Medimagazin logo

Aile hekimlerine kesinti tehlikesi: 'Sağlık Net 2' sistemi mağdur ediyor

Sağlık Bakanlığı’nın yeterli hazırlığı yapmadan devreye soktuğu Sağlık.NET 2 sisteminin düzenli olarak işlememesi nedeniyle çok sayıda hekim ücret kesintisine uğrama tehdidiyle karşı karşıya.
Kaynak: http://haber.sol.org.tr
Aile hekimlerine kesinti tehlikesi: 'Sağlık Net 2' sistemi mağdur ediyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı’nın 1 Ağustos’ta devreye soktuğu Sağlık.NET 2 sistemine entegrasyonun hala sağlanamamış olması çok sayıda aile hekimini ve sağlık emekçisini mağdur etmekte. Gerekli hazırlıklar yapılmaksızın aile hekimlerine dayatılan sistem nedeniyle çok sayıda aile hekimi performans kesintisiyle maddi kayba uğrama tehlikesiyle karşı karşıya.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürlükleriyle yazılım firmalarına gönderdiği 19 Temmuz 2012 tarihli yazısıyla Aile Hekimliği Bilgi Sistemi ve Sağlık.NET sistemlerinin 1 Ağustos’tan itibaren birleştirip Sağlık.NET 2 çatısı altında devreye sokulacağı belirtilmişti.

Yeterli performansı gösteren aile hekimlerinde performans açığı görülüyor
Geçiş sürecinde aile hekimlerinin yaptıkları işlemlere ilişkin verileri 31 Temmuz 2012 saat 23.59’a kadar sisteme işlemeleri istenmiş ancak sistemde yaşanan aksamalar nedeniyle aile hekimlerinin veri girişlerini yapmalarına rağmen veri transferi gerçekleşmemişti. Ağustos ayı boyunca çok sayıda aile hekimi, yazılım şirketlerinin Sağlık.NET 2’ye entegrasyon sağlayamamaları nedeniyle oluşan aksamalar sonucu veri transferlerini gerçekleştiremedikleri için performans açıkları oluşmuştu. Çok sayıda aile hekimi ay içerisinde yeterli performansı göstererek verileri kendi bilgisayarlarına kaydettiği halde ücretlerinde performans kesintisi yaşama tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.

Performans kesintileri Ekim ayında geriye dönük uygulanacak
Yaşanan tıkanıklık sonucu Sağlık Bakanlığı performans kesintilerini erteleme yoluna giderek Eylül ayı ödemelerinde yapılması beklenen kesintilerin Ekim ayında geriye dönük olarak uygulanacağını açıklamıştı.

Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yer alan duyurulardan da görülebileceği gibi Sağlık.NET 2 sistemi neredeyse her gün sistem üzerinde yapılan çalışmalar ya da sistemde yaşanan problemler nedeniyle kesintiye uğramakta. Eylül ayında da devam etmekte olan bu teknik aksamalardan dolayı veri transferleri hala istenen düzeyde yapılamıyor. Bu nedenle Ekim ayı ödemelerinde geriye dönük olarak uygulanacak performans kesintisinin Ağustos ayının yanı sıra veri transferi aksamalarının devam ettiği Eylül ayını da kapsaması durumunda aile hekimleri ciddi oranda maddi kayba uğrama tehlikesiyle karşı karşıya.

Veri transferlerinin kesintili bir şekilde girilebilmesi nedeniyle Aile Hekimliği çalışanlarının sürekli olarak veri gönderme işleriyle uğraşmak zorunda kalmaları ise sorunun bir başka boyutunu oluşturmakta.

Aile hekimlerine ikinci yazılım masrafı
Aile hekimlerinin karşılaştığı bir diğer sıkıntı ise Aile Hekimliği Bilgi Sistemi Kapsamında Sağlık Bakanlığı ile Güvenlik sözleşmesi imzalayan yazılım firmalarından üç tanesinin güvenlik sözleşmesinin iptal edilmiş olması. Med Yazılım, Beyaz AHBS ve Vega Elektronik firmalarının Aile Hekimliği Bilgi Sistemi Gizlilik Sözleşmesi kapsamındaki güvenlik kodları, Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili genelgesi ve Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği’ne aykırı davrandıkları gerekçesiyle 1 Eylül’den itibaren iptal edildi.

Güvenlik kodları iptal edilen yazılımları satın almış olan aile hekimleri veri transferi yapabilmek ve maaş hesaplamalarında problem yaşamamak için yeni yazılım almak zorunda kalacak. Sağlık Bakanlığı sözleşme imzalayarak aile hekimlerine referans olduğu firmaların güvenlik kodlarını iptal ederek hekimlere ikinci bir yazılım masrafı da çıkarmış oldu.

Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’nün İl Halk Sağlığı Müdürlüklerine ve yazılım firmalarına gönderdiği 6 Eylül tarihli yazıda ise entegrasyonun 14 Eylül’de mesai bitimine kadar tamamlanması istenmekte aksi takdirde entegrasyon sağlayamayan firmaların güvenlik kodlarının iptal edileceği belirtilmekte. Böylelikle daha önce güvenlik kodu iptal edilen üç firmaya yenileri eklenerek daha fazla aile hekimi ikinci kez yazılım satın almak zorunda bırakılacak.

Çocuk izlemlerinden doğan açık da sistemdeki aksama nedeniyle giderilemiyor
Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun aile hekimlerine 1 Ekim’den itibaren çocuk izleminin de performans hesaplarına dahil edileceğini bildirmesi ve çocuk izlem periyotlarının kısaltılması sonucu oluşan karışıklık nedeniyle ciddi bir izlem açığı oluşmuştu. Bu değişikliğin aile hekimleri ve aile hekimliği çalışanlarının izinde oldukları döneme denk gelmesinin yanı sıra, Sağlık.NET 2 sisteminde yaşanan teknik sıkıntılar oluşan performans açığının giderilmesini zorlaştırmakta.

(soL - Haber Merkezi)

aile
hekimlerine
kesinti
tehlikesi:
'sağlık
net
2'
sistemi
mağdur
ediyor
Yorum (1)
alper
Binlerce hekime ne Döner ve Performans verilmezken, teknik arızadan dolayı "bazı hekimler daha az performans alacak" diye haber yapmak trajikomik geliyor bana. Önce eşitliği, adaleti, hakkaniyeti sağlayın..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir