Medimagazin logo

Acilde nöbet sıkıntısı

Çermik Devlet Hastanesi'ndeki doktor sıkıntısı vatandaşların tepkisine neden oldu.
Acilde nöbet sıkıntısı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

DİYARBAKIR-Pratisyen hekim sıkıntısı olan ilçe devlet hastanesinde uzman doktorlar acil serviste nöbet tutuyor. Çermik Devlet Hastanesi'ne gelen vatandaşlar yeterli sayıda doktor bulamayınca Diyarbakır ve Ergani'ye gitmek zorunda kalıyor.

 İlçe Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Tokmak, hastanedeki pratisyen doktor eksikliğinin aile hekimliği sistemine geçildiği dönemden beri sürmekte olduğunu söyledi.

Acil nöbet esnasında sıkıntılar yaşandığını anlatan Tokmak, şöyle konuştu: "Pratisyen doktor eksikliği olunca mecburen uzman doktorlarımız nöbet tutmak zorunda kalmakta ve zaten az sayıda bulunan uzman doktorlarımızın poliklinik hizmetleri aksamakta ve ilçe halkı zaman zaman sekteye uğrayan poliklinik hizmetlerinden haklı olarak şikayet etmektedir. Bir çok il hastanesinin sahip olmadığı teknik donanım ve imkana sahip ilçe devlet hastanesi acil servisinde üç pratisyen hekim görev yapıyor. Normal şartlarda yedi pratisyen hekimin acil serviste görev yapması gerekirken bizde 3 doktor hizmet veriyor. Pratisyen hekim sıkıntısı yüzünden acil serviste vatandaşların mağdur olmaması için kendim ve uzman hekimler sırayla nöbet tutuyoruz."

İlçe devlet hastanesinde yeterli sayıda doktor bulunmadığı için sıkıntı çektiklerini ifade eden hasta ve hasta yakınları ise, yetkililerden konuyu çözüme kavuşturmalarını istedi.

acilde
nöbet
sıkıntısı
Yorum (15)
drm
Şöyle saçma bir sistem düşünün ki ikinci basamak hastanede uzmanlar acil nöbeti tutuyor nöbetçi olduğu gün ve ertesi gün tek hekim de olduğu için poliklinikleri kapanıyor. Yani 5 günün 2 sinde kapanıyor köyden belki de kliometrelerce yol tepip gelen kişiler geri dönmek zorunda kalıyor. Bunu biri açıklasın allah aşkına zambia'da uganda'da bile bu sistem yoktur kesinlikle. (Gerçi avrupa lideriymişiz sağlık sisteminde her güzelin bir kusuru vardır değil mi komiksiniz gerçekten.)Yıllardır erkek hasta bile görmeyen kadın doğumcu'ya ya da gözcüye nöbet tuttur sonra da acilde uzmanlar nöbet tutunuyor diye övün, halkı kandır, aptal yerine koy tam fıkra gibi olacak şey değil gerçekten tebrik etmek lazım örneği yok.
0
Cevapla
Hasan Çetin
Sanki kadın doğum ya da göz hekimi, hekim değilmiş gibi yorum yapmış aşağıdaki hekim kardeşim.Pratisyenler acilde çalışmadan önce bir yıl acil eğitimine tabi tutuluyor da benim mi haberim yok? Hekimlerin, özellikle muayenehaneci hekimlerin bireysel kurtuluş çabaları hepimizi bu günlere getirdi maalesef..
0
Cevapla
ey
Bizler kolcu-bacakçı-gözcü-karıncı değil öncelikle acil hizmetleri de verme yükümlülüğü olan HEKİMiz.Yolda kalp krizi ya da febril konvulziyonu olana,ben göz doktoruyum ben bundan anlamam deme lüksümüz yoktur.Eğer diyorsak bu bizim eksikliğimizdir.Yapsaydın kardeşim birkaç sene pratisyenlik sonra kazansaydın TUS'u.Temel hekimlik nosyonlarını bileceğiz.Bu kadar.Bu sözün üstüne laf söylerseniz ancak şunu söylersiniz,bizdeki tıp eğitimi yetersiz,6 yıl sonrası aldığımız eğitim bizim acilde nöbet tutmamıza yetmiyor.E o zaman kendi kendinizi yetiştirmemiş olduğunuz için siz suçlusunuz.Yakından tanıdığım her prastiyen hekim arkadaşıma aynı şeyi diyorum, önce birkaç sene ,en azından ,acilde çalış,ondan sonra git istediğin bölümü kazan.Hekimlikten haberin olsun.
0
Cevapla
drgöz
ben göz hastalıkları uzmanıyım. eğer acillerde nöbet tutmak isteseydim 68 puan alıp asistan olmak istemez, o kadar da hocanın kahrını çekmezdim. bu iş hekimliği bilip bilmemekle alakalı bir şey değil. kardeşim ben göz hastalıkları uzmanıyım. beni branşımla ilgili konularda çalıştırabilirsin bu kadar.. bakın yaptırdığımız zorunlu hekim sigortası da bilimsel bir gerçekliğin sonucudur. her sigortada bağlı bulunulan branşa göre risk hesaplaması yapılıyor ve ona göre ücret alınıyor. mesela ben göz hastalıkları uzmanı olarak acilde nöbet tutmaktayken (ilçe hastanesindeyim) kalp krizi geçiren bir hasta geldi ve tüm müdahaleme rağmen vefat etti. yakınlarıda göz doktoru baktı ve anlamadı deyip benden davacı oldular..benim yaptırdığım sigortada da branş olarak göz hastalıkları yazzıyor..suçlu saptanıp tazminat alınırsa sigotam bile arkamda değil. çünkü risk grubum göz hastalıkları branşı. şimdi arkadaşlar çözüm şudur..her ilde ve ilçede bayağı sayıda aile hekimi adı altında pratisyen hekim arkadaşlar mevcut. acil hekimi eksik olan bu yerlere bu arkadaşlar geçiçi görevlendirilirse hiçbir problem ortada kalmaz..bu arada pratisyen hekim arkadaşlar kızmasın ama kusurada bakmasınlar..ya asistanlığın derdini çekeceklerdi,tabii ki önce günde en az 10 saat ders çalışarak, ya da bu tarz durumlarda bonus hekim olarak çalışmayı göze alacaklardı. uzman hekim olarakda birazda sadece branşıma yoğunlaşmam için birazcık saygı istememin hakkım olduğunu düşünüyorum...
0
Cevapla
cemil
Allah aşkına 10-20 yıllık khd,kbb, göz uzmanına acil yaptırmanın neresi doğru. acilde pratisyenin çalışmasıda yanlış. acil uzman hekimlerinin çalışması en doğrusu ancak onlarında çalışma koşulları ve ücretlerinin düzeltilmrsi şart. bilinen doğru 2 yanlış bir doğru yapmaz. bu arada bende 3 yıl acilde çalıştım. ama bu uzman arkadaşlara kin gütmeyi oh olsun dememi gerektirmiyor. doğru her yerde değrudur ve 1 tanedir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir