Medimagazin logo

Aile hekimine kimlik sormayan vatandaş, dolandırıcı kurbanı oluyor

Hırsızlık ve dolandırıcılıkta sınır taşımayan suç çeteleri, son dönemde yeni bir yönteme başvurmaya başladı. 'Aile Hekimi' kılığına giren dolandırıcılar, vatandaşları soymaya başladı.
Aile hekimine kimlik sormayan vatandaş, dolandırıcı kurbanı oluyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Şikayetlerin artması üzerine harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı, Toplum Destekli Polisler üzerinden bir araştırma yaptı. Araştırma sonuçları, olayın ciddiyetini gözler önüne serdi. Toplum Destekli Polis ekiplerinin bilgilendirme amaçlı yaptığı bir çalışmada; gittikleri 100 evden 86'sında vatandaşların, aile hekimi görünümlü polise inanıp, 'tansiyon ilacı' diye verdikleri şekeri; uyuşturucu, uyutucu ilaç olabileceğini, kimlik sormadıkları kişilerin de gerçekte doktor olmayacaklarını düşünmeden alıp, yuttuğu ortaya çıktı.

Bunun üzerine Asayiş Daire Başkanlığı, aile hekimliği adı altında yapılan hırsızlık ve dolandırıcılık olaylarına karşı başta aile büyükleri olmak üzere, vatandaşların uyarılması ve bilinçlendirilmesi için 81 İl Emniyet Müdürlüklerine talimat verdi. Toplum Destekli Polis ekipleri, konuya ilişkin vatandaşları dolaşarak bilgilendirmeye çalışıyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI YÖNERGEYİ DEĞİŞTİRDİ

Sağlık Bakanlığı da kendisini sağlık personeli olarak tanıtarak vatandaşları dolandırmaya çalışanlara karşı, evde sağlık hizmetlerinde tek tip elbiseye geçti. Evde sağlık hizmetlerinde kullanılacak hasta nakil araçlarının standartlarını da belirleyen bakanlık, Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönerge'de değişiklik yaptı.

Evde sağlık hizmetinde görevli personel, mevsimine göre turkuaz rengi montgomer, kışlık yelek, kışlık pantolon, yazlık pantolon ve yağmurluk giyecek. Yine mevsimine göre beyaz renkte kazak, uzun kollu penye, kısa kollu penye, ayakkabı ve çorap kullanacak. Kıyafetlerin üzerinde yazının bulunduğu şerit, gümüş gri renkte olacak. Evde sağlık hizmetlerinde hasta nakil aracı olarak kullanılacak araçlarda yön bulmayı kolaylaştırmak için navigasyon cihazı bulunacak.

VALİLİKLER UYARILDI

Sağlık Bakanlığı, kendisini evde sağlık hizmeti görevlisi olarak tanıtan dolandırıcılara karşı da vatandaşları uyardı. Şüpheli durumlarda 155 Polis İhbar, 156 Jandarma İhbar ve ayrıca 184 SABİM telefonlarına ihbarda bulunmaları istendi.

Valiliklere gönderilen yazıda, "Bakanlığımıza gelen ihbar ve şikayetlerden Evde Sağlık Hizmetleri ile ilgisi olmayan bazı özel firmalar veya şahıslar tarafından telefonla veya bizzat hizmet alan hastalarımıza ulaşıldığı, Sağlık Bakanlığından ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nda görevli oldukları söylenerek tıbbi cihaz, demirbaş malzeme veya hizmet pazarlamaya çalıştıkları anlaşılmıştır." denildi.

Evde Sağlık Hizmetleri personeli hasta ziyaretlerinde Sağlık Bakanlığı logosu ve Bakanlıkça belirlenmiş olan Evde Sağlık Hizmetleri logosu ile görev yaptığı il müdürlüğünün adı yazılı olan hizmete özgü kıyafetin mutlaka giyilmesi gerektiğinin vurgulandığı yazıda, kurum kimlik kartını yönergede belirtildiği şekilde taşıması ve talep edilmesine gerek kalmadan ziyaret öncesinde hasta veya ailesine göstermesi gerektiği ifade edildi. Ev ziyaretlerinin randevu sistemi dahilinde gerçekleştirilmesi gerektiği de aktarıldı.

aile
hekimine
kimlik
sormayan
vatandaş
dolandırıcı
kurbanı
oluyor
Yorum (2)
Burhan Dağ
Vatandaşa kimlik sor(a)mayan aile hekimi de aynı şekilde kurban oluyor. Ama onun ne sabimi ne bimeri var derdini anlatabileceği.
0
Cevapla
AZİM
Ülke gerçeklerinden kopuk bir şekilde masa başında alınan kararlar olduğu sürece böyle şeyler olmaya devam edecek, yaz boz tahtası popülerliğini koruyacak gibi gözüküyor..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir