Medimagazin logo

Yeni doçentten Yeni Doçentlik Kriterleri değerlendirmesi

Yeni Doçentlik Başvuru Kriterleri ile ilgili Medimagazin okurlarının yorumları devam ediyor. Twitter'da #YeniDoçentlik etiketine de görüşlerinizi yazabilirsiniz
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni doçentten Yeni Doçentlik Kriterleri değerlendirmesi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ekim 2015 de yeni doçent olmuş biri olarak ilk başta yeni kriter dendiği zaman 'Oh ben sıramı savdım kurtuldum' dedim. Fakat sonra yeni kriterlere göre ben ve çevremdeki birçok doçent olmuş meslektaşlarımın dosyalarına baktığımda zaten bu kriterleri sağladığımızı gördüm ve bu insanın içini rahatlatan bir durumdu.

Ve gelelim bu yeni kriterlere; Puanlama esasına göre (ki başvuru için 100 puan sınırı var) hazırlanmış bir sistem getirilmiş. Puanlamada başlıklar olarak;
Uluslar arası ve ulusal makale
Lisansüstü veya tıpta uzmanlık tezlerinden üretilmiş yayınlar
Kitap 
Patent 
Atıflar 
Lisansüstü tez danışmanlığı 
Bilimsel araştırma projeleri 
Bilimsel toplantı ve eğitim-öğretim faaliyetleri

değerlendirilmekte ve konulara göre toplana puan 100 olursa doçentlik başvurusu için yeterli olmakta.
Bu yeni kriterler bize ne kazandırdı? ya da ne kaybettirdi?
Eski doçentlik başvurusunda SCI veya SCI-E olan en az üç makale ve bunların içerisinden en az bir adet ilk isim olmanız başvuru için yeterli olmaktaydı fakat bu kriterlere göre ne ben nede çevremdeki hiçbir arkadaşım başvuru yapmadık çünkü pratik anlamda böyle bir dosyanın olumlu sonuçlanacağını ihtimal dahilinde görmediğimiz için genel olarak uluslar arası makale ortalama 10-15 adet, ulusal makale ise 20-25 adet sayısına ulaştığımızda başvurularımızı yaptık. Bu da şunu gösteriyor ki eski sistem zaten pratik anlamda işlerliğini  yitirmişti ve yeni bir sisteme ihtiyaç vardı. Şimdi açıklanan yeni kriterlere baktığımızda da bizim başvuru yaptığımız dosyaların zaten yeni sisteme göre yeterli olduğunu görünce bu sistemin getireceği ek bir zorluk olmayacağını tam tersi belki de iyi bir standart getireceğini düşünmekteyim. 


Bir de şunu söylemeden geçemeyeceğim. Eski sistemde ‘ne kadar çok makale sayısı ile de başvursak yinede acaba dosyadan geçebilecek miyiz’ sorusu hep bizi rahatsız ederdi bu açıdan değerlendirildiğinde yeni sistem büyük bir ihtimalle akıldaki bu rahatsız edici düşünceyi de ortadan kaldırıp yeni başvuracak arkadaşların daha iyi ders çalışmalarına odaklanmalarını sağlayabileceğini düşünmekteyim. 

Doç.Dr.Süleyman Bulut


Üniversitelerarası Kurul yeni Doçentlik kriterlerini açıkladı


 

doçentlik kriterleri
yeni doçentlik kriterleri
doçentlik başvuru şartları
2016
Yorum (13)
hüdhüdkuşu
Yeni doçent arkadaşımız uzman kadrosunda iken üniversitede veya EAH'de iki dönem kendi adına ders vermiş anlaşılan yoksa bu kriterlerle doçent olamazdı.
4
Cevapla
Cengiz Yılmaz
Yeni doçent yazıda kendine çalışmış. Orhan Kaya' nın dediği gibi kaç dönem ders vermiş belli değil. bi de Poliyanacılık yapmış, sanki bu şartları sağlayanlar büyük ihtimalle dosyadan geçerler demeye getirmiş.
13
Cevapla
eylem sevinç
yeni doçente iki soru sormak istiyorum...JSINAV JÜRİSİNİ çevresindekilere arattımı...? ikinci sorumsa yar doç olarak üniversiteye alınırken hatırlı gönüllü tanıdıkları araya girdimi...? DOÇENTLİK sınavında sözlü kaldırılmalı ve merkezi sınavla torpilin - jüri aramaların önüne geçilmedikçe YAPILAN DÜZENLEMELER havanda su dövmekten öteye geçmez...
61
Cevapla
Erdem Silistreli
Eski sistemde 3 yabancı yayın şartı varken, Azerbeycan'da Sağlıklıg adlı dergide 2 yayın, Saudi Medical Journal'da (Sci-exp) 1 yayınla Doçent olan adam gördüm. Ben aynı branşta aynı yıl 24 yabancı yayın (hepsi ABD-Avrupa), 30 yerli yayın ve 100'ün üzerinde bildiri, 4 kitap bölümü ile YAYINDAN KALMIŞTIM. O jüri üyelerini tabii ki Allah'a havale ettim; ama benim durumum bu güne kadar gelen sistemin ne kadar köhne, sübjektif, keyfi ve alaturka olduğuna bir nebze örnek olmuştur umarım. (Not: Hep üniversitede çalıştım) Sistemde aksaklıklar vardır ama ben yine de yeni getirilen kriterleri, nesnelliğe yaklaşmak ve çıtayı daha da çok yükseltmek adına destekliyorum. En azından sınava başvuran kişilerin daha çok hazırlandıkları belli olur, hakları her zaman yenecektir ama daha az yenir. Bu arada alıp gaçan tarzı açıkgözlerin de baştan elenmesi mümkün olabilir.
12
Cevapla
Erdem Silistreli
Yıllar önce başvurduğum doçentlik sınavında orjinal araştırma makalesi olarak sunduğum çalışmanın orjinal olmadığı gerekçe gösterilerek, kriterleri tutturmadığım belirtildi ve yayın aşamasının başında elendim. Bu kararı veren Ankara Başkent Üniv. Kalp Damar Cerrahisinde bir öğretim üyesiydi ve gerekçe olarak da bu yayının başka bir yayından yararlanılarak ortaya çıkarıldığını rapor etmişti. Sözkonusu yayın, İngiltere'de basılan SCI grubu bir dergideydi ve yararlanıldığı ileri sürülen diğer makaleyi yazan da kimdi dersiniz: BENDİM. Daha nesnel kriterler getirildikçe, umarım daha genç arkadaşlar bu ve benzeri haksızlıklar ve komik durumlarla daha az karşılaşırlar.
11
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir