Medimagazin logo

"Aile hekimliğinde oranın tersine dönmesi lazım"

Türkiye'de aile hekimine düşen hasta sayısı 3 bin 500-4 bin. Uzmanlık dernekleri, aile hekimliği gereklerinin yerine getirilebilmesi için sayının en az yarı yarıya azalması gerektiği görüşünde.
"Aile hekimliğinde oranın tersine dönmesi lazım"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

KAYSERİ - Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Okay Başak, Türkiye'de aile hekimliği uygulamasında önemli gelişmeler yaşanırken bazı sorunlar da bulunduğunu belirtti. Başak, aile hekimliğinin hem uygulama bakımından hem de tıp disiplini ve uzmanlık alanı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'de aile hekimliğinin pilot uygulamasının 2005'te başladığını, 2010'un aralık ayı itibarıyla Türkiye genelinde hayata geçirildiğini belirten Başak, ilk etapta mekânlarla ilgili birtakım sıkıntılar yaşandığını, bazı aile hekimlerinin mekânlarını kendilerinin oluşturduğunu ancak bu sorunun büyük ölçüde giderildiğini kaydetti.

Aile hekimliği uygulamasıyla ilgili sorunların değerlendirilmesi için bu uygulamanın öncesine bakılması gerektiğini ifade eden Başak, şunları söyledi:

“Toplumsal değişime paralel olarak hastaların talep ve beklentileri de artıyor. Bunların karşılanması noktasında aile hekimleri büyük önem taşıyor ancak bunların ne ölçüde yerine getirilebildiği konusunda birtakım sıkıntılar var. Günlük poliklinik sayısının çok olmaması ve hekimin hastasına zaman ayırması gerekiyor ki aile hekimliği bakış açısıyla vatandaşa hizmet verilsin. Aile hekimleri günde 60-70 poliklinik sayısına ulaşabiliyor. Türkiye'de aile hekimine düşen hasta sayısı 3 bin 500-4 bin, gelişmiş batı ülkelerinde bin 500-2 bin arasında. Bu sayının en az yarı yarıya azalması gerekir ki gerçek anlamda aile hekimliğinin gerekleri yerine getirilebilsin.''

Aile hekimine düşen nüfusun azaltılması için aile hekimi sayısının artırılması ve vatandaşın gereksiz yere sağlık hizmetlerini kullanımının önlenmesi gerektiğini ifade eden Başak, ''Alışkanlıkların değişmesi gerekiyor. İnsanların hastalıkların tanısında geç kalmamalarını istiyoruz ama gereksiz gelmemelerini de istiyoruz. Çünkü gereksiz yapılan her hasta görüşmesi, muhtaç olan başka hastanın zamanından çalınması demektir. Böylece hekim hastasına gerekli zamanı ayıramamaktadır'' dedi.

“UZMAN HEKİMLER YAPMALI”
Sağlık Bakanlığının 2023 vizyonunda aile hekimine düşen nüfusun 2 binin altına indirilmesinin hedeflendiğini belirten Başak, ''Türkiye'de 20 bin 500 civarında aile hekimi var. Sağlık Bakanlığının 2023 vizyonunda 44 bin aile hekimi öngörülüyor. Bu sayıya ulaşıldığında hekim başına düşen hasta sayısı 2 binin altında iner ve bu alandaki sorun ciddi manada çözülür'' diye konuştu.

Aile hekimliği uygulamasının tam anlamıyla yerine getirilmesi için eğitimin de önem taşıdığını bildiren Başak, bu uygulamanın yeni bakış açısı ve anlayışla yapılabilmesi için aile hekimliğini bu konuda uzmanlık eğitimi almış hekimlerin yapması gerektiğini kaydetti.

Sağlık ocaklarında pratisyen hekim olarak görev yapan hekimlerin geçiş döneminde kısa süreli eğitim verildikten sonra aile hekimi olarak görevlendirildiğini belirten Başak, şöyle konuştu:

''Bu arkadaşlarımız çok iyi niyetle önceki görevlerinden farklı görevi yapmaya çalışıyorlar ama fark ortaya koymamız için bu arkadaşlarımızın uzman olması gerekiyor ya da aile hekimi uzmanlarının aile hekimi olarak görev yapması gerekiyor. Bütün çabamız uzmanlık eğitiminin yaygınlaştırılması. Asistan kadrolarının ve sahaya verilen uzman sayısının artırılmasını istiyoruz. Böylece uzman-pratisyen hekim oranının tersine döndürülmesi gerekiyor. Türkiye'de aile hekimlerinin yüzde 90'ı pratisyen hekimlerden, yüzde 10'u aile hekimi uzmanlarından oluşuyor. Bu oranın tersine dönmesi lazım. Bunu yaparsak ancak aile hekimliği uygulamasından gerçek verimi alabiliriz. Uygulamada vatandaş memnuniyeti gayet yüksek. Sağlık Bakanlığı da haklı olarak vatandaş memnuniyetine bakıyor ama uzmanlık eğitimi konusunda yeterince mesafe katedilmezse bu memnuniyet bir süre sonra azalabilir. Çünkü vatandaş bir süre sonra aldığı hizmetin kalitesine de bakmaya başlayacak. Bu da hekimlerin kendilerini geliştirmesiyle mümkün olabilir.''

"aile
hekimliğinde
oranın
tersine
dönmesi
lazım"
Yorum (53)
Ahmet
11 yıllık pratisyen hekimim. Çalışmadığım saha kalmadı: Acil, ambulans, yoğun bakım, sağlık ocağı v.s. Aile hekimliğine başladığım yerde birde "0" puanlı Uzman Aile hekimi var. Beraber çalıştığım bu uzman aile hekimi arkadaşım hariç, bazı uzman aile hekimleri bana kızacak ama ben pratisyen hekimle uzman hekim arasında maaş farkı haricinde hiç bir fark göremiyorum. Aynı bilgiye , aynı tecrübeye aynı işe sahibiz. Beraber çalıştığımız "0" puanlı uzman aile hekim arkadaş sık sık bana ve diğer pratisyen hekim arkadaşlarıma danışır:"-Abi bu nasıl olacak? Sence bunun tanısı nedir? Bir de sen dinlesen, bir de sen baksan... v.s." Hep söylerim 3 yıllık sahada çalışmış bir pratisyen hekim=Uzman aile hekimine eşdeğerdir. Lamı cimi yok. Tecrübeler de onu gösteriyor. Uzman aile hekimleriyle farklı olarak yaptığımız hiç bir iş veya işlem yok. Eşit iş yapıyoruz bire bir aynı ama arada abartılı bir maaş ve katsayı farkı var. "Türkiye'de aile hekimlerinin yüzde 90'ı pratisyen hekimlerden, yüzde 10'u aile hekimi uzmanlarından oluşuyor. Bu oranın tersine dönmesi lazım. Bunu yaparsak ancak aile hekimliği uygulamasından gerçek verimi alabiliriz." sözüne kesinlikle katılmıyorum ama katsayıların 2 katına çıkartılması ve maddi hiç bir kayba uğramamamız şartıyla kesin kayıtlı hasta sayısının 2 bin'e düşürülmesine elbette taraftarım.
0
Cevapla
Frankie Bellevan
değerli aile hekimliği yapan arkadaşlar lütfen uzman arkadaşların eğitimine saygı duyalım.onlar bizim meslektaşlarımız.zaman zaman onlar bize sorar,zaman zaman da çok doğal olarak biz onlara.biz onların emeğine kariyerine saygı duymazsak başkaları da bize saygı duymaz bunu asla unutmayalım.
0
Cevapla
ihsan
ahmet, kargaları bile güldürdün be arkadaş. 12 yaş altı çocuklara aile pratisyenlerinin reçete yazması yasaklanmalı.
0
Cevapla
ferhat coşkun
eşşeğe fazla değer verirsen kendisini yarış atı zannedermiş. herkes kendi işini bilecek. sana bir tane uzman soru sordu diye kendini ondan üstün görme . sertifikayla aile hekimi uzmanı olunmuyor. maaş farkından başka farkımız yok diyenlere sorulur ilaç raporu çıkarabiliyormusun? hastaları bir bütün olarak değerlendirebiliyormusun? hastanın yüzde kaçını sevk ediyorsun ? baktığın hastanın yüzde kaçı yileşmedi diye başka dra gidio? üç beş yıl acilde çalışarak tüm hastalıklara şifa dağıtacağını zannetme. Aile hekimliği hakkıyla yapılmak isteniyorsa yurt dışında da olduğu gibi üç yıl aile hekimliği uzmanlık eğitimi alınması şart. bunun lamı cimi yok..
0
Cevapla
Ertuğrul Çeşmeli
Sayın Dr. Ahmet, Lütfen uzman olan ile olmayanı karşılaştırırken sadece yanınızda çalışan genç arkadaşı örnek almayın. Belki başka örnekler de vardır. Ama size bunu anlatmak çok zor. O zaman bir sağlık memurunun da bizden çok bildiği alanlar olabilir mesela. Fakat eğitim farkından dolayı siz ondan daha fazla maaş alıyorsunuz değil mi ? Üstelik uzman aile hekimi de sizden 500 hasta daha az hastası varsa aradaki fark kapanıyor. Mesleğimize saygı duyulmasını istiyorsak önce ne söylediğimize dikkat etmemiz gerekiyor. O zaman sizin bir profesöreden de fazla bildiğiniz konular vardır ama onunla hiç itişmiyorsunuz. Biz dişinize kolay mı geliyoruz. ? Biraz saygı lütfen...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir