Medimagazin logo

Ameliyatı erkek cerrah yaparsa, maliyetler önemli ölçüde yükseliyor

Verilere göre, ameliyat kadın cerrah yerine erkek cerrah tarafından yapıldığında, yaygın cerrahi prosedürlere tabi tutulan hastaların sağlık bakım maliyetleri önemli ölçüde daha yüksek oluyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Ameliyatı erkek cerrah yaparsa, maliyetler önemli ölçüde yükseliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yaygın olarak uygulanan 25 cerrahi prosedürden herhangi birini geçiren 1 milyondan fazla yetişkini kapsayan retrospektif, nüfus temelli bir kohort çalışması, ameliyatı takip eden 1 yıl içinde değerlendirilen toplam sağlık hizmeti maliyetlerinin, ameliyat erkek bir cerrah tarafından yapıldığında 6000 dolardan fazla daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Erkek cerrahlar tarafından tedavi edilen hastalar için 30 ve 90 günlük maliyetler de daha yüksekti.

Medscape Medical News'e konuşan Toronto Üniversitesi'nde cerrahi profesörü olan başyazar Christopher J. D. Wallis, "Bir erkek cerrah olarak, sonuçlarımızın benim ve meslektaşlarımın durup bunun nedenini düşünmemize neden olması gerektiğini düşünüyorum. Hiçbirimiz cerrahlarda Y kromozomu bulunmasının daha kötü sonuçlar doğuracağına inanmıyoruz, sadece genel olarak konuşursak, on yıllardır bildiğimiz gibi erkekler ve kadınlar tıbbı biraz farklı uyguluyor. İletişim tarzı, hastalarıyla geçirdikleri zaman ve hatta kılavuzlara bağlılık gibi şeyler farklıdır ve bu farklılıkların hasta sonuçlarına nasıl yansıdığını anlamak tüm bu çalışmanın amacıdır" dedi.

Çalışma 29 Kasım'da JAMA Surgery dergisinde çevrimiçi olarak yayımlandı.

Erkek cerrahlar daha maliyetli

Mevcut çalışmada araştırmacılar, koroner arter baypas greftleme, apendektomi, histerektomi, anterior spinal dekompresyon ve diz protezi dahil olmak üzere çeşitli cerrahi prosedürler geçiren hastalar arasında cerrahın cinsiyeti ile sağlık hizmeti maliyetleri arasındaki ilişkiyi inceledi. Analizlerine, Ocak 2007 ile Aralık 2019 tarihleri arasında Kanada'nın Ontario eyaletindeki hastanelerde bu prosedürleri geçiren tüm yetişkin hastaları dahil ettiler.

Çalışma örneklemine 1.165.711 hasta dahil edildi. Bu gruptan 151.054 hasta bir kadın cerrah tarafından, 1.014.657 hasta ise bir erkek cerrah tarafından tedavi edildi.

Hasta, cerrah, anestezist ve hastane ile ilgili faktörler ayarlandıktan sonra, 1 yıllık toplam sağlık hizmeti maliyetlerinin erkek cerrahlar tarafından tedavi edilen hastalar için 24.882 $, kadın cerrahlar tarafından tedavi edilen hastalar için 18.517 $ olduğu bulundu. Sağlık hizmeti maliyetleri ayrıca 30 günde (düzeltilmiş mutlak fark, 3115 $) ve 90 günde (düzeltilmiş mutlak fark, 4228 $) daha yüksekti.

cerrah
ameliyat
erkek cerrah
saglik bakim maliyetleri
Yorum (6)
nevzat kulukçu
kek de aynı şekilde. erkek kakaolu kek yaparsa bir kalıba 100 gramlık kakao paketini döker geçer.
7
Cevapla
se
kadın eli burada da kendini göstermiş, özen, sabır, görev sadakati kadınlarda erkeklerden daha iyi.
5
Cevapla
DrÜ
ustanın iyisi malzeme artırır zaten. arabada gereksiz vida , somun vs bulur ve onları tamir sonrası artırır !!
Cevapla
cerrah72
@nevzat kulukçu hocam sen sağlık çalışmayanımısın. her haberin altında saçma sapan yorumun var
5
Cevapla
Dr. Emekli
bu sonuçlar erkek doktorların daha büyük ve komplike vakalara müdahale etmesinden kaynaklanıyor olmalı. tecrübelerime göre kadın cerrahlar zor vakaları başkalarına şutluyor. klasik bir katarak amaliyatında.. apendektomide.. kolesistektomide aynı ücretler çıkıyordur
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir