma: Düzenli yürüyüş, tekrarlayan bel ağrılarını azaltabilir

Yeni bir çalışma, düzenli yürüyüşün tekrarlayan bel ağrısı ataklarını azaltabileceğini gösteriyor. Sidney Macquarie Üniversitesi'nden Natasha Pocovi liderliğindeki araştırma, bireyselleştirilmiş bir yürüyüş programının, bel ağrısı geçmişi olan katılımcılarda atak süresini uzatarak ve sıklığını azaltarak etkili olduğunu ortaya koydu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Düzenli yürüyüş, tekrarlayan bel ağrılarını azaltabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yeni bir çalışma, düzenli yürüyüşün tekrarlayan bel ağrısı ataklarını önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. 

Yazarlar, yakın zamanda bir bel ağrısı atağından kurtulan yetişkinler arasında, bireyselleştirilmiş bir yürüyüş programına katılanların, kontrol grubundaki akranlarına göre daha az tekrarlayan bel ağrısı atağı geçirdiğini ve nüksetmeden önce daha uzun süre geçirdiğini tespit etti. 

Sidney Macquarie Üniversitesi Sağlık Bilimleri Bölümü'nden baş yazar Natasha Pocovi, Medscape Medical News'e verdiği demeçte, Avustralya WalkBack programı ile bakım gerektiren bel ağrısında önemli bir azalma görüldüğünü söyledi.

Çalışma 19 Haziran'da The Lancet'te online olarak yayınlandı.

WalkBack çalışmasına yakın zamanda bel ağrısı atağı geçirmiş 701 yetişkin (ortalama yaş, 54 yıl; %81 kadın) katıldı. Bu kişilerin daha önce ortalama 33 bel ağrısı atağı geçirdiği ve önümüzdeki 12 ay içinde nüksetme riskinin yüksek olduğu düşünülüyordu.

Yarısı 6 ay boyunca fizyoterapist rehberliğinde altı eğitim seansı içeren bireyselleştirilmiş, aşamalı bir yürüyüş programına, yarısı ise tedavisiz bir kontrol grubuna rastgele dağıtıldı.

Çalışma Avustralya genelinde 25 özel fizyoterapi kliniğinde yürütüldü. Katılımcı fizyoterapistler sağlık koçluğu konusunda 3 saatlik çevrimiçi eğitimi tamamladılar.

Müdahale grubu için yol gösterici bir hedef, program uygun şekilde bireyselleştirilse de, 6 aya kadar haftada 5 kez günde en az 30 dakika yürümekti. Katılımcıların günlükleri, müdahale grubunun haftada yürüdüğü ortalama sürenin 1. haftada üç kez ve 12. haftada dört kez olduğunu gösterdi.

Yürüyüş + Eğitim = Fayda

Yürüyüş müdahalesi, aktivite sınırlayıcı bel ağrısı ataklarını önlemede etkili oldu. (tehlike oranı, 0.72; P = .0002). Müdahale katılımcıları arasında nükse kadar geçen medyan gün sayısı kontrol katılımcılarına göre daha uzundu (208 güne karşı 112 gün). 

Yazarlar, kazanılan kaliteye göre ayarlanmış yaşam yılı başına artan maliyetin 7802 AUD (yaklaşık $5201 USD) olduğunu ve "28.000 $'lık bir ödeme istekliliği eşiğinde tedavisiz kontrole kıyasla müdahalenin maliyet etkin olduğuna dair %94'lük bir olasılık verdiğini" bildirdi.

 

Sonuçlar

Toplam advers olay sayısı gruplar arasında benzerdi. Bununla birlikte, müdahale grubu, kontrol grubunda gözlenenden yaklaşık iki kat daha fazla alt ekstremite yaralanması bildirmiştir (100'e karşı 54). 

Pocovi, Medscape Medical News'e verdiği demeçte, programın çok yönlü doğası göz önüne alındığında, WalkBack müdahalesinin hangi unsurlarının bel ağrısını önlemeye en çok katkıda bulunduğunu ortaya çıkarmanın zor olduğunu söyledi. 

Pocovi, "Çalışmamız, sağlık koçluğu konusunda uzman bir fizyoterapist tarafından verilen yürüyüş ve eğitimin bir kombinasyonunu inceledi" dedi.

Pocovi, "Yürüyüşün faydaları nazik hareketler, omurga yapılarının ve kasların yüklenmesi ve güçlendirilmesi, sağladığı rahatlama ve stres giderme ve iyi hissettiren endorfin salınımından kaynaklanıyor olabilir" dedi. 

Fizyoterapist tarafından verilen ve insanların ağrıyı daha iyi anlamalarını, egzersiz ve hareketle ilgili korkularını azaltmayı ve insanlara ağrılarını yönetme konusunda güven vermeyi amaçlayan eğitim de bunda etkili olabilir. 

Pocovi, "Muhtemelen bunların bir kombinasyonu" dedi.

Pocovi, hastaların kendi başlarına bir yürüyüş programı benimseyerek aynı faydaları elde edip edemeyeceklerinin "ilginç bir soru" olduğunu söyledi. 

"Bazı hastaların kendi programlarını geliştirebilmeleri ve kendi kendilerini motive edebilmeleri mümkün; ancak denememizdeki birçok kişi, programlarını geliştirmek ve ilerletmek ve onları yolda ve sorumlu tutmaya yardımcı olmak için bir klinisyenin desteğine ihtiyaç duyduklarını (ve buna değer verdiklerini) söyledi. Buna ek olarak, verilen eğitim bazı hastalar için çok önemli olabilir ve en iyi şekilde bir sağlık klinisyeni tarafından verilebilir." 

yuruyus
bel agrisi
arastirma
the lancet
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir