Medimagazin logo

Akdağ: Batılı doktorlar daha etik değil

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ABD'nin Boston kentinde Türk doktorlar ile buluştu.
Akdağ: Batılı doktorlar daha etik değil
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Boston Türk Kültür Merkezi'nde Boston Başkonsolosu Ömer Lütem, New York Başkonsolosluğu Sağlık Müşaviri Adnan Çinal ve Amerikan Üniversitelerinde çalışan çeşitli alanlardaki Türk doktorlarının hazır bulunduğu görüşmede konuşan Bakan Akdağ, Amerikan ve Türk sağlık sistemini karşılaştırdı.

Konuşmasına Türkiye'de sağlık sisteminde ve Tıp fakültelerinde yaptıkları ve yapmayı planladıkları projeleri anlatarak başlayan Recep Akdağ, "Üniversitelerimizde henüz bilgi üretemiyoruz, bilgiyi aktarıyoruz. Bunun için Ar-Ge çalışmalarını başlattık. Rektör seçim sisteminin değişmesi lazım. Rektörler oy kaygısından dolayı öğretim görevlisini çalıştıramıyor. Bu sistemin değişmesi lazım" dedi.

Türkiye'de, diğer ülkelerden farklı olarak, yardımcı doçentlikten itibaren kalıcı öğretim üyeliğinin olduğunu ve gelirlerinin de performansları ile doğru orantılı olmadığını belirten Bakan Akdağ, "Ümit ediyorum iyi bir üniversite reformu yaparız. Öğretim üyelerinin performanslarına göre değerlendirildiği, rektörlerine hoş görünmek zorunda kalmadığı ve işlerine devam ettiği bir üniversite yapısı kurarsak işler düzelir" şeklinde konuştu.

 
"AŞI DA ABD'DEN DAHA İLERİDEYİZ"
"Aşı konusunda Amerika'dan daha ilerideyiz, çocukların yüzde 97'si aşılanıyor. Hamile kadınların hepsini takip ediyoruz. Dünyanın en zengin ülkelerinin kullandıkları aşıları kullanıyoruz" diyen Recep Akdağ, "ABD'de acil servis sisteminin işlemediğini, acillerde insanların 5-10 saat bekletildiğini, bizde ise 10 dakika bekletildi diye acil servislerde halkımızın isyan çıkardığını" kaydetti.

 

BOSTON'DA MERKEZİ RANDEVU SİSTEMİNE TEST

 Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de bir süredir sağlıklı bir şekilde işleyen merkezi randevu sistemini ABD'den test etti. Kırıkkale üzerinden yapılan testte, hasta adayının istediği şehirde, istediği doktordan telefonla randevu alabilmesi, salondaki katılımcılar tarafından alkış aldı. "Türkiye'de muayenelerin 3'te birinde bu şekilde yapılmaya başlandı. Günde 200 bin muayene randevusu 5 dakika sürmeyen bir telefon görüşmesi ile alınabiliyor" diyen Bakan Akdağ, "bunu bir Amerikalı'ya anlatsanız inanmaz, biz bu sistemin altyapısını kurmak için 3 senedir çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

 

"BATILI DOKTORLAR DAHA ETİK DEĞİL"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Kanaatime göre Batılı doktorlar Türk doktorlardan daha etik davranmıyorlar ama sistemleri sağlam. Parası olmayanı hastaneden atan sistem nasıl etik olur. Bu ülkede bu sistem çalışmıyor. Parası olanlar özel sigorta yaptırıyor ve özel hizmet alıyor. Biz bu açıdan ABD'nin çok çok önündeyiz" dedi.


Bakan Akdağ, Türkiye'de 3 sene içinde bütün devlet hastanelerini yenilediklerini, Amerika'daki birçok hastanede olmayan şartların Türkiye'deki devlet hastanelerinde olduğunu söyledi. İki ülkenin sağlık alanındaki bir diğer farkı Bakan Akddağ şöyle ifade etti: "Şu an Hakkari'deki devlet hastanesinde olan şartlar, ABD'de state hastanelerinde yok. Ve biz bu şartları kişi başı 550 dolara oluşturabilirken ABD'de bunu 7850 dolar harcama ile yapıyorlar, tabi ekonomisi buna dayanmıyor."


Bakan Akdağ son olarak salonu dolduran Türk doktorlara, dönenler için Türkiye'de iyi imkanlar sunulduğunu, dönmek istemeyen doktorlar için ise, ortak projeler geliştirebilecekleri mesajını verdi. Yaklaşık üç saat süren buluşma, Boston Türk Kültür Merkezi yetkililerinin hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

akdağ:
batılı
doktorlar
daha
etik
değil
Yorum (25)
Dr. Taha
Ey ABD'deki Türk meslektaşlarım! Türkiye'deki şartları -acilde 10 dakia beklendiği için isyan çıkarılmasından gurur duyan- bakandan değil doktor ve hemşirelerden dinleyin! Hastanede çalışan ve çalışacak olanlarda derin bir moral bozukluğu ve isteksizlik olduktan sonra dünyanın en modern hastanelerine sahip olsanız kaç yazar?!
0
Cevapla
drkimbıl
üniversitelerde bu saatten sonra bilgi milgi üretilmez geçmiş ola,performans ve daha çok doktor adı altında yapılanlar sağlığı bitirmiştir.herşeyi paralı hale getirip sağlığı yavaş yavaş özel sektöre devrederken parası olmayana sağlığın olmayacağı da aşikar.muayene katkı payı ilaç katkı payı yatan hasta için fatura katkı payı ne o zaman,bunun adıda parasız sağlık???
0
Cevapla
fgh
Ama daha mutlu, daha huzurlu ve işlerini daha menunniyetle yapıyorlar. Fark bu işte. Bizim gibi köle düzeninde değiller.
0
Cevapla
bedrettin alyamaç
Dünyanın hiç bir yerinde doktorlar türkiyedeki gibi ezilmiyor hakarete uğramıyor..emeği alınmıyor çiğnenmiyor.vetendeşın fiziksel saldırısıne maruz kalmıyor..bizdeki gibi çağdaş köle muamelesi görmüyor .. daha söyleyeck binlerce cümle var kısacası doktorlar güzel yurdumda mutsuz ve umutsuz...
0
Cevapla
Dr.Mehmet
Herkes kölelikten bahsediyor ama Neden o zaman kölelik zincirlerinizi kırmıyorsunuz arkadaşlar. Sizler bu ülkede döneminizin en iyi okumuş öğrencilerisiniz.Taşı sıksanız suyunu çıkarırsınız.Siz sadece doktorluk değil her işi başarabilirsiniz.....
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir