3G'nin uygulanmaya başlamasıyla iş dünyasında mobil cihazların kullanımında yeni imkanlar doğdu
Üçüncü Nesil (3G) mobil iletişim teknolojisinin uygulanmaya başlanmasıyla iş dünyasında mobil cihaz kullanımının alanı genişliyor. 3G mobil iletişim teknolojisiyle birlikte özellikle perakende sektöründe kullanılan mobil el terminalleri, sağlıktan eğitime çok değişik alanlarda kullanılabilecek. 3G ile birlikte mobil terminallerin bağlantı hızının arttığını söyleyen Motorola Kurumsal Mobilite Çözümleri Satış Müdürü Tarık Ertuğrul, “Artan hızla, 3G ile sahada elinde terminalle gezen satış veya lojistik elemanına uzaktan eğitim verme şansımız da doğdu” dedi. Sahte ve kaçağı engellemek için ilaçların üzerine 1 Ocak 2010 itibariyle iki boyutlu barkod kullanma zorunluluğu getirildiğini ifade eden Ertuğrul, şunları söyledi: “Bu iki boyutlu barkodları okumak için eczanelere yaklaşık 40 bin kadar iki boyutlu barkod okuyucu gerekecek. Biz de EGAŞ ile bir anlaştık. Yeni uygulama ile Türkiye’de ddialıyız.”
HASTANIN İLACINA BAKILACAK
Motorola’nın geliştirdiği ve ilaç takip siteminde kullanılabilen barkod teknolojisiyle hasta takibinin de yapılabileceğini belirten Ertuğrul, “Hastalara kolbandı takılıp, tüm tıbbi süreçleri barkod aracılığıyla takip edilebilir. Hastaya ne zaman hangi ilaç verilmiş, hangi tedavi yöntemi uygulanmış, hata payı olmadan izlemek mümkün” diye konuştu. Sağlık sisteminde barkod yöntemini uygulayan ülke örneklerinin bulunduğunu anlatan Ertuğrul, “Türkiye’de de barkoda geçmek için bazı hastanelerle görüşüyoruz” dedi.
2010’da 3G ile sahte rakı da takip edilebilir
2001 krizinde işsiz kalan Bahadır Onay ve Cüneyt Öksüz’ün kurduğu İdea Teknoloji, ilaç takip sistemine geçilmesini bekliyor. Banvit, Turkcell, Mey İçki, Türk Tuborg, T-box stoklarını kendi geliştirdikleri Vision Plus ile yönettiklerini söyleyen İdea Teknoloji Yönetici Ortağı Bahadır Onay, “İlaçta takip sistemi Ocak 2010’dan itibaren mecburi olacak. Biz de bu süreçte yer almak istiyoruz” dedi. Bu yıl sonuna kadar Dubai’de ofis açacaklarını belirten Onay, “BAT’ın Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki iş süreçleri Vision Plus ile takip ediliyor. Eczacıbaşı-Baxter’ın ilaç takip operasyonunu biz yönetiyoruz” diye konuştu. Alkollü içeceklerde de bir düzenlemenin olabileceğine değinen Onay, “Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu 2007’de bandrollerdeki güvenlik önlemlerini artırdı. 2010’da ilaçta olduğu gibi tam takip sistemine geçileceğini düşünüyoruz” dedi.
GAZETE HABERTÜRK