SAMSUN-İlkadım ilçesi Kadıköy Mahallesi'nde ikamet eden 71 yaşındaki kalp hastası Mustafa O. rahatsızlanınca ailesi 112 ekiplerine haber verdi. Kısa sürede olay yerine ulaşıp hastayı Gazi Devlet Hastanesi'ne götüren ambulans görevlileri, Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklanmasından dolayı hasta yakınlarını ambulansa almayınca saldırıya uğradı. İddiaya göre hasta yakını Aziz O., Tanju Ö. ve Hakan D., hastanenin acil servisi önünde önce ambulans şoförü Ali Birinci'ye (45) saldırdı. Bu sırada görev arkadaşının darp edildiğini gören daha Doktor Zeynep Fırıncı, cesaret örneği sergileyerek saldırıda bulunan 3 kişinin arasına girerek şoförü kurtarmaya çalıştı.
Yaşanan bu olayın ardından Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen, İl Ambulans Servisi Başhekimliği önünde protestoda bulunuldu. Onlarca sağlık çalışanı bir araya gelerek, can kurtaran sağlık görevlilerine saldırılmasını kınadı. Doktor Zeynep Fırıncı ve şoför Ali Birinci ailesiyle birlikte eyleme katılarak, saldırıya tepki gösterdi.
Açıklama yapan ve yaşadığı olayı anlatan Dr. Zeynep Fırıncı, "Yardım talebi üzerine tansiyon hastasına gittik. Muayenede hastanın, hastaneye götürülmesine karar verdim. Hastanın ambulansla nakil edilmesi gerektiğini söyledik. Hasta yakınları ile birlikte ambulansa getirdik. Arka kabine binen 4-5 genç arka kabinden inmek istemediler. İnmelerini defalarca söyledik. Normalde ambulansa hasta yakını alınmamasına rağmen hastanın kızını ambulansın önüne aldık. Hasta yakınları indiler, tekrar bindiler. Hastaneye geldik, sonra saldırı olayı meydana geldi. Hasta yakınlarının ambulansa binmesi kesinlikle yasaktır. Halkın daha duyarlı olmasını istiyoruz. Halkın aydınlatılmasını istiyoruz.
Üzüntü verici bir olaydır" dedi.
"Biz bir ekip ruhu taşıyoruz" diyen Dr. Zeynep Fırıncı, şöyle konuştu: "24 saat beraberiz uykusuz yorgun hep aynı tempoda çalışıyoruz. Bizim çalışmamız ekip ruhuyladır. Ekibimden birine saldırı olduğu zaman benim durmam mümkün değildir. O anda benim o kardeşimdir, yakınımdır, canımdır. Yardımına koşmam gerekir. Duyarlı olmalı, şiddete meyilli olunmamalıdır. Bir gün şiddete maruz kalanların kendi yakınlarının da şiddete kalabileceğini düşünmelerini istiyoruz. Duyarlılığın artırılmasını istiyoruz. Zor anlar yaşıyoruz, endişe duyuyoruz, bu endişelerimizin giderilmesini istiyoruz".
Doktorun ablası Sevim Fırıncı, Samsunlu bir doktorun memleketinde yardıma ihtiyaç duyanlara hizmet ettiğini kaydetti. Bu tür saldırı olaylarının hayatta birçok insanın başına gelebileceğini ama o anda can kurtaran sağlık personelinin başına böyle gelmesi kadar kötü bir durumun söz konusu olamayacağını ifade eden Abla Fırıncı, "Sizi kurtaran insana el uzatanlara ben lügatta kullanacak kelime bulamıyorum. Bu insanlara beyinlerinde yaptıkları hareketin ne kadar yanlış olduğunu anlatacak bir uygulama olmalı. Bu insanlara caydırıcı yaptıklarının ne kadar yanlış olduğunu anlatan ceza verilmelidir. Biz çocuklarımızı bunlar için büyütmedik. Elleri öpülecek insanlara bu hareketler yanlış. Her zaman arkalarındayız. Bir çözüm bulunmuyorsa, biz vatandaşlar olarak gönüllü kurtarma ekipleri kuracağız. Bunu buradan ilan ediyoruz. İsteyen istediği tarafa çekebilir bunu. Çünkü biz canlarımızı can kurtarmaya gönderirken canlarından olmalarını istemiyoruz" diye konuştu.
Sağlık Sen-Sen Şube Başkanı İlhan Öksüz, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının görevlerinin gereğini yaparken bu tür saldırılara uğramalarının insanlık ve Samsun halkı adına utanç verici olduğunu ifade etti.
Saldırıyı nefretle kınadıklarını belirten Öksüz, sağlık çalışanlarına saldırıların devam etmesi halinde bundan en çok saldırıyı Samsun halkının göreceğini, herkesin 112 Acil Servise ihtiyacının olduğu düşüncesinin benimsenerek çalışanlara sahip çıkılması, korunması ve destek vermesi gerektiğini belirtti.