DİYARBAKIR-Raporla ilgili bilgi veren proje yürütücüsü Yrd. Doç.Dr. Vatan Kavak, yeni kadavraların perfüzyonu ve tespit edilen kadavraların saklanacağı bölümün hazırlanması için amaca uygun bir bölüm arayışına girdiklerini, sonunda, atıl kalmış ve atık malzeme (hurda) deposu olarak kullanıldığı anlaşılan bir yeri yönetimin izni ve bilgisi dahilinde amaca uygun hale getirdiklerini söyledi.
Kavak konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kurulacak laboratuarda, kadavra diseksiyonu esasında elde edilecek anatomik fotoğraf ve çizimlerin üç boyutlu görüntüye dönüştürülme projesi ile öğrenciye yönelik ileri eğitim imkanlarının verilmesini amaçlamaktayız. Günümüzde Türkiye'de değişik nedenlerle tıp ve ilgili sağlık kurumlarına eğitim amaçlı kadavra temininin çok zor duruma gelmesi üzerine bu eksiklik, plastik modeller üzerinde yapılan çalışmalar ile giderilmektedir. Yeni kurulacak anatomi laboratuarı çerçevesinde üç boyutlu web-tabanlı anatomi slayt ve filmlerin yapılması öğretim ve eğitimin boyutlarını müspet yönde artıracaktır. Her şeyin ötesinde, böyle bir laboratuar ve imkanları ile temini elde edilebilecek tek bir kadavradan yüksek sayıdaki öğrencinin eşit seviyede faydalanması mümkün olacaktır. Belirtilen konumda tesis edilecek bir laboratuar ile anatomik fotoğraflama ve çizim imkanlarına kavuşmamızdan sonra, klinik bilimler ile birlikte ortak çalışmalar planlamaktayız. Aynı zamanda; özellikle Amerika'da oldukça yaygın ve uygulama sahası olan Anatomi Ressamlığı çerçevesinde yüksek lisans ve doktora şartları da sağlanarak, bu sahada elemanların yetişmesine imkan sağlanacaktır" dedi.
Projenin Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinatörlüğü Yönetim Birimi'nin araştırma projeleri destekleme ilkeleri çerçevesinde bir "Güdümlü alt yapı projesi" olarak hazırlandığını ifade eden Kavak "Anatomi Anabilim Dalı'nın yürütmüş olduğu tıp fakültesi öğrencilerine yönelik anatomi eğitimi 1995 yılından günümüze kadar çok kısıtlı kadavra imkanları ve anatomi maketleri ile sürdürmektedir. Bu kısıtlı anatomi eğitim ve öğretiminin daha kapsamlı ve istenilen ölçülerde verilebilmesi için arz ettiğimiz (sunulan bu) proje düşünülmüştür. Gerçekleşecek olan (çıkar) bu projede Anatomi Anabilim Dalı zorunlu olan alt yapıya dayalı donanımlı bir kadavra laboratuarına kavuşmuş olacaktır. Tıp Fakültesi öğrencilerinin dışında klinik bilimlerde çalışan uzmanlık öğrencileri ve akademisyenler de kurulacak bu laboratuarda ilgilendikleri konu ve sahalarda, üç boyutlu çalışmalarını yapabileceklerdir. Ayrıca Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Yüksek Okulu, Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile ileride anatomi eğitimi verilmesi düşünülen Biyoloji Lisans programları, Resim İş Bölümü ve açılması planlanan Eczacılık Fakültesi'nin öğrencileri de anatomi eğitimi uygulamaları esnasında bu laboratuardan faydalanmış olacaklar. Bu projeye desteklerini esirgemeyen Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'a, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fuat Gürkan'a ve Hastaneler Başhekimi Prof.Dr. Sait Alan'a tüm içtenliğimle teşekkür ederim" şeklinde konuştu.