Medimagazin logo

Zorunlu Hizmet Hakkında Düzenleme

Kaynak: MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ
Zorunlu Hizmet Hakkında Düzenleme
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiyemizin giderek demokratikleştiği, askerliğin süresinin kısaltıldığı ve belirli bir bedel ödeyerek yapılmamasının mümkün olduğu bu günlerde halen biz hekimlerin yaklaşık ömrümüzün yarısını tamamlayarak eriştiğimiz uzmanlık diplomalarımızı alamadan ZORUNLU HİZMET ile ailemizden uzaklara sürüklendiğimiz, bu insan psikolojisini zorlayan düzenleme halen niye devam etmekte? Ülkemizin gerçeklerinin hepimiz farkındayız ve biz hekimler olarak hizmet için herzaman varız ülkemizin heryerinde seve seve görev yaparız ancak artık bu günlerde bunun ZORUNLU OLMAMASI gerekmektedir.

 

Yeni düzenlemeler ile zaten birçok hekim arkadaşımız muayenehanelerini kapatmıştır , zaten özel hastanelerinde istihdam kapasitesi bellidir ve buralarda da ciddi bir eliminasyon olması nedeni ile birçok hekim özel sektörü de tercih etmemektedir, dolayısı ile zaten birçok hekim devlet hastanelerinde kalıcı olarak görev yapmak ve halkına hizmet etmek istemektedir. Diğer taraftan zorunlu hizmet birçok konuda engeldir, örneğin uzmanlık sonrası akademisyenlik kadrolarına müracaat edemiyorsunuz, yurtdışından kabul ediliyorsunuz ancak geri gelince yine zorunlu hizmet olması nedeni ile gidemiyorsunuz,gönüllü olarak gidip hizmet etmek istediğiniz bölge yerine zorunlu olarak başka bölgeye gönderiliyorsunuz ve gönülsüz hizmet sonrası istediğiniz bölgeyede dönememişseniz istifa ediyorsunuz "bunun kime ne faydası var" bizim kalıcı çözümlere ihtiyacımız var. Görev bölgelerine (branşların gerekliliklerine göre) göre teşvikler gerekmektedir, bunun alt yapısı ve hazırlanması çok basittir.


Tüm bu düzenlemelerden sonra kişi zorunlu olarak değil gönüllü olarak ilan edilen yerleri kendi seçebilmelidir, herşeye rağmen görev yerine gitmek ve devlete belirlenen bu süre zarfında hizmet etmek istemeyen hekim aynen bedelli askerlik gibi belirlenen mantıklı güncel bedeli ödeyerek diplomasını alarak görev yerinden feragat edebilmeli , alınan bedel ise aynı bölgeye aynı branş için teşvik olarak bir sonra ki kurada ilan edilmelidir. böylelikle hekimler kendi kendilerini finanse ederek ülkenin her yerinde her branştan hekim olmasını sağlayabilirler.


Özet : Zorunlu hizmette bedelli askerlik gibi enazından bir bedele bağlanmalı ve hekimler bir nebze de olsa özgürleştirilmelidir.
 
Dr.Hüseyin Kandulu

zorunlu
hizmet
hakkında
düzenleme
Yorum (11)
Necmi
Devlet ben okurken benim icin ne yapmistir da ben devlete bir bedel odemem gerekiyormus. Bir de neyin demokratiklesmesini soyluyorsunuz? Bir gecede cikarilan yasa ile pardon khk ile calistigim saglik grup baskanligi kapandi! Artik yalvarma yakarma zamani degil. Maalesef gecti o gunler!
0
Cevapla
dr.mine
Zorla gönülsüz çalıştırılıyoruz, şartlar çokk kötü Allah b.. versin
0
Cevapla
SK
Pardon ama ne bedeli? Neden bedel odeyecekmisiz? Neyin karsiligi olarak?Tam tersine istemedigimiz yerde calismanin bedelini devletin bize odemesi azim. Zorunlu hizmet bolgelerine gore daha fazla ucret vermeliler ki en azindan bir karsiligini almis oluruz.cok makul bir istek bu. Zaten yasa ilk ciktiginda bunun olacagi vaadedilmisti, halk oyle oldugunu bile saniyor.
0
Cevapla
A G
Evet,bence de doktorlarin mecburi hizmeti daha farkli bir duzenlenmeyi gerektiren bir konu. Benim de garip bir tecrubem olmustu o konuda. Hala ayni sartlar devam ediyor mu bilmiyorum. Bu arada 'Mecburi hizmet de birgun bitecekti' kitabi bu konudaki ilginc bir hikayeyi ele aliyor. A G
0
Cevapla
M.T
Ben uzman doktor olarak doğu anadoluda mecburi hizmet yaptım. Çalıştığım şehre ilk atanan Mikrobiyoloji Uzmanı oldum,ardından herhangi bir mazeret olmaksızın tekrar başka bir arkadaşım mecburi hizmet ile atandı (2 kura arası çok kısa sanki bizi 2 lemek için yapılmış) Toplam 1,5 ay tam döner aldım,sonra doğuda yarım dönere çalıştım,sonra kurumiçi ile tayin olduğum hastanede tekrar 2 kişi olduk buda hemen oldu ve yine yarım döner. Sonra istifa ettim,özelde de anlaştığım yerin kadrosu biyokimyaymış halbuki internet sitelerinde hala mikrobiyoloji yazıyor,kurallarıda tam bilmiyormuşum uyaranda olmamıştı çalışma izni alamadım,işsiz kalınca tusa çalıştım,fena bir puan almadım ama tercihlerime bir yer denk gelmedi. Sonra bu branşın aslında ne kadar kıymetsiz olduğunu iş imkanının çok kısıtlı ve parasınında özelde diğer branşların 3 te biri 4 te biri olduğunu pratisyen hekimlerin çok altında olduğunu gördüm ve maalesef çok hakederek aldığım tıp diplomamı kullanarak pratisyen hekim olarakta çalışamıyorum. Yapılacak en iyi şey tekrar tusa girmek ama mecburi hizmetin tekrar olması çok yanlış. Hiç kimse keyfinden tekrar asistanlık yapmak istemez. Ve benim gibi tusa hazırlanan bu branştan başka uzmanlar var hali hazırda kazanıp 2. uzmanlığı yapanda var. En azından uzman olarak 1 kere mecburi hizmet yapana 2. uzmanlıktan sonra mecburi hizmet kaldırılmalıdır. Bu son derece büyük bir haksızlıktır. Ayrıca tıp fakültesi mezunu kişiyede pratisyen olarak çalışmak istiyorsa sen uzman olmuşsun artık doktorluk yapamazsın demekte haksızlıktır. Kimse keyfinden uzmanlığını hiçe sayarak çalışmak istemez. Uzmanlık işe yaramıyorsa ne yapacaz ya bizimde çalışmaya para kazanmaya ihtiyacımız var. KESİNLİKLE UZMAN OLARAK MECBURİ HİZMETİNİ TAMAMLAMIŞ KİŞİ EĞER 2. UZMANLIĞI YAPARSA MECBURİ HİZMET TEKRAR YAP DEMEK AYRICA UZMAN DOKTOR KİŞİ UZMANDA OLSA İŞ SORUNU YAŞIYORSA PRATİSYEN HEKİM OLARAK ÇALIŞMAK İSTİYORSA BUNU YAPAMAZSIN DEMEKTE İNSAN HAKLARINA AYKIRIDIR.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir