Medimagazin logo

110 santimlik kapı şartı 8 bin muayenehaneyi kapattırır

Sağlık Bakanlığı’nın kadın doğum muayenehaneleri içinde tuvalet, kapılarda 110 cm genişlik ve depreme dayanıklılık raporu şartı getiren yönetmeliği büyük tepkiye neden oldu.
Kaynak: VATAN
110 santimlik kapı şartı 8 bin muayenehaneyi kapattırır
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Tam Gün Yasası’nda yaşanan hukuki sınırlamalar nedeniyle, 3 Ağustos 2010’da yayınladığı yönetmelik ile özel muayenehanelere çeşitli düzenlemeler getiren Sağlık Bakanlığı’nın bu düzenlemesi de yargıya taşındı. Yönetmeliğin bazı maddeleri iptal edildi. Bakanlık, yönetmelikte yaptığı son düzenlemelerden sonra 7 Nisan’da yayınladığı, “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile bir kez daha büyük tepkilere neden oldu. 3 Ağustos’ta yürürlüğe girecek yönetmelik, kadın doğum doktorlarının muayene odalarının içerisine tuvalet zorunlulugu getiriyor. Odaların hemen yanında veya karşısında tuvalet olursa, bunu kapatma gerekçesi sayıyor. Muayenehane kapıları ile tuvalet kapılarının 110 cm ve asansör kapılarının 80 cm olması zorunluluğunu getiriyor. Ayrıca, muayenehanelerde 8, hekim çalışma alanı ve 8 metrekare de hasta muayene alanı olmak üzere 16 metrekare kullanım alanı zorunluluğu yer alıyor. Bunların yanında en çok tartışılan ise depreme dayanıklılık raporu şartı.

10 bin doktoru ilgilendiriyor

Yönetmeliği 3 Ağustos’ta uygulamayan özel muayeneler, 4 Ağustos’ta kapanmayla karşı karşıya kalacak. 110 bin doktorun görev yaptığı ülkemizde, yaklaşık 8 bin özel muayene bulunuyor. Hem kamu hastanelerinde çalışıp hem de özel muayenehanesi olan doktor sayısı 4 bin 500 iken, yaklaşık 3 bin 500 de kamuya bağlı olmayan doktorlara ait özel muayene var. Özel muayenelerine tuvalet getirme şartı konan kadın doğum doktorlarının muayenelerinin sayısı ise 2 bin 500.


‘Kamu hastanelerini özelleştirecekler’

Prof. Dr. Selçuk Erez /Kadın Doğum Uzmanı


“Yönetmelik, kadın doğum hekimlerinin muayene odalarının içine tuvalet zorunluluğu getiriyor. Odanın hemen yanında veya karşısında tuvalet olursa, bunu kapatma gerekçesi sayıyor. Tuvalet gibi en hijyenik olmayan birimi, muayene odası gibi en hijyenik olması gereken ortamın içine şart koşmanın ne mantıkla ne bilimle ne de akılla izah edilebilir bir yanı var. Doktorları, tekelleşen özel hastane zincirlerinin patronlarına ucuz işgücü olarak sunmak istiyorlar.Yakın zamanda tüm kamu hastanelerini özelleştirmek amacındalar. ”


‘Yönetmeliğe karşı dava açacağız’

Prof. Dr. Özdemir Aktan/ Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı


“Yeni yönetmelikte özel muayenelere 110 cm genişliğinde kapı isteniyor. Bu hastane odalarının kapı ölçüsüdür. Bu da hastaların radyoloji gibi bölümlere giderken yatağıyla götürülmesi içindir. Zaten o da yeni yapılan binalarda var. Çapa Tıp, Cerrahpaşa Tıp, Şişli Etfal, Taksim İlk Yardım ve Haydarpaşa Numune Hastanelerinin bile depreme dayanıklılık belgeleri yok. Yönetmeliğe karşı Danıştay’a tekrar dava açacağız. Ne yazık ki dava sonuçlanıncaya kadar Bakanlık isteklerine ulaşacak.”


‘Koşulları sağlayana ruhsat vermiyorlar’

Prof. Dr. İsmail Mete İtil / Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Başkanı


“Hiçbir meslek grubuna yapılmayan şey hekimlere yapılıyor. Serbest çalışmamızı istemiyorlar. Yönetmelikle getirilen hükümlerin uygulanması mümkün değil. İstedikleri şartları içeren öyle binalar yok zaten. Yönetmelikte bahsedilen koşulları bile sağlayanlara bakanlık ruhsat vermiyor. Cadı avına çıkmışlar gibi tek tek peşimizdeler. Muayenehaneleri kapatmak için kılıf arıyorlar. İlla bir hastanenin emrine girmemiz isteniyor.”
110
santimlik
kapı
şartı
8
bin
muayenehaneyi
kapattırır
Yorum (22)
hasan
ben anlamiyorum, acin davayi, sonrada insan haklari mahkemesine... adamlarin cikarmis oldugu yöneletmelikler hem Türk kanunlarina aykiridir,hem Avrupa kanunlarina. nerede yasadikalrini hatirlatmak icin bence hemen davanin acilmasi ve insan haklari mahkemesine bildirilmesi gerekiyor, ne ugrasiyorsunuz ki.....
0
Cevapla
gölgelice
Merak ediyorun kaç tane hastanenin, kaç tane polikliniğinin, kapısı 110 cm. Ben değişik hastanelerde, en az 100 ayrı poliklinik odasında çalıştım, hiçbirisi değil 110, 60 cm bile değildi. Burası hukuk devletiyse, ki öyle olduğu iddia ediliyor, onlara neden getirilmiyor. Dalga geçer gibi ona ayrı buna ayrı hukuk uygulaması olur mu?
0
Cevapla
gökhan abalı
İnsan haklarına aykırı ne varki bunda.yapılan düzenlemeler insanların daha rahat ve kaliteli hizmet alabilmesi içindir.pastanız azaldı diye veryansın etmenin anlamı ne.türkiyede hukuk sizin adınıza hareket edince hukukun üstünlügü ters bir kararalınca hukuk yok.dr lara saygımız sonsuz yalnız bakanımızda da dr sizde ona sonsuz saygı göstermeyi ögrenin.saygılar.
0
Cevapla
Dr. cuneyt gocer
Dolduruşa gelmeyelim. Beyinlerini akan sayılar gibi gördüğümüz insanlarla konuşmak bize sadece zaman kaybettirir. Doktor arkadaşlar herkes herşeyi biliyor. Sadece sabır ve direnç gerekiyor. Bu günler bizim mükemmel tedavi yapmamız gereken günler. Komplikasyon oranı sıfır olmalı. %0,0001 demiyorum. Sıfır diyorum. Benim elimi öpmeye veya bana fazla para vermeye çalışmak, bana yapılacak hakaret olur. Kiramı (dikkat ederseniz) ve ailemin zaruri ihtiyaçlarını karşılayacak kadar bana yeterli. Ben istiyorum diye tedavi ediyorum. Bu hazzı parayla alabilmek imkansız. Doktor dışındakilere yüklenmek çok anlamsız. Anlamalarını beklemek bizim yanlışımız olur.
0
Cevapla
Halil
Daha yakın bir tarihte Mersinde devlet hastanesinde yatan bir hasta WC de MI geçirip ex oldu. Alt yapı itibariyle insan haklarına aykırı hastanelere sahip olan bakanlık bunları neden görmezden geliyor da özel muayenehanelere gelince idealist oluyor. Halen 6 kişilik hasta odaları, labirent gibi yerleri aştıktan sonra ulaşabildiğiniz servislere sahip devlet hastaneleri varken bu tarz yönetmelikler çıkarılması çok saçma. Ülkemizde Hekim yetersiz değil, sadece istifade edilemiyor. Gerekçeyi bilmeyi çok arzu ederdim. Bakanlık muayenehanelerden hizmet alma erdemini gösterseydi keşke...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir