Medimagazin logo

Aile hekimlerine nöbet: Bu yanlıştan dönülmeli

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ihtiyaç ve zorunluluk halinde aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına nöbet görevi verilebileceğinin gerekçesini, "sağlık hizmetinin aksatılmadan yürütülebilmesi ve yetersiz hekim kaynağının en verimli ve etkin şekilde kullanılabilmesi" olarak açıkladı.
Aile hekimlerine nöbet: Bu yanlıştan dönülmeli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan "Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte", entegre sağlık hizmeti sunulan merkezler dışında, hastanelerde aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına nöbet tutturulmamasının "esas" olduğu belirtilmişti.

Bakanlık yetkilileri, AA muhabirine, 5258 sayılı Kanun'da yapılan değişiklikle aile hekimliği personeline 657 sayılı Kanun'un ek 33. maddesinde belirtilen entegre sağlık hizmeti sunulan merkezler dışında, hastanelerde ihtiyaç ve zaruret hasıl olduğunda haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında nöbet görevi verilebileceğinin düzenlendiğini hatırlattı.

Resmi Gazete'nin 25 Ocak 2013 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nin 10. maddesinin dördüncü fıkrasında aile hekimi ve aile sağlığı elemanına nöbet görevi verilebilmesi için gerekli ihtiyaç ve zaruret halinin belirlendiğini ancak bu tespitin illerin acil sağlık hizmeti planlamasını sekteye uğrattığını ifade etti.  

Bu bakımdan söz konusu fıkrada değişikliğe gidildiğini belirten yetkililer, ihtiyaç ve zaruret halinin tespitinde illerin sağlık personeli doluluk oranı, nüfus, coğrafi koşulları, sosyo ekonomik ve kültürel özellikleri, nöbet tutulacak sağlık tesisinin il veya ilçe merkezine uzaklığı gibi kriterlerin göz önünde bulundurulduğunu vurguladı.

Yetkililer, değişiklikle sağlık hizmetinin aksatılmadan yürütülebilmesinin ve yetersiz hekim kaynağının en verimli ve etkin şekilde kullanılabilmesinin amaçlandığını kaydetti.

-"Tüm inisiyatif Bakan onayına bırakılmıştır"

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF)  İkinci Başkanı Dr. Akif Emre Eker, daha önceki düzenlemede ihtiyaç ve zaruret hallerinin, açık ve net tarif edildiğini belirterek,  "Ancak bugün yapılan yönetmelik değişikliğiyle geriye yönelik bir işlem yapılmıştır. Önceki yönetmelikte belirlenen açık kriterler, bu yönetmelik değişikliğiyle iptal edilmiş, tüm inisiyatif Bakan onayına bırakılmıştır" iddiasında bulundu.

Nöbet uygulamasının bu haliyle kabul edilemez olduğunu savunan Eker, şöyle konuştu:

"Bir başka kuruluşta nöbet tutturulmaya zorlanmasının, dünya da örneği yok. Aile hekimleri haftalık 40 saatten aylık 160 saat çalışıyor, aile hekimleri hizmetlerinin yanı sıra ayda bir 24 saat adli nöbet ve ayda bir de 24 saat yasal olmayan defin nöbeti tutmaktadır. Aile hekimlerinin ortalama aylık çalışma saati, tutmuş oldukları görev dışı nöbetlerle 208 saate ulaşmaktadır. Bir de haftada 30 saat acil servislerde nöbet tutmak durumunda bırakılmaktadır. Bu bir insanın sağlıklı olarak çalışabileceği bir aylık çalışma saati değildir."

-"Bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz"

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş de yönetmelik değişikliğinin, objektif kriterler yerine subjektif kriterler getirdiğini, adaletsiz sonuçlar doğurabileceğini savundu.

Aile hekimlerinin iş yükünün ağır olduğunu ifade eden Memiş, "Aile hekimlerinin nöbet tutmamaları yönünde Sağlık Bakanlığına talebimiz var. En kısa sürede bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz" ifadesini kullandı.

aile
hekimlerine
nöbet:
bu
yanlıştan
dönülmeli
Yorum (100)
murat y
Sn Metin Memiş siz sadece aile hekimlerinin sendikası mısınız?Bize böyle bir şey söylenmemişti üye olurken. Eğer öyleyse ben dahil bütün uzman hekimler çıksın sendikadan.
0
Cevapla
M Y
Dünyada örneği yokmuş. Sen 8 milyar alırken acil nöbeti tutmayacaksın yanındaki uzman hekim hem icapçı olacak 7x24x4 saat hem kapı nöbeti tutacak hem de 4 milyara talim edecek.Artık komik duruma düşüyorsunuz aile hekimi derneği mi vakfı mı neyse artık
0
Cevapla
kadir
ne yanlışı ya, tamamen doğru bir uygulama. ben aile hekimiyim, gelir artışı için acil de nöbet istiyorum. bakanlığımıza bu kararından ötürü teşekkür ediyorum
0
Cevapla
tuğçe can
her şey bir yana bütün doktorlar bilirler ki tıpta nöbet tutulurken KIDEM esas alınır.6 yıl yüksek öğrenimi olan adam mı tutacak bu nöbeti yoksa 11 yıl olan mı,üstelik de uzman doktorlar asistanlıkları döneminde çoğu branşta gün aşırı nöbet tutuyorlar ve halen tek hekim oldukları yerde 7 gün 24 saat icapçılar.onun da ötesinde bir örnekle küçük bir ilçe hastanesinde bile bir dahiliye uzmanının hastaneye kazandırdığı para 100-150 bin tl.dir.en yoğun olmayan branş bile 40-50 bin kazandırmaktadır.bu adamların 1 gün olsun acilde nöbetçi olması maddi anlamda ciddi kayıptır.bir de kıymetli elemanların horca kullanılmaması gerekli ki bunu sanırım dünyada bir tek Türkiye yapıyor uzmanını bu şekilde kapı nöbetine koyarak
0
Cevapla
volkan
Metin Memiş, sağlık-sen başkanı mı yoksa aile hekimlerinin başkanı mı anlamadım. eğer öyleyse sendikadan çıkalım. uzman poliklinik yapacak, acilde nöbet tutacak 4000 tl alacak. aile hekimi yata yata 7000-8000 tl alacak. o zaman beni de aile hekimi yapın. bu ne soytarılık ya. o yüzden uzmanlar ameliyat yapmıyor, hasta yatırmıyor, hangisine yetişsinler, allahsızlar.. YAZIKLAR OLSUN SİZLERİ BURAYA GETİRENLERE...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir