Medimagazin logo

Akciğer kanseri tedavisinde devrim yaratacak adım!

California San Diego Üniversitesi'ndeki mühendisler, kanserle mücadele ilaçlarını doğrudan metastatik tümörlere iletmek için akciğerlerde yüzebilen, mikro robotlar olarak bilinen mikroskobik robotlar geliştirdiler.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Akciğer kanseri tedavisinde devrim yaratacak adım!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - California San Diego Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, akciğer kanserine yönelik tedavi yaklaşımlarını dönüştürebilecek bir atılımla, kanserle savaşan ilaçları doğrudan tümörlere ulaştırmak için akciğerlerde gezinebilen mikroskobik robotlar geliştirdi.

Science Advances dergisinde yayımlanan bir çalışmada tanımlanan mikro robotlar, biyoloji ve nanoteknolojinin bir karışımı. 

Profesörler Joseph Wang ve Liangfang Zhang liderliğindeki ekipler tarafından tasarlanan bu küçük cihazlar, itici güç sistemi olarak yeşil alg hücrelerini kullanarak akciğer dokularında etkili bir şekilde yüzmelerini sağlıyor.

Yosun yüzeyine ilaç yüklü nanopartiküller ekleyerek, mikrorobotlar akciğerlerdeki metastatik tümörleri hassas bir şekilde hedefleyebilir. Kırmızı kan hücresi membranlarıyla kaplanan nanopartiküller, bağışıklık tespitinden kaçmak için vücut hücrelerini taklit ederek daha uzun süre etkili kalmalarını sağlıyor.

Tümörleri doğrudan hedef alıyor

Araştırmada yer alan doktora öğrencisi Zhengxing Li, "Yaklaşımımız sadece ilaç dağıtımını artırmakla kalmıyor, aynı zamanda tümörleri doğrudan hedef alarak yan etkileri de azaltıyor" dedi.

Melanomdan akciğer metastazı taşıyan farelerle yapılan deneylerde, mikrorobotlarla tedavi edilenler, tedavi edilmeyen farelere veya standart ilaç tedavileri alanlara kıyasla hayatta kalma oranlarında önemli bir iyileşme gösterdi. Mikrorobotlar medyan sağ kalım süresini 27 günden 37 güne çıkararak potansiyel etkilerini ortaya koydu.

"Bu çalışma, yenilikçi teknoloji kullanarak akciğer hastalıklarının tedavisinde önemli bir ilerlemeye işaret ediyor" diyen Zhang, kanser tedavisinin ötesinde daha geniş uygulamalar için potansiyelin altını çizdi.

Sonraki adımlar, teknolojinin daha büyük hayvan deneyleri için ölçeklendirilmesini ve gelecekteki insan klinik deneylerinin önünün açılmasını içeriyor. 

Bu araştırma, ölümcül akciğer hastalıklarına karşı daha etkili ve hedefe yönelik tedaviler için umut veren mikro robotların kişiselleştirilmiş tıptaki umut verici rolünün altını çiziyor.

akciger kanseri
alg
science advances
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir