Medimagazin logo

Yüzde 96 engel 653 bin lira maddi zarar

Eylül, doktorların geç müdahalesi yüzünden yüzde 96 engelli doğdu. Adli Tıp ihmali doğrularken bilirkişi maddi zararı 653 bin lira olarak hesapladı.
Kaynak: RADİKAL
Yüzde 96 engel 653 bin lira maddi zarar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL- Eylül, 7 yaşında. Konuşamıyor, yürüyemiyor, ellerini kullanamıyor ve yemek yiyemiyor. 24 saat boyunca bakıma muhtaç. Nedeniyse anne Nil Kaplan’ın 2005’te doğum sancıları üzerine gittiği Muğla Devlet Hastanesi’ndeki ihmal. Doğuma 4.5 saat geç alınınca annesinin karnında oksijensiz kalan minik Eylül, yüzde 96 engelli olarak dünyaya geldi. Aile, Sağlık Bakanlığı’na 250 bin TL’lik tazminat davası açtı. Üç yıl sonra raporunu mahkemeye gönderen Adli Tıp Kurumu da, doğumun tıp kurallarına uygun gerçekleşmediğine kanaat getirdi. Bilirkişi ailenin toplam maddi zararını 653 bin TL olarak hesapladı.

Normal bir hamilelik
Nil Kaplan, doğum sancılarının artmasıyla 4 Eylül 2005’te Muğla Devlet Hastanesi Kadın Doğum Bölümü’ne kaldırıldı. Sancılarının yoğunlaştığı ve bekleme esnasında ateşinin yükseldiği doktorlara söylenmesine rağmen doğuma alınmadı. Bir müddet sonra sancılara dayanamayarak bayılan Kaplan’a elektroşok uygulandı. Kaplan, hastaneye getirilişinden tam 4.5 saat sonra doğuma alındı. Sezaryenle doğduğunda mosmor olan bebek hemen küvöze konuldu.
Uzun bekleme sürecinde annesinin karnında oksijensiz kalan Eylül, dünyaya geldiğinde yüzde 96 engelliydi. Oysa hamilelik sürecindeki kontrollerde her şey normal görünüyordu. Eylül 23 gün boyunca küvözde kaldı. Beyin hücreleri kalıcı hasar gören Eylül, 3 yaşına kadar burundan verilen boru vasıtasıyla beslenebildi. Hiç yürüyemedi, konuşamadı. Başını dik tutmakta dahi çok zorlanan Eylül, şu an 7 yaşında. Hâlâ sıvı besinlerle besleniyor ve sürekli ağlıyor. Bedeninde sürekli ve belirsiz aralıklarla kasılma olduğu için kalçaları çıkmış durumda.

Rapor üç yılda açıklandı
Çocuklarının sağlığına kavuşması için gezmedik doktor bırakmayan aile, doğum esnasındaki doktor ihmalini de yargıya taşıdı. Doğumun tıbbi esaslara uygun şekilde gerçekleştirilmediğini iddia eden aile Sağlık Bakanlığı’na 250 bin TL’lik maddi ve manevi tazminat davası açtı. Sağlık Bakanlığı, iddiaları reddetti. Üç yıl sonra davanın görüldüğü Muğla İdari Mahkemesi’ne gönderilen Adli Tıp Kurumu raporu ise hastanenin ihmalini gözler önüne serdi. Raporda, “Doğum eylemi takibinin eksik yapıldığı cihetle idarenin eyleminin tıp kurallarına uygun olmadığı oy birliği ile mütalaa olunur” denildi.
Mahkemenin tayin ettiği bilirkişi raporunda ise fonksiyon kaybı nedeniyle 169 bin, bakıcı gideri nedeniyle 484 bin olmak üzere ailenin maddi zararı 653 bin TL olarak belirlendi.
Baba Berkan Kaplan, yaşadıkları sıkıntıları Radikal’e şöyle anlattı:
“Eylül doğumundan ilk altı aya kadar iyileşme gösterdi. Fakat daha sonra durumu kötüleşti. Gitmediğimiz doktor kalmadı. İşimizi de sürdüremez hale geldik. Çocuğumu dışarı dahi çıkaramıyorum. İnsanlar daha önce hiç engelli birini görmemiş gibi bakıyorlar.”

‘AİHM’ye gidebiliriz’
Ailenin avukatı Nihat Kaplan ise devam eden dava süreciyle ilgili “Özellikle Adli Tıp raporunun uzun süre beklenmesi davada kısa sürede karar verilmesini engelledi. Hesap raporuyla belirlenen gerçek zararın tazmin edilmesi yasal olarak mümkün değil. Gerçek zararımızın tazmin edilmeme tehlikesi ile karşı karşıyayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde haklarımızı arama düşüncesindeyiz” diye konuştu.

Adli Tıp: Tıp kurallarına uyulmamış
Adli Tıp raporunda, anne Nil Kaplan’ın saat 10.00’da geldiği hastanede saat 14.50’de acilen sezaryene alındığı belirtilerek şöyle denildi: “Doğan bebekte solunum olmadığı, mevcut tıbbi belgelere göre bebeğin ağır mekonyum aspirasyonlu (bebeğin anne karnında kakasını yutması) olarak doğduğu, bunun da doğum öncesi asfikside (oksijensiz) kaldığını gösterdiği, genelde doğumda bir gebenin en az 15-20 dakikada bir ÇKS (çocuk kalp sesi) yarım saatte bir NST tetkikinin gerektiği, bunun yapılmamasının eksik olduğu, NST ve ÇKS kayıtları olmadığından bebekte asfiksinin ne zaman geliştiği hakkında fikir belirtilemeyeceği, doğum takibinin eksik yapıldığı cihetle idarenin eyleminin tıp kurallarına uygun olmadığı oybirliği ile mütalaa olunur.”

yüzde
96
engel
653
bin
lira
maddi
zarar
Yorum (5)
RKTR
Burada cidden kusur var mı, bilemiyorum. Ama şu da var, Adli Tıp Kurumu'ndan ve Yüksek Sağlık Şurası'ndan kararın doktor aleyhine çıkması artık neredeyse mutad hale geldi. Geçen hafta Prof. Haldun Güner Hoca'nın bu konuda çok iyi bir yazısı vardı: http://www.medimagazin.com.tr/authors/haldun-guner/tr-ankaranin-saglik-baronlari-72-9-3170.html Davacı ailenin 250.000 isterken 653.000 almaları, ve buna rağmen "zararlarının tazmin edilemeyeceğinden" bahsetmeleri de ilginç tabii .. Sağlık Bakanlığı tazminatı faiziyle ödeyecek ve sonra da doktora rücu edecek. Mesleki sigortanın da rücu edilen cezaları ödemeyeceğini de artık bilmeyen kalmamıştır herhalde .. Bu durumda, cerrahi branşlardan kaçışa pek de şaşırmamamak gerekiyor.
0
Cevapla
dr o a
kadın doğum branşı halkımız için zenginleşme kapısı oldu öncelkile şunu söyleyim anne karnına her düşen cenin her şey mükemmel yapılsa takip mükemmelde olsa tüm ceninlerin hepsi zamanında doğmaz hepsi yüzde yüz sağlıklı olmaz bütün plasentalar bebeği yüzde yüz iyi oksijene edemiyebilir yani hayatta herşey mükemmel deildir allah bile istese herkesi çok sağlıklı yaratabileceği halde kimimizi akıllı kimimizi güzel kimmimizi aptal kimini çirkin bazı bebekleri sakat intrauterin dönemde oksijensiz kalacak şekilde yaratır hayır ve şer allahta gelir ancak artık ülkemizde kadın doğum mesleği YÜCE RABBİMİN yaptığı işin kefili olmak olarak kabul ediliyor kefilmisin o zaman sen bedel ödeyeceksin tüm kadın doğum uzmanlarına kolay gelsin her şeyi mükemmel yapacaksın zerre kadar hatada herşeyini kaybedebilirsin böyle bir mesleği yapmak için insanın deli olması lazım hadi bizim değiştirme şansımız yok yeniler niye seçer anlamıyorum ne yapalım allah kimini akıllı kimini aptal yaratır bu kullarından bir kısmı doktor onlarında bir kısmı kadındoğumcu olur yapacak bişi yok sanırım....
0
Cevapla
RKTR
Ne acı değil mi ? "Tazminat davaları, şikayet eden için zenginleşme amacı olarak kullanılamaz" diye Yargıtay kararı bile vardı.
0
Cevapla
My
Bu davada doktora rücu edilecek bir tazminat defansif tıbbı daha da hortlatır...
0
Cevapla
selim yıldız
Şimdi bu ailenin almayı hakettiği paranın normal olduğunu, ihmalin olmuş olabileceğini düşünüyorum. Bunda bir sıkıntı yok . Ancaaak her gün en küçük ihmalinde böyle bir felakete yolaçabilecek ve bu tutarda ceza ödemeye mecbur tutulacak insanların maaşı ne olmalı? Bence 1 yıllık maaşı en az bu ceza kadar olmalı ki bu meslek yapılabilsin. Canın kıymeti yoksa ceza da böyle olamaz. Canın kıymeti var, doktora da para vermem diyorsanız, işveren olarak ödersiniz, kimseye de rücu edemezsiniz ama sistem Türkiye'de iyice saçmasapan bir hal aldı.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir