Medimagazin logo

Araştırma: Ayakta dururken yükselen kan basıncı, daha sonraki kalp problemleri riskini artırabilir

Yeni araştırmalar, yüksek tansiyonu olan genç ve orta yaşlı yetişkinler için ayaktayken önemli bir artış, kalp krizi, felç veya kalple ilgili diğer sorunlar için daha büyük risk altında oldukları anlamına gelebilir.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Ayakta dururken yükselen kan basıncı, daha sonraki kalp problemleri riskini artırabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Amerikan Kalp Derneği dergisi Hypertension'da yayınlanan çalışma, sistolik kan basıncındaki değişikliklere odaklandı. Tipik olarak, bir kişi ayağa kalktığında sistolik basınç hafifçe düşer. Yeni araştırma, zıt bir reaksiyonun gelecekteki kalp sorunlarına işaret edebileceğini öne sürüyor.

Çalışma yazarı Dr. Paolo Palatini "Bu bulgu, ayakta durmaya abartılı kan basıncı tepkisi olan hastalarda, ilaçlar da dahil olmak üzere kan basıncını düşürücü tedaviye daha erken başlamayı gerektirebilir" dedi.  

Bu çalışmada, araştırmacılar tedavi edilmemiş hipertansiyonu olan 1.207 İtalyan yetişkini değerlendirdi. Neredeyse dörtte üçü erkek ve tamamı beyaz olan katılımcılardan hiçbiri antihipertansif ilaç kullanmamıştı. Hiçbirinde diyabet, böbrek sorunları veya başka herhangi bir kardiyovasküler hastalık yoktu. Kayıt sırasında, katılımcılar ortalama 33 yaşındaydı.

İlk olarak üç kez katılımcılar yatarken ve üç kez ayakta tansiyon ölçümü yapıldı. Aynı işlem iki hafta sonra tekrarlandı.

Ayakta dururken kan basıncında en yüksek artışa (en yüksek %10) sahip 120 katılımcının sistolik okumalarında ortalama 11.4 artış vardı.

17 yıllık takip süresince, katılımcılar kalp krizi, göğüs ağrısı ve felç dahil olmak üzere 105 önemli kardiyovasküler ve böbrek ile ilgili olay yaşadılar.

Ayakta kaldıklarında en büyük tansiyon artışlarına sahip olanlar, bir tür kardiyovasküler olay yaşama olasılığının neredeyse iki katıydı. Ayaktayken tansiyonu yükselmeyen kişilerle karşılaştırıldığında, bu gruptaki kişilerin sigara içme olasılığı daha yüksekti, ancak aşırı kilolu, obez veya ailesinde kalp hastalığı öyküsü bulunma olasılığı daha yüksek değildi. Ayrıca daha iyi kolesterol seviyelerine sahiptiler.

Araştırmacılar 630 kişilik bir alt grupta stres hormonlarını ölçtüler ve epinefrin/kreatinin oranlarının ayakta dururken kan basıncı yükselen grupta kan basıncı düşenlere göre daha yüksek olduğunu buldular.

Palatini, "Epinefrin seviyeleri, 24 saat boyunca stresli uyaranların küresel etkisinin bir tahminidir. Bu, ayakta dururken en yüksek kan basıncına sahip olanların stresörlere karşı artan bir sempatik tepkiye [savaş ya da kaç tepkisi] sahip olabileceğini düşündürmektedir," dedi. . "Genel olarak, bu ortalama kan basıncında bir artışa neden olur."

Palatini, bulguların, yüksek tansiyonu olan kişiler için ayakta dururken ölçüm yapılması gerektiğini ve "potansiyel olarak, yaşam tarzı değişiklikleri ve kan basıncı düşürücü tedaviye daha agresif bir yaklaşım" olduğunu söyledi.

hipertansiyon
sistolik basınç
kardiyoloji
yüksek kan basıncı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir