STANBUL - Geçmişte 60 yaşın üzerindeki erkeklerde görülen akciğer kanserinin günümüzde hem kadınlar arasında sıklığı arttı hem de erkeklerde görülme yaşı 60’ın altına indi.
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Hacıibrahimoğlu, hızlı ilerleyen kanser türleri arasında akciğer kanserinin erkeklerde birinci, kadınlarda ise ikinci sıklıkta görüldüğünü belirtti. “Pek çok çalışma akciğer kanserlerinin yüzde 90 sigara kaynaklı olduğunu ve sigaranın akciğer kanser riskini 5 ila 15 kat arasında artırdığını gösteriyor. Sigaraya başlama yaşı, toplam sigara içme süresi ve günde içilen sigara sayısı ile bu risk artarken sigaranın bırakılması ile azalıyor” diyen Hacıibrahimoğlu, bazı mesleklerin de riskte etkili olduğunu söyledi.
DÜŞÜK DOZ TOMOGRAFİ NEDEN ÖNEMLİ?
Her kanser türünde olduğu gibi akciğer kanserinin de ilk evrede teşhisi tam tedaviyi mümkün kılıyor. Teşhiste bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans, pozitron emisyon tomografisi, kan ve balgam testleri kullanılıyor.
Radyoloji Uzmanı Dr. Esra Çay, hastalığın erken dönemde belirti vermemesi nedeniyle özellikle yoğun sigara içenlerde tümörün tespitini sağlayan ve tedavinin başarısını artıran bilgisayarlı tomografinin hem erken evre teşhiste hem de tedavide önemli olduğunu söyledi.
Dr. Çay, “Akciğer kanseri taramasında tanısal bir yöntemin yeterli olabilmesi için erken evrede tümörleri yakalamada duyarlılığının ve iyi huylu nodülleri saptamada seçiciliğinin yüksek olması gerekiyor. Bilgisayarlı tomografi akciğer nodüllerinin teşhisinde, akciğer grafisinden daha duyarlı bir inceleme yöntemidir. Akciğer grafisi teknik özelliklerinden dolayı küçük çaplı tümörleri ve akciğerlerin 'hilus' adı verilen kesimlerinde yerleşim gösteren tümörleri erken evrede saptayamıyor. Üstelik düşük doz bilgisayarlı tomografi tekniği, normal bilgisayarlı tomografiye göre hastaya daha az radyasyon veren, ancak teşhis için yeterli kalitede görüntü alınmasını sağlayan bir yöntemdir” dedi.
"YÜKSEK RİSK GRUBUNDA TARAMA AMAÇLI KULLANILABİLİR"
Dr. Esra Çay, Amerikan Akciğer Derneği'nin, sigarayı bırakmasının üzerinden 15 yıldan daha az zaman geçmiş kişilerde tarama amaçlı olarak akciğer grafisi yerine, düşük doz akciğer tomografisini önerdiğini söyledi. Çay, ”Yüksek risk taşıyanların düşük doz akciğer tomografisi ile taranması hem akciğer kanserinin erken teşhisini sağlıyor hem de radyasyon ile ilişkili riskleri minimize ediyor” diye konuştu.