Alev Alatlı’nın kurduğu Kapadokya Meslek Yüksek Okulu’nun, dün mezuniyet töreni vardı. YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya da ordaydı. YÖK’ü, üniversiteleri, kontenjanları ve genel gidişatı konuştuk... Bugüne kadarki YÖK başkanları içerisinde, üniversiteleri en çok gezen o. Bu yüzden, üniversitelerin de hocaların da nabzını iyi tutuyor... En güncel olanları, kontenjanlar, hocaların maaşı, yasa taslağı ve açılım süreci olduğu için öncelikle onları sordum.
Kontenjanlar artacak mı?
Kontenjanlar, önümüzdeki hafta içerisinde belli olur, dedi.
Peki azalacak mı, çoğalacak mı? En çok merak edilen konuların başında o geliyor.
Geçen yıl büyük kontenjan açığı olan 15’e yakın bölümde kontenjan azaltmasına gidilmiş. Ama önceki yıla göre yine de yüzde 5’lik bir artış söz konusuymuş.
Kontenjanı düşürülen bölümlerin başında fen edebiyat fakülteleri ve açık öğretim geliyor. “Peki bu yıl da geçen yıl olduğu gibi ciddi anlamda kontenjan açığı olur mu?” diye sordum. “Olmaması için her türlü önlemi alıyoruz; ama hiç belli olmaz. Bu konuda sıkıntı var. Devlet üniversiteleri, özellikle de öğrenci sayısı çok fazla olanlar, kontenjanlarını kapasitenin altında göstermek için çaba harcarken, vakıf üniversiteleri de YÖK nasıl olsa azaltır diye normalin çok üzerinde kontenjan bildiriminde bulunuyor. Bunları dengelemek de hiç kolay olmuyor” dedi.
Öğrencilere sevindirici haber: İlgi gören alanlarda kontenjan azaltımına gidilmeyecek!..
Hocaların maaşı
YÖK Başkanı olarak Türkiye’nin neresine giderse gitsin, kendisine en fazla sorulan soru, “ne olacak bizim maaşlar?” oluyor. Çetinsaya bu konuda özel bir çaba içerisinde. Cumhurbaşkanı’ndan Başbakan’a, açılışlardan mezuniyete, özel görüşmelerden basın toplantılarına kadar hemen her fırsatta bunu dile getiriyor.
Henüz bir gelişme sağlanmasa da pek çok söz verilmiş, durumdan ve gelecek öğretim yılı için umutlu. Açılım süreci konusunda da üniversiteler olarak pozitif anlamda katkıda bulunduklarını dile getirdi...
YÖKDİL ile yabancı dil
Bugünün üniversite mezunlarının mutlaka yabancı dil bilmeleri gerektiğini özellikle vurgulayan Çetinsaya, kurdukları altyapının uzaktan öğretim metodu ile tüm öğrencilere hizmet verir noktaya geldiğini hatırlatarak, “Herhangi bir üniversitedeki öğrencimiz günün 24 saatinde, kendisine verilen bir şifreyle internet üzerinden rahatlıkla dil öğrenebilecek” dedi.
Peki bu kadarı yeterli mi? Devamı da gelecek sözü verdi.
Erasmus benzeri öğrenci değişim programları konusunda, daha önce Farabi ile Türkiye’deki üniversiteler arasında öğrenci değişimi başlamıştı. Şimdi bu kervana Mevlana projesi ekleniyormuş.
Mevlana ile Avrupa dışındaki ülkeler arasında öğrenci değişimine ağırlık verilecekmiş. “Öğrencilere bu konuda ciddi destekler sağlanacak” diyor.
Üniversiteler özgür!
Üniversitelerde tek tip eğitim mi yapılıyor?
“Bu soruya şiddetle karşı çıkıyor. Ne okutuyorlar, hangi dersleri koyup, hangisini çıkartıyorlar, müfredat programlarında neler var kesinlikle karışmıyoruz. Buna kendileri karar veriyorlar. Aksini iddia eden varsa açıklasın” diyerek adeta hodri meydan çekti.
Seçmeli derslerin artırılması konusunda da bizimle hem fikir. Mühendislerin de hukukçuların da güzel sanatlar, ekonomi dersleri alması, onları farklı kılar görüşünde.
Diplomalı işsizlik
Diplomalı işsizlikle mücadele ettiğinin altını özellikle çizdi. Önemli olanın başarılı ve mutluluk olduğunu vurguladı. Bugünün küresel dünyasında öğrenciliğin hiç bitmeyeceğini, ömür boyu süreciğini ve en az üç, dört kez meslek değiştirme durumunun yaşanabileceğine dikkat çekti.
Üniversite-sanayi işbirliğinin sürekli geliştiğini, açılan her yeni üniversitenin şehirlere farklı bir hava kattığını, şehirle toplumun nasıl bütünleştiğini, mesleki-teknik eğitimin önemini tartışmaya bile gerek görmediğini, satır aralarına sıkıştırdı...
YÖK Yasa Taslağı konusunda ise ağzı iyice yanmış. Hiç kimseye yaranamamanın kırgınlığı vardı sanki!..
Özetin özeti: YÖK Başkanı Çetinsaya, düne göre bugün konulara çok daha vakıf. En iyi tarafı da sürekli üniversitelerin içerisinde. Çankaya gibi hükümet desteğini de aldığında, üniversitelere geri dönüş çok daha hızlanacaktır...