Medimagazin logo

Ankara Tıp'ın 71 öğretim üyesi imza attı: 'Ek Ödeme Yönetmeliğini yanlış buluyoruz'

Ankara Üniversitesi hocaları Sağlık Bakanlığı’nın Ek Ödeme Yönetmeliği’ne dair bir açıklama yayınlayarak YÖK’e bağlı üniversite hastaneleriyle Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler arasındaki ayrımın giderilmesini istedi. Bugün aynı yönetmelik kapsamında üniversite hastanelerinde görev yapan asistan hekimlerin ek ödeme alamadığı ortaya çıkmıştı
Kaynak: Yeni Çağ
Ankara Tıp'ın 71 öğretim üyesi imza attı: 'Ek Ödeme Yönetmeliğini yanlış buluyoruz'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri de Sağlık Bakanlığı’nın Ek Ödeme Yönetmeliği'ne dair yazılı açıklama yayımladı. Üniversite hastanelerinde görev yapan asistan doktorların ek ödeme alamamasının ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 71 öğretim elemanı imzalı bir açıklama yayınlandı.

Yeni Çağ'da yer alan habere göre açıklamada, yönetmeliğin, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük haklarında emekliliğe yansıyan ve insanca yaşamalarına yetecek bir iyileştirme getirmediği vurgulandı.

Açıklamada "Üstelik yönetmelik YÖK’e bağlı bizim gibi tıp fakültelerinde çalışmakta olan öğretim üyelerinin yanı sıra, asistanlarımızın ve uzmanlarımızın özlük haklarını, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde ve bu hastanelerle afiliye olan yeni kurulmuş tıp fakültelerinde çalışanların özlük haklarından belirgin ölçüde geriye düşürmüş, eşitsizliklere yol açmıştır" denildi.

Performans sisteminin adı değişti

Düzenlemeyle sadece performans kelimesinin “teşvik” olarak değiştirildiği, özüne dokunulmadığı belirtilen açıklamada, yönetmeliğin “teşvik” ettikleri ise şöyle sıralandı:

- Sağlık hizmetinin niteliğinin daha da zayıflaması,

- Daha fazla sağlık harcaması,

- Tedavilerinin yetersiz kaldığını düşünen daha çok hasta,

- Daha uzun hastane ve tetkik kuyrukları, 

- Asistan ve uzman hekimlerini kaybeden köklü tıp eğitimi kurumları,

- Eğitim, araştırma, sağlık hizmetine katkısı git gide zayıflayan tıp fakülteleri.

YÖK'e ve Sağlık Bakanlığına çağrı

Performans sistemindeki olumsuzlukların halkı nitelikli sağlık hizmetinden mahrum bırakacağı vurgulanan açıklamada Sağlık Bakanlığına çağrı yapılarak,

“’Daha çok hasta bak da nasıl bakarsan bak, yeter ki randevu kuyruğu uzamasın’ zihniyetinden,

Hekimleri, yoksulluk sınırında bir ücret için günde 150 hasta bakmaya zorlamaktan,

Meslektaşlarımızı, öğrencilerimizi 32 saatlik uykusuz nöbetin ertesinde çalışmaya “teşvik” etmekten,

Kanser hastası bir hekim istirahatteyken aylık gelirini acımasızca kesmeyi reva gören bu anlayıştan,

Bitkisel hayatta olduğunu bizzat kabul ettiğiniz bu sistemi, adını değiştirip sürdürmeye çalışmaktan artık vazgeçiniz.” Denildi.

 Açıklamada YÖK’e ve Sağlık Bakanlığına ayrıca "Tıp fakültelerini ve tüm branşları da kapsayacak biçimde, asistanlar ve uzmanlar başta olmak üzere bütün hekimler ve tüm sağlık çalışanları için adil, güvenceli, emekliliğe yansıyan ve insanca yaşamaya yetecek adil ve hakkaniyetli bir düzenleme yapınız" çağrısı yapıldı.

Asistan hekimler 'beyaz reform' için ne diyor?

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Kamuoyuna duyurulur:

Asistanlarımızın, Uzmanlarımızın ve Tüm Sağlık Çalışanlarının Özlük Haklarını Savunuyor, Halkımızın Sağlığına Sahip Çıkıyoruz!

Cumhuriyetimizin kurduğu ilk tıp fakültesi olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri olarak ülkemize nitelikli hekim ve her branşta nitelikli uzman yetiştirmek ve aynı zamanda halkımızın daha iyi sağlık hizmeti alması için çalışmak başlıca sorumluluğumuzdur.

Sağlıkta işler iyi gitmemektedir. Hekimlik hızla “tercih edilen alan” olmaktan çıkmakta, yeni mezunlar artık yurtdışına gitmeye çalışmaktadır. YKS 2022 ilk yerleştirmelerinde tıp fakültesi kontenjanlarının 600’den fazlası boş kalmıştır.

Fakültemiz en yüksek kontenjanla öğrenci alan ve her yıl yüzlerce genç ve iyi hekimin sağlık ordusuna katılmasını sağlayan büyük ve köklü bir Devlet Üniversitesidir.  SAĞLIK BAKANLIĞI EK ÖDEME YÖNETMELİĞİ, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük haklarında emekliliğe yansıyan ve insanca yaşamalarına yetecek bir iyileştirme getirmemiştir. Üstelik YÖK’e bağlı bizim gibi tıp fakültelerinde çalışmakta olan öğretim üyelerinin yanı sıra, asistanlarımızın ve uzmanlarımızın özlük haklarını, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde ve bu hastanelerle afiliye olan yeni kurulmuş tıp fakültelerinde çalışanların özlük haklarından belirgin ölçüde geriye düşürmüş, eşitsizliklere yol açmıştır.

Sağlığı yönetenler, sağlığın sorunlarını, sorunlarımızı bizim açımızdan görememektedir.

12 Ağustos 2022 tarihli Sağlık Bakanlığı Ek ödeme Yönetmeliğini yanlış buluyor, hem hekimler, hem de sağlık hizmeti açısından ciddi biçimde problemli olduğunu düşünüyoruz.

Yönetmeliğin gerekçesi, bizzat Sağlık Bakanı’nın ağzından “Bir süredir bitkisel hayatta olan performans sisteminin fişinin çekilmesi” olarak tarif edilmiştir. Ne var ki, aynı yanlış devam ettirilmekte, düzenleme ile sadece performans kelimesi “teşvik” olarak değiştirilmekte, öze dokunulmamaktadır.

Bu yönetmeliğin “teşvik” ettikleri şunlardır:

-Sağlık hizmetinin niteliğinin daha da zayıflaması,

-Daha fazla sağlık harcaması,

-Tedavilerinin yetersiz kaldığını düşünen daha çok hasta,

-Daha uzun hastane ve tetkik kuyrukları, 

-Asistan ve uzman hekimlerini kaybeden köklü tıp eğitimi kurumları,

-Eğitim, araştırma, sağlık hizmetine katkısı git gide zayıflayan tıp fakülteleri.

Hekimlere yine, geçinebilecekleri bir ücreti vermek için sonsuz/sınırsız bir çalışma temposu dayatılmakta, üstelik branşlar arasındaki dengeler ve YÖK’e bağlı tıp fakültelerinde görev yapanlar yine gözetilmemektedir.

Performans sistemi ilk çıkarıldığında söylemiştik, tekrar ediyoruz: Tüm bu olumsuzlukların nihai olarak halkımızı nitelikli sağlık hizmetinden mahrum bırakacağı açıktır.

Sağlık Bakanlığı’na çağrımızdır:

-“Daha çok hasta bak da nasıl bakarsan bak, yeter ki randevu kuyruğu uzamasın” zihniyetinden,

-Hekimleri, yoksulluk sınırında bir ücret için günde 150 hasta bakmaya zorlamaktan,

-Meslektaşlarımızı, öğrencilerimizi 32 saatlik uykusuz nöbetin ertesinde çalışmaya “teşvik” etmekten,

-Kanser hastası bir hekim istirahatteyken aylık gelirini acımasızca kesmeyi reva gören bu anlayıştan,

-Bitkisel hayatta olduğunu bizzat kabul ettiğiniz bu sistemi, adını değiştirip sürdürmeye çalışmaktan ARTIK vazgeçiniz.

YÖK’e ve Sağlık Bakanlığı’na çağrımızdır:

-Tıp fakültelerini ve tüm branşları da kapsayacak biçimde, asistanlar ve uzmanlar başta olmak üzere bütün hekimler ve tüm sağlık çalışanları için adil, güvenceli, emekliliğe yansıyan ve insanca yaşamaya yetecek adil ve hakkaniyetli bir düzenleme yapınız.   

Çünkü bu ülke, bu ülkenin tıbbı hepimize, en başta halkımıza lazım!

Her zaman nitelikli sağlık hizmetini hak ettiğine inandığımız sevgili halkımıza ve sahada fedakârca çalışan tüm mezunlarımıza, asistanlarımıza ve uzmanlarımıza bir kez daha duyuruyoruz:

Halkımızın sağlığına sahip çıkmaya, mezunlarımızın, meslektaşlarımızın, asistanlarımızın, uzmanlarımızın ve tüm sağlık çalışanlarının özlük haklarını savunmaya, devam edeceğiz!

ankara tip
ogretim uyesi
asistan hekim
ek odeme
ek odeme yonetmeligi
Yorum (12)
hasan
yeni açılan tıp fakültelerinde çalışan hekimlere de aynı haklar hatta fazlasıyla verilmelidir.böylece onların hekim kadrosu genişler ve sıkıntılar olmaz.belki ankara ve i̇stanbul tıp fakültelerinden istifa eden veya ayrılan olmaz, olsa da yeri hemen doldurulur. ama yeni tıp fakülteleri hekim bulamaz
10
Cevapla
tespit doğru
yazı sağlıktaki maddi manevi sıkıntıları net olarak ortaya koymuş. sıkıntı ilk düğmenin yanlış iliklenmesi olabilir mi acaba ? tedavi edici hekimlikten çok koruyucu hekimliğe önem verilmesi gibi. ne kadar insan az hastalanırsa doktor o kadar çok para alıyor.
9
Cevapla
ŞAHATAYİ ŞAHİN
nedense bunlar i̇yi̇ günleri̇mi̇z gi̇bi̇ geli̇yor bana !
11
Cevapla
Dr Osman Kıdemli
keşke hocalar, zamanında çıkan kanunla haksız yere üniversite hocaları özel muayene yapsın ama devette çalışanlar muayene yapamasın kararı netleşince; olurmu bu haksızlık...devletteki doktorların kafası kelmi? bu haksızlık dedilermi demediler..şimdi kendi aleyhine bir zerre aleyhte olsa itiraz
15
Cevapla
uzman dr
zamanında muayanehanelerdeki usulsuz para kazanma yollarına niye sesiniz çıkmadı...
13
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir