Türkiyemizin giderek demokratikleştiği, askerliğin süresinin kısaltıldığı ve belirli bir bedel ödeyerek yapılmamasının mümkün olduğu bu günlerde halen biz hekimlerin yaklaşık ömrümüzün yarısını tamamlayarak eriştiğimiz uzmanlık diplomalarımızı alamadan ZORUNLU HİZMET ile ailemizden uzaklara sürüklendiğimiz, bu insan psikolojisini zorlayan düzenleme halen niye devam etmekte? Ülkemizin gerçeklerinin hepimiz farkındayız ve biz hekimler olarak hizmet için herzaman varız ülkemizin heryerinde seve seve görev yaparız ancak artık bu günlerde bunun ZORUNLU OLMAMASI gerekmektedir.
Yeni düzenlemeler ile zaten birçok hekim arkadaşımız muayenehanelerini kapatmıştır , zaten özel hastanelerinde istihdam kapasitesi bellidir ve buralarda da ciddi bir eliminasyon olması nedeni ile birçok hekim özel sektörü de tercih etmemektedir, dolayısı ile zaten birçok hekim devlet hastanelerinde kalıcı olarak görev yapmak ve halkına hizmet etmek istemektedir. Diğer taraftan zorunlu hizmet birçok konuda engeldir, örneğin uzmanlık sonrası akademisyenlik kadrolarına müracaat edemiyorsunuz, yurtdışından kabul ediliyorsunuz ancak geri gelince yine zorunlu hizmet olması nedeni ile gidemiyorsunuz,gönüllü olarak gidip hizmet etmek istediğiniz bölge yerine zorunlu olarak başka bölgeye gönderiliyorsunuz ve gönülsüz hizmet sonrası istediğiniz bölgeyede dönememişseniz istifa ediyorsunuz "bunun kime ne faydası var" bizim kalıcı çözümlere ihtiyacımız var. Görev bölgelerine (branşların gerekliliklerine göre) göre teşvikler gerekmektedir, bunun alt yapısı ve hazırlanması çok basittir.
Tüm bu düzenlemelerden sonra kişi zorunlu olarak değil gönüllü olarak ilan edilen yerleri kendi seçebilmelidir, herşeye rağmen görev yerine gitmek ve devlete belirlenen bu süre zarfında hizmet etmek istemeyen hekim aynen bedelli askerlik gibi belirlenen mantıklı güncel bedeli ödeyerek diplomasını alarak görev yerinden feragat edebilmeli , alınan bedel ise aynı bölgeye aynı branş için teşvik olarak bir sonra ki kurada ilan edilmelidir. böylelikle hekimler kendi kendilerini finanse ederek ülkenin her yerinde her branştan hekim olmasını sağlayabilirler.
Özet : Zorunlu hizmette bedelli askerlik gibi enazından bir bedele bağlanmalı ve hekimler bir nebze de olsa özgürleştirilmelidir.
Dr.Hüseyin Kandulu