Medimagazin logo

140 bin doktor tıbbi hatalar için sigortalandı tazminat talebi arttı

Hastalara verecekleri zararlara karşı geçen yıl başlatılan zorunlu sigorta kapsamında 140 bin doktor sigorta yaptırdı. Sigorta şirketleri hekim hataları yüzünden 46 bin TL tazminat ödedi. 6 milyon TL’lik ödeme için de davaların sonuçlanması bekleniyor. Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, tazminat taleplerinin artacağını söyledi.
Kaynak: HÜRRİYET
140 bin doktor tıbbi hatalar için sigortalandı tazminat talebi arttı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

GEÇTİĞİMİZ yıl uygulamaya giren hekim sorumluluk sigortası kapsamında 140 bin doktordan tamamına yakını sigortalanırken, uygulamanın üzerinden bir yıl bile geçmeden tazminat talebinde ciddi artış yaşanıyor. 2010 yılında ‘Tamgün Yasa Tasarısı’ ile birlikte uygulamaya giren zorunlu sigortaya doktorlar tepki göstermişti. Kimileri, sigorta sektörüne kaynak yaratılmaya çalışıldığını savunurken, kimileri ise uygulamanın sağlık hizmetlerini pahalılaştıracağını iddia etmişti. İtirazlara rağmen geçtiğimiz yılın Temmuz ayında hekim sorumluluk sigortasının uygulanmasına başlandı ve aradan geçen bir yıl içinde 140 bin doktor sigortalandı.

 

140 bin doktor sigorta yaptırdı

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nden (TSRŞB) yapılan açıklamaya göre, 140 bin doktor, tıbbi kötü uygulamaya ilişkin zorunlu sigorta yaptırdı. Aradan geçen bir yıl içinde ise sigorta şirketlerinin, doktorların neden olduğu tıbbi kötü uygulamalar nedeniyle toplam 46 bin TL hasar ödemesi yapıldığını açıklayan TSRŞB, 6 milyon TL’lik hasarın ise, kesinleştiğini ancak henüz ödenmediğini vurguladı.

 

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, şirket olarak, 43 bin doktoru sigortaladıklarını söyledi. Mustafa Su, hekimlerin sigortaya yaklaşımına değinerek, geçmişe kıyaysa daha az tepkili olduklarını kaydetti. Mustafa Su, “Bunda, primlerin gelişmiş ülkelere kıyasla son derece düşük olması, bu yıl teminat limitinin 300 bin TL’den 400 bine yükseltilmesine karşın primlerin artırılmaması etken oldu” dedi. Mustafa Su, hekim sorumluluk sigortasına sigorta şirketlerinin itirazları olduğunu da vurgulayarak, şunları söyledi:

 

“Uygulama ilk başladığında sigortacılar açısından; primlerin riske göre yetersiz olması, poliçe teminatının hem ileriye hem de geriye dönük işlemesi, hasar başına limitin yanında sigorta şirketinin ödeyeceği yıllık azami tutarı belirten toplam bir limitin bulunmaması gibi sorunlar vardı. Ayrıca dünya uygulamalarında AIDS, tüp bebek, plastik cerrahi, bilimsel deneyler gibi kapsam dışı bırakılan unsurların bizde teminat altına alınması gibi sakıncalar da şirketleri rahatsız ediyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde sigortanın içeriğinde bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre olay başı limit yükseltildi ama primler sabit kaldı. Yeni uygulamada 1 milyon 800 bin TL toplam limit konuldu. Bu limit bize göre çok yüksek. Yine, uygulamaya göre bilimsel deneyler sigortadan istisna tutulmasına rağmen diğer durumlar kapsam içinde kaldı.”

 

Tazminat taleplerinin çoğu dava aşamasında

ANADOLU Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, hekim sorumluluk sigortasında ödenen tazminatlar hakkında şunları söyledi: “İlk bir yıllık uygulamada çok sayıda tazminat talebi yapıldı. Taleplerin çoğu dava aşamasında olduğundan sektör genelinde henüz büyük bir tazminat ödemesi gerçekleşmedi. Ancak, toplumsal bilincin artışıyla tazminat taleplerinin her yıl katlanarak büyüyeceğini tahmin ediyorum. Ayrıca davaların sonuçlanmasıyla da birkaç yıl içerisinde ciddi miktarlarda tazminat ödemeleri yapılacaktır. Şimdilik, poliçelerin büyük bir kısmı henüz ciddi hasarlar ödenmediğinden makul primlerle yenilendi.”

 

Doktorlar sigorta yaptırmak zorunda

Doktorlar, hekimlik mesleği sırasında yapacakları hatalar nedeniyle hastalarına verecekleri zararlara karşı sigorta yaptırmak zorundalar.

Hukuk ve etik kurallara aykırı düşmeyen tüm işlemler Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortası’nın teminatı içine giriyor.

Sigorta şirketi, olay başına 400 bin TL, toplamda ise 1 milyon 800 bin TL sigorta teminatı sağlıyor.

Doktorların uzmanlık alanlarına göre ödeyecekleri prim ise yıllık 150 ile 750 TL arasında değişiyor.

AIDS, tüp bebek uygulamaları, kan bankacılığı, plastik cerrahi işlemler de sigorta kapsamı içinde yeralıyor.

 

140
bin
doktor
tıbbi
hatalar
için
sigortalandı
tazminat
talebi
arttı
Yorum (15)
ht
mantık olarak bakarsanız görevini icradan kaynaklanacak hata ve ihmallere karşın sigortalanmak zaruri ise herkesin ama herkesin hatta kamu dışındaki iş sahibi herkes de dahil zorunlu sigorta yaptırması lazım. dolmuş şoförü otobüs şoförü vb. tüm şoförler hata yaparak kazaya neden olabilir ve oluyor da!tüm özel ve kamu şoförlerine de zorunlu meslek sigortası getirilsin o halde.. tüm akaryakıt pompacıları hata yaparak benzin yerine aracınıza dizel yakıt koyup aracınızın motorunun hasar görmesine sebep olabilir.onlara da zorunlu sigorta gelsin o halde.. hakim savcı da hatalı karar verebilir ve hatta yüksek ve deneyimli(???!!!)yargıçlardan oluşan ve kararlarına mahkeme yolunun dahi kapalı olduğu YSK' nın dahi ne komik tezat ve çelişkili kararlar verebildiğini ne büyük hatalar yapabildiğini tüm türkiye seçim sonrası gördü.onlara var mı sigorta?evet var;ama varlığı daha daha komik.adamların hatasının bedelini tazminat olarak hata yapan yargıçlar değil devlet yani millet yani biz ödüyoruz.yani senden alıp bana veriyorlar parayı!hakim savcı aynı hatayı gönlüne göre yapmaya devam edebilir yani! polis yanlışlıkla adam vurabilir, hatta canı çekerse adam da dövebilir ve ziyan olabilirsiniz!neden zorunlu meslek sigortaları yok? müteahhitlerin yaptıkları evleri marmara depreminde gördük hep beraber.onbinlerce insan öldü ya!yaptıkları hatalı eksik ayıplı mal hükmündeki kumdan evlerin altında binlerce hayat söndü!neden zorunlu meslek sigortaları yok? pilotlar hata yapamaz mı?bedeli ne olur bir düşünün!örneği çok da zaten.neden zorunlu meslek sigortaları yok? örneklerin ardı arkası kesilmez... olay tamamen eksik aksak ve alel acele hayata geçirilen sağlık politikalarının aksayan yanlarının faturasının iğrenç bir şekilde hekime kesilmesine dair bir uygulamadır ve hala hekimi hedef gösterme kaz gibi yolma ve hasta yakınları, sigortacılar ve avukatlar başta olmak üzere başka birilerine kazanç kapısı olarak lanse etmekten başka birşey değildir! burası ne kadar iğrenç bir ülke oldu ya....! haksız mıyım?
0
Cevapla
gafur tansel aktaş
140binX500(ortalama)=7milyonBir de özel de çalışan hekimlerin zorunlu mesleki sigortayı yaptırması olağan fakat kamuda çalışanlara yarısını sen öde yarısını ben ödeyeyim(kalan yarısını da döner sermayeden yine diğer sağlık çalışanlarından çalarak yapıyor) afedersiniz ama çok ahmakça birşey.Ben kamuda çalışan şoför olsaydım kaskonun yarsı benden yarısı devletten mi gidecekti(umarım eşşeğin aklına karpuz kabuğunu düşürmemişimdir)Bana göre kamuda çalışan hekimlerin tüm sigortalarını devlet yaptırmak zorundadır,çünkü devlet sağlık hizmeti vermek zorundadır,ya da kamuda çalışan hekimlerin özlük haklarını ve maaşlarını arttırmalıdır(belki böylece biraz saygı ve itibar kazanırlar)
0
Cevapla
Mesut Cücük
Hekimlerin sigortalı olması, varsa hatası hastaların maduriyetini azaltması açısından tartışılmaz.Fakat değişik avukatlar türedi hastahanelerde casus kullanarak hastaları davaya razı etmeye çalışıyorlar.Ayrıca çok önemli bir konuya değineceğim Hekimlerin sigortalı olması zorunlu fakat özel sektörde sigorta yönünden denetim yok.Özelde mali sorumluluk sigortası yapmak işletmecinin zorunluluğunda ve yaptırmazsa 5000 Tl cezası var.Fakat bu cezayı ödeyen işletmeci duymadım okumadım.Bu durumun kimin denetiminde olduğunu bilen yazsın ve bu merciyi denetim yönünden uyarsa iyi olur.Cünki doktor beni mali sorumluluk sigortası yap diyemiyor sözleşmede varsın olsun.Sözleşmenin yenilenmeyeceği düşüncesiHekimin elini kolunu bağlıyor.
0
Cevapla
ka
arkadaşlar bu sisteme geçildikten sonra riskli işleri bırakın 3 kuruş kazanmayı da bırakın. Girdiğiniz riskler kazandığınızın yanında bi servet değerinde. Şöyle düşünün: Biz bi hata yaptık bu okulları okuduk. Gebereydikte okumayaydık. Bundan sonra kendinizi sağ salim emekliliğe atın. Sonrada kesinlikle sevdiklerinizin, eş dostunuzun bu mesleğe girmesine izin vermeyin. Kazasız belasız bu işten sıyrılmayı başarı sayın. Ayrıca başımıza bunları getiren yandaş tipteki ailelerede şiddetle mesleğin güzelliklerinden bahsedin. Keyif dolu bol kazançlı meslek olduğunu anlatın. Anlatınki onlarda düşsün onlarda aynı acıyı çeksin. Çoluk çocuğundan uzakta hastane köşelerinde sürünsünler. Her gün dava edilme korkusu ile yaşasınlar. Bence bu devirde başarı emekli olana kadar davaya maruz kalmamaktır. Eskidendi o, ben her hastalığı tedavi ederim. Uçarım, çözerim en iyi doktor benim edalarını bırakalım artık. Aklımızı başımıza alalım.
0
Cevapla
RKTR
Bir önceki yorum çok haklı. Avukatlar arasında doktorlarla gerçekten uğraşanlar var. Adam olup biteni çarpıtıyor, hatta açıkça yalan söylüyor, iftira atıyor. Ve hakim tarafından muazzam müsamaha görüyor. Biz yapsak, canımıza okurlar. Kaç örneğini gördük, duyduk. Ben 2 kez kılpayı kurtuldum ellerinden. Yargının doktorlara karşı olumsuz tutumlarını hiç anlatmayayım. Adli Tıp dahi doktorların aleyhine çalışıyor artık. Doktorun haklı olduğu durumlarda bile aleyhte kararlar çıkıyor. Tazminatlar trilyonu geçmeye başladı; üstelik sigorta şirketleri limit dahilinde bile olsa, bunları şu veya bu bahaneyle ödememek için ellerinden geleni yapacaklardır. Yani "sigortayla korunuyorsunuz" lafı tamamen fasa fiso arkadaşlar. CEZALARI KARŞILAŞTIRALIM: Taammüden cinayet işlemiş katil; Sadece hapis cezası alır (almayanlar bile var !) Hata yapmış (ki bu da asla isteyerek olmaz; çoğu zaman koşulların ağırlığı yüzündendir), veya yapmadığı halde hatalı gibi gösterilip suçlu bulunmuş doktor; Hapis + astronomik tazminat + meslekten men + yıllar süren davalarda manevi işkence + camiaya rezil edilme + tıptan ve hastalardan ileri derecede soğuma + ağır pişmanlık Eğer dava edilirseniz, Yargı'nın size caniden daha kötü muamele edeceğini çok iyi bilin. Tek bir davayla hayatınızın madden ve manen bitirileceğini, tüm maddi varlığınızın elinizden alınacağını sakın unutmayın. Avukatların tazminat üzerinden % 25-50 komisyonla çalıştığını aklınızdan çıkarmayın. En küçük bir riski olan vakalara sakın bulaşmayın, sevkedin, başkası uğraşsın. Ya da benim geçen sene yaptığım gibi mesleği tamamen bırakın, başka işle uğraşın. Ticareti tavsiye ederim. Arkadaşın dediği gibi; yandaş tanıdık varsa, çocuklarının tıbba girmesi için de elinizden geleni yapın. Karar sizin.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir