Medimagazin logo

Anksiyete, depresyon ve gastroözofageal reflü arasında bağlantı bulundu

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, ruh sağlığımız ile sindirim sorunları arasındaki şaşırtıcı bir bağlantıya ışık tutuyor. Scientific Reports'ta yayınlanan bulgulara göre, anksiyete ve depresyondan muzdarip bireylerin, genellikle asit reflüsü olarak bilinen gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) yaşama olasılığı daha yüksek.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Anksiyete, depresyon ve gastroözofageal reflü arasında bağlantı bulundu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Çin'deki Chengdu Üçüncü Halk Hastanesi'nden Qian Li liderliğindeki araştırmacılar, GÖRH teşhisi konan 518 kişinin verilerini inceledi. Bu kişilerin pH seviyelerini 24 saat boyunca izlediler ve anksiyete ve depresyon için standartlaştırılmış bir ölçek kullanarak psikolojik refahlarını değerlendirdiler.

Sonuçlar önemli örüntüler ortaya koydu: Anksiyete seviyeleri cinsiyete göre farklılık gösterirken, depresyon yaş ve okuryazarlık seviyeleri ile ilişkiliydi. Ayrıca, anksiyete ve depresyonun şiddeti, pH izleme sonuçlarının da gösterdiği gibi, GÖRH semptomlarının şiddetiyle doğrudan bağlantılıydı.

Anksiyetesi olan kişilerde GÖRH riski daha yüksek

Daha basit bir ifadeyle, çalışma daha yüksek kaygı düzeyine sahip bireylerin GÖRH yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Hafif anksiyete bile 2,64 kat daha yüksek GÖRH gelişme olasılığı ile ilişkilendirilirken, orta ila şiddetli anksiyete 6,84 kat daha yüksek risk ile daha da güçlü bir korelasyon gösterdi.

Benzer şekilde, orta ila şiddetli depresyon 2,32 kat daha yüksek GÖRH riski ile ilişkilendirildi. Erkeklerin GÖRH'ye kadınlardan daha yatkın olduğu ve 2,29 kat daha yüksek prevalansa sahip olduğu bulundu. Ayrıca, daha yüksek vücut kitle indeksi (VKİ) GÖRH'ye yatkınlığın artmasıyla ilişkilendirildi.

Yazarlar, "Bu çalışma, GÖRH tedavisi sırasında hastaların duygusal refahını göz önünde bulundurmanın önemini vurgulamaktadır" dedi. 

gastroozofageal reflu hastaligi
gorh
anksiyete
depresyon
Yorum (1)
Esatb
sebep son derece basit. depresif, anksiyete hastalarında fonksiyonel barsak hastalıkları ve konstipasyon çok sık olup, hastalar barsak boşaltımı için ıkınma hareketini yapmak zorunda hissederler. bu da karın içi basınç artışı ile reflüye yol açar.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir