SAMSUN-5-6 Mart 2011 tarihlerinde Tepe Otel'de düzenlenen kursun teorik kısmı Tepe Otel'de yapılırken, pratik kısmı Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Araştırma ve Uygulama Merkezinde gerçekleştirildi. Kursa; Samsun, Ordu, İstanbul, Şanlıurfa, Erzurum ve Ankara illerinde çalışan çocuk cerrahisi ve üroloji uzmanı hekimler katıldı.
İlk dersi veren Çocuk Cerrahisi Anabilim dalından Doç. Dr. Burak Tander, minimal invazif cerrahinin tarihçesini ve teknolojik gelişimini anlattı. "Minimal invaziv cerrahi (minimal invasive surgery), 'cerrahi girişimlerin, küçük kesilerden, ileri teknoloji ürünü görüntüleme sistemleri yardımıyla ve özel el aletleri ile yapılması' olarak tanımlanabilir. Minimal cerrahı travma oluşturularak, hedef organ üzerindeki işlemi gerçekleştirmek amaçlanır. Bugün hemen tüm cerrahi dallarda kullanım alanı bulmuştur" şeklinde konuşan Tander, "İçi boş organların incelenmesi Hipokrat'tan beri hekimlerin hedefi olmuştur. Hipokrat'ın uyguladığı ilk endoskopik girişim, rektumun spekulum kullanılarak incelenmesidir. Hipokrat görüş alanının ve aydınlatmanın yetersizliği nedeni ile teşhis ve tedavi edici girişimlerin imkânsızlığına dikkat çekmiştir. Yansıyan ışıkla serviksi inceleyen Abulkasım (936-1013) luminal organların endoskopik olarak incelenmesinin önemini vurgulamıştır" dedi.
Kurs süresince; Genel Cerrahi Anabilim dalından Doç. Dr. Koray Topgül ve Doç. Dr. Cafer Polat, Kadın Doğum Anabilim dalından Doç. Dr. Mehmet Çetinkaya, Üroloji Anabilim dalından Yrd. Doç. Dr. Ender Özden, Tıp Eğitimi Anabilim dalından Yrd. Doç. Dr. Ömer Tontuş ve Anestezyoloji Anabilim dalından Yrd. Doç. Dr. Fatih Özkan eğitmen olarak görev aldılar.