Medimagazin logo

64 tıp fakültesinden 44'ünde kadavra yok

Tıp eğitiminin en önemli materyali olan kadavranın ülkemizdeki 64 tıp fakültesinden sadece 20'sinde bulunduğu, bu fakültelerde de ortalama 70-80 öğrenciye 1 kadavra düştüğü belirtildi.
64 tıp fakültesinden 44'ünde kadavra yok
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, kadavranın tıp, diş hekimliği ve sağlık bilimleri öğrencileri ile asistan eğitimi için vazgeçilmez bir eğitim materyali olduğunu belirtti.

Tıp eğitiminde öğrencinin tedavi edeceği organa dokunması ve yapısını hissetmesinin kadavrayla mümkün olduğunu anlatan Karabulut, ''Bu, ne maket, ne poster ne de diğer görsel eğitim malzemeleriyle mümkündür. Bu çocuklar cerrah olacaklar. Tedavi materyalleri bu olacak. Tıp eğitiminde kadavranın yerini alacak başka bir unsur yok. Anatomi eğitiminde kadavra önceliklidir'' diye konuştu.

''50 öğrenciye bir kadavra düşüyorsa o fakülte şanslı''

Karabulut, İngiltere'de her öğrenciye 1 kadavra düştüğünü aktararak, ülkemizde ise durumun içler acısı olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de 64 tıp fakültesinden sadece 20'sinde kadavra bulunduğunu vurgulayan Karabulut, şunları kaydetti:

''44 üniversitede kadavra ile eğitim verilemiyor. Biz burada 160 öğrenciye iki kadavra ile 3 senedir eğitim veriyoruz. Eğitim verilen 20 fakültede de 50 öğrenciye bir kadavra düşenler şanslı. Ortalama 70-80 öğrenciye bir kadavra düşüyor. Bizde 80 öğrenciye bir kadavra düşmekte. Tabii ki bunun nedenleri çok. Tıp fakültelerinin sayısının artması, kadavra teminindeki zorluklar ve kadavra ithalatına Sağlık Bakanlığı tarafından izin verilmemesi bunlardan birkaçı. Eskiden huzurevi ve akıl hastanelerinde vefat eden kimsesizler kadavra olarak kabul ediliyordu ama bu kaynak da kurudu. Yurt dışında kadavra bağışlama çok yaygın ama ülkemizde maalesef yok denecek kadar az. Bir kadavra, tıp eğitiminde 4-5 yıl kullanılabilir. Kadavranın dokusuna kesinlikle zarar vermiyoruz. Kullanımdan sonra, bir bütün halinde, dini esaslara uygun olarak, belediye ile işbirliği içerisinde defnediyoruz.''

''Savcılarımızı bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyorum''

Kadavraların sağlık eğitimi veren kurumlara kazandırılması için Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nın imzaladığı bir protokolün olduğunu anımsatan Karabulut, sözlerine şöyle devam etti:
 

''Bu protokole göre illerde vefat eden sahipsiz kimseler tıp fakültelerine devredilecekti. Bununla ilgili yönetmelikler çıkarıldı. Bu cenazeler anatomi anabilim dallarına devredilecek, belirli bir süre bekletildikten sonra sahibi çıkmazsa kadavra olarak kullanılacaktı ama bu konuda yeterli duyarlılık oluşmadı. Sayın savcıların bu protokolün işletilmesi konusunda daha duyarlı olarak tıp eğitimine katkıda bulunmalarını arzu ediyoruz. Hiçbir savcımız anatomi bilgisi yarım bir doktor tarafından bırakın kendisini, yakınının bile ameliyat edilmesini istemez. Doktorlarımızın anatomi bilgilerinin tam olarak yerleşmesi ve sağlıklı olması için de kadavraya ihtiyaç var.''

Karabulut, kadavra bağışının Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da organ bağışı gibi görüldüğüne dikkati çekerek, vatandaşları ''Bağışlayın, bedeniniz tıp eğitiminde yaşasın'' kampanyasına destek olmaya davet etti.

64
tıp
fakültesinden
44'ünde
kadavra
yok
Yorum (5)
Dr.Cevdett
Ben öğrenciyken tıp fakültesi sayısı 17 idi ve bizim 1 adet kadavramız vardı. Şimdi sayı 64 olmuş(41 kere maaşallah, kağıt üzerindekilerle beraber sanıyorum 71) buna sayı nasıl yetişsin.Ancak iyi bir cerrah olmak için kadavra görmekten ziyade farklı hocalardan farklı cerrahi teknikler görmek gerekiyor.Ahmet hoca bunun üzerinde de dursa iyi olur.
2
Cevapla
Md
Hastanesi olmayan tıp fakülteleri var... Önemli olan sayı, kalite degil...
0
Cevapla
Frankie Bellevan
ilgili kişiler yakında yeni bir kararname ile ölen hekimlerin bedenlerinin kadavra olarak kullanımını zorunlu hale getiren kanun da çıkarırlar.bunlar "ölene kadar bu meslekten ekmek yediniz,şimdi de kadavra olma vaktiniz geldi" hesabı fakültelerin kadavra ihtiyacını bizim naçiz bedenlerimizle karşılayabilirler.bu arada kendi bedenlerini de öldükten sonra mumyalatırlar.belki de işlerinin öte dünyada zor olduğunu bildikleri için bedenlerini "dondurma teknikleri" üzerinde kafa yorup duruyorlardır.adamların bizim kadavra olmamızdan büyük keyif alacakları kesin.nasıl ki genel sekreterlerden göreve başlamadan önce imzalı istifa dilekçesi almaları gibi;mesleğe adımını yeni atıp ilk maaşını almak üzere olan tıp doktorlarından ya da asaleti(aman da nasıl bir asaletse)tasdik edilecek hekimden "bedenimi kadavra olarak bağışlıyorum" kabilinden imza attırıp,daha sonra bedenlerini kadavra olarak kullanabilirler. son olarak şunu söyleyeyim:hayalciliğin lüzumu yok.diyanet işleri başkanlığı istediği kadar açıklamada bulunsun bizim ülkemizde çok az sayıdaki duyarlı olanlar haricinde hangi vatandaşımız,hayatı organ bağışına bağlı olan hastalara,kendi organlarını ya da beyin ölümü gerçekleşmiş yakınının organlarını bağışlamazken,kendi bedenini veya yakınının bedenini kadavra olarak bağışlar?hele de ahmet kağan hoca'nın daha birkaç gün önce beyin ölümü gerçekleşmiş melike'nin organlarını bağışlamak isteyen ailesinin kararını,uzman hekimlerin kararını hiçe sayan savcılara seslenmesi ne kadar işe yarar.orada duyarlılık göstermeyen savcılarımız kadavra konusunda mı duyarlılık gösterecekler?bir devlet eğitime özellikle de tıp eğitimine gerçekten önem veriyorsa hepsinden önemlisi de gerçekten çözüm istiyorsa her türlü soruna çare bulabilir.her ilde tıp fakülteleri kurulurken biz bu öğrencileri nasıl eğiteceğiz gibi önemsiz konuları hiç düşünmüşler mi?sormak lazım.bahane değil çözüm üretsinler.her sıkıştıklarında da diyanet işlerinden medet ummasınlar,beklemesinler.
0
Cevapla
Seda er
Maksat sayı artsın kalite gerekmez. Küba kadar olamadık.
0
Cevapla
Uzman Hekim
Her şehre Tıp fakültesi açmaya kalkarsan böyle olur, doktorları ucuzlatalım dersen sonu bu olur. Milyondan az olan nüfusta Tıp fakültesi açmak yerine devlet hastanelerini donanım olarak iyi hale getirmek gerekli önce. Daha bu niteliksiz fakültelerden çıkacak hekimlerin yapacakları çok hatalar görülecek ileride...
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir