Medimagazin logo

Akademisyenlerin maaşı Hindistan’dan geri

SETA dün “Ulusal ve Uluslararası Karşılaştırmalarla Öğretim Üyeliği Maaşı” raporunu açıkladı. Türkiye’deki akademisyen maaşlarının 28 ülke arasında sondan 8’inci olduğu ortaya çıktı.
Akademisyenlerin maaşı Hindistan’dan geri
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırma Vakfı (SETA) adına konuşan ve raporu hazırlayan Tekin Akgeyik, bu alana ilişkin hiç çalışma yapılmamış olmasına dikkat çekti. Rapora göre, Türk öğretim üyeleri Nijerya, Hindistan, Malezya, Güney Afrika, Brezilya ve Arjantinli meslektaşlarının gerisinde bulunuyor. Türkiye’deki öğretim üyelerinden, Brezilya’daki öğretim üyeleri yüzde 22, Arjantinli öğretim üyeleri yüzde 46, Malezyalı öğretim üyeleri ise yüzde 78 daha fazla kazanıyor. Öte yandan Güney Afrikalı meslektaşlarından 2,5, Hindistanlı meslektaşlarından ise 2,3 daha düşük maaş alıyor. Ortalama maaşlar milli gelire oranlandığında 28 ülkenin sıralamasında Türkiye 14. sıraya yükselmesine rağmen, gelişmekte olan birçok ülkeden daha düşük bir konumda kalıyor. Türk öğretim üyeleri bu sıralamada ise Nijerya, Hindistan, Malezya, Güney Afrika, Brezilya ve Arjantinli meslektaşlarının gerisinde bulunuyor.

Mesleğe giriş düzeyindeki maaşlar açısından Türkiye, karşılaştırma grubunda yer alan ülkeler arasında 17. sırada. Giriş pozisyonuna en yüksek maaşı 5 bin 733 dolar ile Kanada öderken, en düşük maaş ise 259 dolar ile Çin’de ödeniyor.


Türkiye’de kıdemli öğretim üyelerine, Meksika, Rusya, Litvanya, Ermenistan ve Çinli öğretim üyelerine göre daha yüksek. Malezya, Arjantin, Brezilya ve Güney Afrikalı meslektaşlarından daha düşük maaş ödeniyor. Kıdemli öğretim üyelerine ödenen maaş açısından ilk sırada yine 9 bin 485 dolar ile Kanada yer alırken, en alt sırada ise 665 dolar ile Ermenistan bulunuyor.
Türkiye’de 2003-2013 yılları arasında diğer kamu çalışanlarının ortalama maaşı, reel olarak yüzde 61 artarken, öğretim üyelerinin maaşı ortalama yüzde 6’lık bir artış oldu.

ÜNİVERSİTELERE KRİTİK ROL

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya toplantıda, çalışmanın önemli olduğunu vurguladı. Akademik camianın özlük haklarını enine boyuna tartıştığını belirterek, şöyle konuştu: “Bizim artık özlük hakları meselesine yaklaşırken bugünü tespit edip, çözüm yolları ararken bir yönüyle de ileriye bakmamız lazım. Çünkü Türkiye’deki akademisyenlerin özlük hakları meselesi, bugün akademisyenlerin maaşlarının şu sektörden veya bu sektörden geri kalması, yurtdışındaki diğer muadil kıyaslamalardan geri kalması meselesi değildir. Türkiye’nin 2023 hedeflerini tutturup, tutturamayacağı meselesidir. Türkiye’nin 21. yüzyıldaki küresel rekabette nasıl bir rol oynayacağı meselesidir. Küresel dünyada Türkiye’nin etkin bir aktör olması halinde nitelikli insan gücüne, araştırmacıya ve araştırmaya ihtiyacı var. Bu konuda üniversiteler kritik bir rol oynuyor. Bütün bu çalışmalar bize gösteriyor ki bizim en nitelikli beyinleri akademiye çekmemiz lazım. En nitelikli beyinleri labaratuvarlara, dershanelere, sınıflara çekmemiz lazım. Akademide kalmaya, araştırma yapmaya, doktora yapmaya, öğretim üyesi olmaya ikna etmemiz lazım.”

DÜNYA İLE REKABET 

Türkiye’nin gelmiş olduğu kalkınmışlık noktasında öğretim üyelerinin maaşlarının, ülkedeki diğer kesimlerle ve yurtdışındaki kesimlerle karşılaştırılması meselesi olmaktan çıktığını vurgulayan Çetinsaya, meselenin Türkiye’nin üniversiteleriyle küresel dünyada rekabet edip edemeyeceği olduğunu anlattı.

Maaş en az 4-12 bin TL seviyesinde olmalı

Raporda akademisyen maaşlarının belirlenmesi için şu önerilerde bulunuldu: Mevcut koşullarda öğretim üyelerinin maaş düzeyi, hem uluslararası karşılaştırmalar zemininde hem de ulusal düzeyde sürdürülemeyecek bir konuma geriledi. Bu konuda kapsamlı bir üniversite reformunun yapılması kaçınılmaz. Reformla oluşturulacak yeni maaş sistemi temel ve performans maaşı boyutlarını kapsayacak şekilde hem kurumsal, hem de bireysel düzeyde üretkenliği ve performansı esas alarak yeniden kurgulanmalıdır. Yapılacak bir revizyon, giriş düzeyindeki temel maaşları en az 4-12 bin TL seviyesine taşıyacaktır. Böyle bir revizyon yapılması durumunda, kıdemli bir öğretim üyesinin temel maaşı en az 7 bin 674 TL düzeyine ulaşacak.

 

akademisyenlerin
maaşı
hindistan’dan
geri
Yorum (11)
aydin sinal
sayin Prof.Cetinsaya;Türkiyedeki tip ögretim üyelerinin maaslari(okudugum bilgiler dogrultusunda) zaten 4-12 bin lira civarinda ama onlar 8-16-24-32 gibibir rakamdan demvuruyorlar.demekki göz doysada kemik iligi ac oluyor,siz bu gün ODTÜ metalürji profosörüne 12 bin verseniz(veya veriyorsunuzdur ben bilmiyorum),hemen Tip fak.profosörü:ben 24 isterim der,cünki onlar üstündür EKG,SONO, bile okurlar.ABD leri ne verirse onu isterler.Ama bilmezlerki ABD yeni mezun hekim 60 bin dolar BRÜT(yarisi kesilir)-informatik mezunu IBM de 100 bin dolar ile ise basliyor,yegenim olur- ise basladiginda geriden gelen 6-7 sene tip tahsilinden 200-500 bin dolar(eger ailesi zengin degilse) banka,kredi borcunuda ödemek zorunda oldugunu bilmezler.Tip tahsiline baslayan her 5 kisiden ancak 2 sinin(aptalligindan degil) tip tahsilini bitirebildigini bilmezlar.Isterimki Türkiyede herkesin kazanci iyi olsun bir liman-insaat isciside ABD oldugu gibi 3 bin dolardan fazla kazansin,Ama calismak,kesfetmek,uygulamak,organize etmek,kaytarmamak,hatalari kabul etmek,istifa edebilmek,erdemlerini göstermek lazim bunlarda bize ters geliyor,onun icin yerimiz hindistan,pakistas,afrika,meksika gibi 3.dünya liginde oynamak.saygilar ,hürmetler...haaa aklimdayken sorayim önceki senelerde YÖK kalkmali diyenlerden ses-seda yok sesleri kisildimi yoksa YÖK den herkes memnunmu?
0
Cevapla
mehmet
Aydın Sinal türk hekimlerini aşağılama çabalarını hüzünle izliyorum. Yrd.Doç. maaşı 2400, doç maaşı 2800, prof maaşı 3700, kıdemli prof maaşı 4600. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya çalışmak acınacak bir durum.
0
Cevapla
ahmet
Aydın Sinal haklı. Eğer Türkse hiç bi şeye hakkı yok. Mis gibi alaman doktoru varken Türk'e ne oluyor. Bütün ülkelerde doktorluk yapanlar harika, Türkiye'dekiler ise beş para etmez, zaten bişey bilmezler, bi şey hak etmezler, zaten hayatları beleştir, zaten hiç çalışmadan doktor olmuşlardır, zaten tıbbı bilmezler, vereceksin hepsine asgari ücret, ne bu canım almanya da çalışan muhterem zatın asabını bozmak.
0
Cevapla
tukaka
akademisyenlerın maaşı yüksek olsa herkes akademısyen olmak isteyecek bu sefer... görende sankı akademısyen bi docentın cebıne 3000 profun 4000 giriyor zannedecek abilerım ablalarım bizde asistanlık yaptık hıcbır hocanın aylık gelırı 10 bının altında olduğunu sanmıyorum ozellıkle prof lerın... cunku döner sermayaden gayet ıyı paralar dağıtılıyor... kaldı ki ayda cebıne 7 bın 8 bın gırsın farzedelım allah aşkına bu maaşı alan kaç kişi var? ülkede asgari ücretın 800 kusur olduğu bır ülkeden bahsedıyoruz insaf birazz
0
Cevapla
kamil ömür
Sevgili tukaka ülkede sadece tıp prof. ve doçenti yok.Döner sermayeden bahsetmişsin diğer fakültelerde döner sermayeden pay alma diye bir şey yok.Ders parası ve döner sermaye alamadıkları için denge tazminatı yoluyla tıpçılardan 300-500 civarı maaşta fazlalıkları var o kadar.Senin dediğin 10000 tıp fakülteleri için geçerli.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir