Ameliyatlar sırasında alınan akciğer doku örnekleri üzerinde çalışan Amerikalı bilim adamları, akciğer kök hücrelerini belirledi, bunları ayırarak test tüplerine aldı ve işlevlerini inceledi.
Bu hücreleri akciğerleri hasar gören farelere enjekte eden araştırmacılar, kök hücrelerin yeni bronşçuklar, kesecikler ve damarlar oluşturabildiğini, ayrıca akciğerlerdeki mevcut dokularla bütünleşebildiklerini gördü.
Araştırmaya imza atanlardan ABD'deki ''Brigham and Women'' hastanesinden Dr. Piero Anversa, araştırmanın sonuçlarına göre kronik akciğer hastası olanlara ilk kez bu organın zarar gören kısımlarını onarma ya da yenilemeye yönelik tamamen yeni tedavi seçeneği sunulabileceğini belirtti.
Anversa, bu kök hücrelerinin yenilenebilme ve oluşabilme, daha sonra da bronşçuk, akciğerdeki küçük kesecikler ve damarlar gibi organın birçok yapısıyla bütünleşebilme özelliğine sahip olduğunu vurguladı.
Dr. Joseph Loscalzo da sonuçların, tedavisi olmayan akciğer hastalıklarına yakalanan hastalar için klinik tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi yönündeki ilk aşama olduğuna dikkati çekti.
Araştırmanın sonuçları ''New England Journal of Medicine'' dergisinin yarın ki sayısında yer alıyor.