Medimagazin logo

Yeni tarife yine davalık etti

Türk Dişhekimleri Birliği ve Sağlık Bakanlığı arasında yıllardır sorun olan Asgari Ücret Tarifesi’nin onayı konusu bu sene de mahkemeye taşındı
Yeni tarife yine davalık etti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türk Dişhekimleri Birliği ve Sağlık Bakanlığı arasında yıllardır sorun olan Asgari Ücret Tarifesi’nin onayı konusu bu sene de mahkemeye taşındı

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), 17 Aralık 2009 tarihinde Sağlık Bakanlığına gönderdiği 2010 yılı TDB Asgari Muayene ve Tedavi Ücret Tarifesi’ne de cevap alamadı.

Ankara İdare Mahkemesine dava açan TDB, Bakanlık tarafından bu zamana kadar aynen ya da gerekli değişiklikler yapılarak onaylandığına ilişkin herhangi bir bildirim yapılmadığı gerekçesi ile “Tarifenin onaylanması istemine 60 gün içinde yanıt verilmeyerek zımnen reddedilmesine ilişkin olarak işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptali” isteminde bulundu.

“Bakanlığın bekletme yetkisi yok”
TDB tarafından hazırlanan dava dilekçesinde, 2010 yılında uygulanacak Tarife’nin Yasa’da belirtilen şekilde hazırlandığı ve 17 Aralık 2009 tarihinde Sağlık Bakanlığına sunulduğu, ancak Bakanlık tarafından Tarife’nin aynen ya da gerekli değişiklikler yapılarak onaylandığına ilişkin bir bildirim yapılmadığı belirtildi. Dilekçede, “Davalı İdareye yapılan onay başvurusunun üzerinden 60 gün geçmiş olmakla istemin zımnen reddedilmiş olduğu anlaşılmaktadır” denildi.

Diş hekimliği hizmetlerinde uygulanacak asgari ücretin belirlenmesi ile ilgili olarak 3224 sayılı Yasa’da açık bir düzenleme yapıldığı ifade edilen dava dilekçesinde, “Bu düzenleme uyarınca asgari muayene ve tedavi ücretlerinin belirlenmesi yetkisi TDB Merkez Yönetim Kurulu ile Sağlık Bakanlığının ortak kullanacağı bir yetkidir. TDB Merkez Yönetim Kurulu Tarife’yi hazırlayarak Sağlık Bakanlığına gönderir, Sağlık Bakanlığı da bu Tarife’yi inceleyerek aynen ya da gerekli gördüğü değişiklikleri yaparak onaylar. Bakanlığa verilmiş olan bu yetkinin, TDB Merkez Yönetim Kurulu tarafından hazırlanarak sunulmuş olan Tarife’nin incelenerek varsa gerekli görülen değişikliklerin de yapılmasıyla onaylanması biçiminde anlaşılması gereklidir. Bir başka ifadeyle Bakanlık, aynen ya da değiştirerek onaylama yetkisine dayanarak yepyeni bir Tarife düzenleyemeyeceği gibi Tarife’yi aylarca onaylamayarak bekletme yetkisine de sahip değildir” açıklamasına da yer verildi.

“Halen 2007 tarifesi uygulanıyor”
Sağlık Bakanlığının en son 2007 tarihli asgari ücret tarifesini onayladığını, sonrasında ise onaylanması amacıyla Bakanlığa gönderilen tarifelerden hiçbir sonuç alınamadığını belirten TDB dilekçesinde, “TDB, davalı Bakanlığa asgari ücret tarifesini teslim ettikten sonra aylarca çaba göstererek Tarife’nin onaylanmasına çalışmış, Bakanlık tarafından kurulan komisyonlara katkı sunmuş ise de sonuçta anlaşılmıştır ki Bakanlık, Tarife’nin hiçbir şekilde değiştirilmemesini, mevcut statükonun sürgit devam etmesini istemektedir. Bakanlığın bu tutumu neticesinde halen 2007 yılı için belirlenmiş olan ücret tarifesi uygulanmaktadır. Oysa, ücret tarifeleri bir yandan hizmetin niteliğinin belirli bir standartta verilmesini sağlayarak halkın nitelikli sağlık hizmetine erişimini sağlamakta, öte yandan da diş hekimlerinin kazançları ile yaşam standartlarını belirlemekte olup ekonomik gelişmelere koşut olarak değiştirilebilmelidir” ifadelerine yer verdi.

“Yeni tarifeler engellenmeye çalışılıyor”
Hazırladığı dava dilekçesinde, özelden hizmet almak zorunda kalan kişilerin ödemek zorunda kaldıkları hizmet bedellerinin kamusal olarak karşılanmasının gerekli olduğunu belirten yargısal kararın ardından Sağlık Bakanlığının yeni tarife yayınlanmasını engellemeye çalıştığını savunan TDB, “Bu haliyle davalı idare işlemi kamu yararını hedeflememekte, yargı kararlarını etkisizleştirmek ve özel diş hekimliklerinden alınmak zorunda kalınan hizmetin gerçek maliyetinden çok daha azının ödenmesini amaçlamaktadır. Bu tutum, yukarıda da belirtildiği gibi, sonuçta hastalara verilen hizmetin maliyetini karşılamayan bir ödemeye yol açtığı için ya hizmetin niteliğinde bir azalmaya ya da hizmet maliyetine kamudan hizmet alamadığı için özel diş hekimliğinde hizmet almak zorunda kalmış olan kişinin hizmetin gerçek maliyetini ödemeye yol açmaktadır” ifadelerini kullandı.

“İşlemin yürütmesi durdurulsun”
Sağlık Bakanlığı ile devam eden asgari ücret tarifesi onay sorununu 2009 yılında da mahkeme yoluyla çözebildiğine dikkat çeken TDB, Bakanlığın tarifeyi onaylamama işleminin hukuka aykırı olduğunu savunarak “Sağlık Bakanlığının zımni ret işlemiyle, diş hekimliği hizmetlerinin gerçek bedelinin saptanabilmesine ilişkin yapılmış olan çalışma sümen altı edilmekle diş hekimlerinin emeklerinin karşılığını almaları önlenmektedir. Bu sonuç, diş hekimleri bakımından telafisi mümkün olmayan zarar niteliğindedir. İYUK m.27/2’de belirtilen koşullar birlikte gerçekleşmiş olmakla dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.
yeni
tarife
yine
davalık
etti
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir