Medimagazin logo

Yeni yönetmelik patoloji laboratuvarlarını nasıl etkileyecek?

Yeni yönetmelik patoloji laboratuvarlarını nasıl etkileyecek?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

25 Ağustos 2011 tarihinde yayınlanan Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliği bağlamında Patoloji Laboratuvarlarını ilgilendiren önemli noktalar şunlardır:

 

Referans, ileri düzey ve kapsamlı hizmet laboratuvarında, laboratuvar teknik alanı tıbbi patoloji laboratuvarları hariç olmak üzere; her bir laboratuvar dalının ayrı konumlanması durumunda her biri için en az 30 metrekare, ofis ve destek laboratuvar alanları toplamı ise en az 20 metrekare olmalıdır. Laboratuvar merkezlerinde laboratuvar teknik alanı en az 40 metrekare, ofis ve destek laboratuvar alanları toplamı ise 30 metrekare olmalıdır. Tıbbi patoloji laboratuvarları için ise, laboratuvar teknik alanı en az 50 metrekare, ofis ve destek alanları en az 30 metrekare olmalıdır. Tıbbi patoloji dahil referans, ileri düzey veya kapsamlı hizmet laboratuvarların teknik alanlarının toplamı 100 metrekareyi aşması durumunda, bu alanın en az % 30’u kadar ofis ve destek laboratuvar alanları tahsis edilir.

 

Tıbbi patoloji laboratuvar teknik alanı; boyama/özel işlem odası, doktor mikroskopi inceleme odası/alanı, arşivlenme odası ve kimyasal buhar veya gazlar için özel olarak havalandırma sistemi bulunan makroskopi odasından oluşur.

 

Kapsamlı hizmet laboratuvarında her bir laboratuvar dalı için, ilgili uzmanın yanında Ek-1’de belirtilen en az bir teknik personel ile bir yardımcı personel ve/veya sekreter bulundurulur. Tıbbi patoloji laboratuvarında otopsi yapılması durumunda ayrıca bir teknisyen veya tekniker bulundurulur. Laboratuvar merkezinde yardımcı personel ve/veya sekreter ortak çalışabilir.

 

Laboratuvarda raporlar ve kayıtlar en az yirmi yıl, elektronik kayıtlar yedekleme ile birlikte süresiz, örnekler ve lamlar bozulmayacak şekilde uygun şartlarda sonuç raporlanıncaya kadar muhafaza edilir. Ancak tıbbi patoloji laboratuvarlarında örnekleme yapılan dokular rapor çıktıktan sonra en az bir ay, lamlar en az on yıl, bloklar ise en az yirmi yıl muhafaza edilir.

 

Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ilgili mevzuata uygun olarak açılan laboratuvarlar, iki yıl süre ile mevcut durumları ile faaliyete devam edebilecekler. Bu süre içinde bu Yönetmelikte belirlenen ölçütlere uygun olarak ruhsat alacaklar. Belirtilen süre içinde ruhsat almayan laboratuvarın faaliyetine son verilecek.

 

Sonuç olarak Patoloji Laboratuvar sorumlusu uzman meslektaşlarımızın, daha iyi çalışma şartlarına sahip olunması için, çalıştıkları sağlık kurumunun yöneticilerine bu  mevzuatı referans göstererek, bilgilendirme yapmalarını ve gereğini talep etmelerini öneririm.

 

Saygılarımla,

Dr.Erdener ÖZER

Tıbbi Patoloji Uzmanı

yeni
yönetmelik
patoloji
laboratuvarlarını
nasıl
etkileyecek?
Yorum (2)
Dr.Ö. Faruk Atay
Aslında bir özel patoloji laboratuvarı için 100 m.karelik bir alan gereklidir.Ancak meslekdaşlarımızın gerekli tüm ekipmanlarını alarak laboratuvarlarını düzenlemeleri için yüzölçümü takdirlerinin esnetilmesi uygundur.Mesela laboratuvar alanı 30 m2 olabilir.50 m2 ye tamamlamak için bir duvarı tamamen yıkmak veya iki oda arasında geniş bir kapı açmak gerekebilir.Bu noktada, kullanılan alanın ergonomik yapılandırmasına güvenlik ve havalandırma önlemlerine yüzölçümünden daha fazla önem verimesi gerekir.Bunlar dairede yapılacak olan tadilat işlemlerinden daha kolay olup çok iyi bir düzenleme ile 30 m2 lik bir laboratuvar alanında da verimli çalışılabilir,düzenleme kötü yapılmış ise 50m2 üstünde de rahat ve güvenli çalışmak mümkün değildir.Her tıbbi patoloji laboratuvarında yeni düzenlemeler gerekebilir.Şayet bir laboratuvar da optimal çalışma için tüm gerekler yerine getirilmiş ise ruhsatlandırma konusunda yüzölçümünün çok dar olmamak kaydıyla engel teşkil etmemesi gerekir diye düşünüyorum.Bugün birçok kamu hastanemizde de patoloji laboratuvar kısımlarında mekan sorunu mevcuttur.Kanımca bodrum katlarında patoloji laboratuvarları kurulmamalıdır.Patoloji laboratuvarları için en iyi seçim giriş katları veya birinci katlardır.Buralarda 100 m2 lik bir alan ayrılması ve laboratuvarın düzenlemeleri için özel sektörde ucuz sııfır faizli kredi ,leasin gibi imkanlar için kolaylıklar tanınması da sorunun ayrı bir yüzüdür.Saygılarımı sunar ,başarılar dilerim.
0
Cevapla
AtomAnt
Mensubu olduğum branşın ne uzmanlık derneklerinden ne de bu branşın öğretim üyelerinden yeni yayınlanan Laboratuvar Yönetmeliği hakkında böyle bir katkı eleştiri ya da öneri olmaması çok üzücü ve anlamlı. Bir Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı olarak değerli meslektaşımızın hassasiyet göstererek yazdığı bu yazıdan dolayı, patoloji uzmanlarının çok şanslı olduğunu düşünüyorum.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir