Medimagazin logo

Aile hekimleri vergide adalet için bir araya geldi

Aile hekimlerini temsil eden sivil toplum örgütleri tarafından Mersin ve İstanbul’da yapılan açıklamalarda, kazanılan her 100 liranın 35 lirasının vergi olarak aile hekimleri ve çalışanlarından alınmasının adil olmadığı ifade edildi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Aile hekimleri vergide adalet için bir araya geldi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İstanbul ve Mersin’de yapılan ortak açıklamalarda, sektörün sorunlarına kulağını tıkayan yöneticilere seslenen aile hekimleri, ağırlaşan vergi yüküne dikkat çekti.

Mersin’de gerçekleşen toplantıya Mersin Tabip Odası (MTO), SES, Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Hekim Sen, Tabipsen, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) ve Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği ve Birlik Dayanışma Sendikası katılırken, katılımcılar adına ortak açıklamayı Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Hukuk ve Mevzuat Sekreteri Uzman Dr. Çağlar Özen yaptı.

“Vergide adaletsizliğe son verin”

Vergide adaletsizliğe son verilmesi çağrısında bulundu. “Sırtımızdan alınan vergilerle şirketlerin vergi borcu siliniyor ama biz aile hekimlerini koruyacak hiçbir önlem alınmıyor, çalışma koşullarımız düzeltilmiyor” diyen Dr. Özen, bu ay aile hekimi olarak 25 bin lira vergi ödediğini, aile hekimliğinde çalışan hemşire/ebenin ödediği vergi tutarının da yaklaşık 5-6 bin lirayı bulduğunu söyledi.

Uzman Dr. Çağlar Özen, birkaç ay sonra vergi kesintisinin yüzde 35’i bulması ile birlikte temmuz ayında yapılacak maaş zammının şimdiden hiçbir anlamının kalmadığına işaret etti.

30.000 aile hekimi ve bir o kadar aile sağlığı çalışanının bir ayda ödediği vergi ile kaç asgari ücretlinin maaşının ödenebileceğini soran Dr. Özen, “Bizlerin ödediği vergilerle kaç büyük şirketin vergisi ödenebilir?  Kaç şirketin ödemediği vergisi silinir? Olmadığı halde zarar gösteren ve vergi vermeyen kaç şirketin, kurumun vergi borcu bizim sırtımızdan karşılanmaktadır?  Vazgeçilen vergilerin yüzde kaçı Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine aittir? Devletin istisna ve muafiyet yoluyla kurumlardan almaktan vazgeçtiği vergi ne kadar?“ sorularını yöneltti.

Her 100 liranın 35 lirası vergiye kesiliyor

Dr. Özen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üç-dört yerden maaş aldığı iddia edilen kamu çalışanlarının ödediği bir aylık vergi kaç liradır?  Alın terimizle kazandığımız her 100 Liranın 35 Lirası vergiye kesilirken bu parayla vergiden muaf kaç kişiye bakmaktayız? Bu kadar üst düzey vergi keserken bunu beni korumak için mi harcadınız? Hiç sanmıyoruz, zira her gün yüzlerce şiddete uğruyoruz. Çalışma koşullarımı düzeltmek için mi harcadınız? Hiç sanmıyoruz, insanlık dışı hasta yükü ve dayatma angaryalar altında korunmasız çalışıyoruz.  Benim sürekli mesleki eğitimimin kalitesini arttırmak için mi harcadınız? Hiç fark etmedik. Benzer soruları çoğaltabiliriz. Yanıtlarını hasretle bekliyoruz ve kamuoyunun duymasını istiyoruz…”

Kazanılan her 100 Liranın 35 Lirasının vergi olarak aile hekimleri ve çalışanlarından alınmasının adil olmadığına da işaret eden Uzman Dr. Çağlar Özen, bu adaletsizliğe son verilmesini istedi.

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Hukuk ve Mevzuat Sekreteri Uzm. Dr. Çağlar Özen “Emeğimizin karşılığını adilce almak hakkımızdır ve haksızlığa itiraz etmek ise hepimizin hem görevi hem de demokratik hakkıdır. Sadece biz aile hekimliği çalışanları değil; bu ağır vergi yükü altında ezilen tüm hekimler, sağlık çalışanları, işçiler, kamu çalışanları artık bu adaletsizliğin bitmesini istiyoruz. Birilerinin sırtımızdan geçinmesine itiraz ediyoruz. Bizler hakkımız olan ücreti, emekliliğe yansıyan tek kalem olarak ve adil vergilendirme ile almak istiyoruz. Adaletsizliği elbette sorguluyor ve itiraz ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz.” dedi.

“Holding ortaklarından daha fazla vergi ödüyoruz”

İstanbul’da Ümraniye Vergi Dairesi önünde yapılan açıklamada da Birlik ve Dayanışma Sendikası 1 Nolu Şube Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Tabduk Mehlepçi, kamu çalışanlarının yüzde 35’lere varan vergi yükü karşısında ezildiğini söyledi. 

“12 Ayın 5 ayını vergi için çalışıyoruz” diyen Dr. Ahmet Tabduk Mehlepçi, aile hekimlerinin servetleri 500 milyon dolarlarla ifade edilen holding ortaklarından bile daha fazla vergi verdiğine işaret etti.

aile hekimleri
doktor
vergi
vergi kesintisi
birlik ve dayanisma sendikasi
Yorum (1)
fatih acar
sadece sizmi vergi ödüyorsunuz.hep ağlayanlar aile hekimleri.uzman hekimler bile bu kadar veryansın etmiyor.ki çoğu uzman dr aile hekimi olmak istiyor.mevzuat engelliyor.aile hekimi arkadaşlar maaşlarından memnun değilse bıraksınlar .sırada bekleyen binlerce pratisyen hekim var.
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir