Hiç antidepresan kullandınız mı? Kullansanız da kullanmasanız da biraz sıkıntılı bir dönem geçiriyorsanız, kaç defa eşinizden dostunuzdan “Filanca hapı aldım, çok iyi geliyor, sen de başla” cümlesini duydunuz? Yeni açılan bir restoranı tavsiye eder gibi son derece rahat tavsiye ediliyor antidepresan ilaçlar. Leblebi gibi yutuluyor. Yan etkiler hemen hiç düşünülmüyor, beyne verilen zarar hiç kaale alınmıyor.
Eşi dostu bırakın bir kenara, psikoloğa gittiğinizde de durum aynı. Sorunlarıyla yüzleşmek için psikoloğa gidenlere de sırf zor bir süreçte oldukları için hemen depresyon teşhisi konuluyor. Anında en ağır antidepresanların verildiğini etrafımızda sürekli görüyoruz.
Dünkü Milliyet’te okumuşsunuzdur, The Atlantic dergisine göre depresyon teşhisi konulanların yüzde 60’ının aslında depresyonda olmadığı ortaya çıkmış. Kabul etmek lazım, psikologlar her zaman haklı değil. Yine de en ufak bir problemde 40 yıllık evli, çocuklu bir çifte sonrasını hiç düşünmeden “Hemen boşanın” diyebilme hakkını kendilerinde bulanlar var aralarında.
‘Acı Reçete’ herkesi kızdırıyor
Son zamanlarda izlediğim en etkileyici film, ‘Acı Reçete’. Original adı ‘Yan Etkiler’e tekabül ediyor, ama ‘Acı Reçete’ de filmi özetliyor. Filmin konusu, depresyon tedavisi üzerine kurulu. Depresyonda olan bir hastanın intihar girişimlerinden sonra psikoloğa gitmesini ve mutluluk hapı gibi pazarlanan antidepresanlarla tedavi edilmeye çalışılmasını anlatıyor.
Filmde depresyonda olan Emily rolündeki Rooney Mara’ya patronu bile “Bu ilaç bana kötü geliyor, filanca hapı aldım çok iyi geldi” gibi önerilerde bulunuyor. Sonra Emily doktoruna bunu anlatıp “Ben de artık o hapı kullanmak istiyorum” diyor ve psikiyatristi ilacı yazıyor. Bu arada pskiyatristlerin ve ilaç firmalarının arasındaki ilişkiyi ve maddi zorluklar çeken psikiyatristlerin nasıl ilaç firmalarının oyuncağı haline geldiğini de, psikologların karşılarındakini istedikleri gibi manipüle edebilmelerini de anlatıyor. Cesur bir film, psikiyatristleri de, ilaç firmalarını da, antidepresan kullananları da kızdıracağı belli. İşte tam da bu yüzden mutlaka izlenmeli.
Zeta Jones filmin reklamı için mi hastanede?
Sinema çıkışında herkes filmde bir psikoloğu canlandıran Catherine Zeta Jones’un bipolar tedavisi için yeniden kliniğe yattığını konuşuyor. “Reklam içindir”’ diyenler oluyor, filmin ABD’de 3 ay önce vizyona girdiğini ve Zeta Jones’un düzenli olarak tedavi gördüğünü bilmeden. Steven Soderbergh favori oyuncularından Zeta Jones’u tam da gerçek hayatında boğuştuğu sorunlarla ilgili bir filmde oynatarak başarılı bir casting yapmış.
Soderbergh artık resim yapacak
Steven Soderbergh çok beğendiğim yönetmenlerden biri. ‘Trafik’ten ‘Ocean’s 11-12-13’e, ‘Erin Brockovich’ten ‘Salgın’a, ‘Che’den ‘Solaris’e birçok önemli filmi var. 50 yaşındaki yönetmen ‘Acı Reçete’yle sinemayı bırakacağını ve kendini artık resim yapmaya vereceğini açıkladı. Umarım Steven Soderbergh çok yakında bu kararından vazgeçer.