Medimagazin logo

Yeni çalışma tartışmaları yeniden alevlendirdi: 40 yaş üstü tüm apandisit hastalarına kolonoskopi yapılmalı mı?

Lancet'in EClinicalMedicine dergisinde yayımlanan çığır açıcı bir çalışma, 40 yaş üstü tüm hastaların apandisit tedavisinin ardından rutin kolonoskopi yaptırıp yaptırmaması gerektiği tartışmasını yeniden alevlendirdi. Çalışma, apandisit ve kolon kanseri arasındaki bağlantıya yeni bir bakış açısı getirerek mevcut bakım standardı hakkında önemli soruları gündeme getiriyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni çalışma tartışmaları yeniden alevlendirdi: 40 yaş üstü tüm apandisit hastalarına kolonoskopi yapılmalı mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Fransız araştırmacıların The Lancet's EClinicalMedicine'de yer alan yeni bir çalışması, apandisit ve kolon kanseri arasındaki ilişki üzerine yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Türünün ilk ve en büyük örneklerinden biri olan çalışma, apandisitin kolon kanserine katkıda bulunan bir neden olmaktan ziyade erken bir belirti olabileceğini öne sürüyor.

Yüz binlerce vaka incelendi

230 binden fazla apandisit vakasını inceleyen ve bunları 461 bin eşleştirilmiş kontrolle karşılaştıran çalışma, akut apandisitten sonraki ilk altı ayda kolon kanseri riskinin ikinci altı aya göre 8 kat daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Risk özellikle sağ taraflı kolon kanseri için yüksektir ve kontrollere göre 13 kat daha fazladır. Buna karşılık, sol taraflı kolon kanseri kontrollere kıyasla sadece beş kat daha yüksek bir risk oluşturmaktadır.

Galler Üniversite Hastanesi'nden Shahab Hajibandeh, 40 yaş üstü apandisit hastalarında rutin kolonoskopi veya BT kolonografi yapılmasını şiddetle savunuyor. Univadis Medscape'deki habere göre; Hajibandeh'e göre yeni Lancet çalışması, daha kapsamlı bir kolon incelemesine duyulan ihtiyacı pekiştiriyor.

Hajibandeh, "Mevcut tanı yöntemlerinin küçük, sağ taraflı kolon kanserlerini gözden kaçırması muhtemeldir" dedi. Hajibandeh, 40 yaş üstü 112 hastadan 1'inde ve 50 yaş üstü 66 hastadan 1'inde apandisitle birlikte sağ taraflı kolon kanseri görüldüğünü belirtiyor. Güçlü kanıtlara rağmen Hajibandeh, mevcut sağlık uygulamalarının 40 yaş üstü apandisit hastaları için kolonoskopi gibi lüminal inceleme yöntemlerini benimsemekte tereddüt ettiğine dikkat çekiyor.

 

Lancet yazarları uyardı

Fransa'daki Dijon Üniversite Hastanesi'nden Lancet yazarı Pablo Ortego-Deballon dikkatli olunmasını tavsiye ediyor. Rutin kolonoskopinin kendi risklerini taşıdığını ve sağlık sistemlerine ağır bir yük getirebileceğini belirtiyor.

Ortego-Deballon daha az invaziv bir yaklaşımı savunarak, her yaştan hasta için bir bağışıklık dışkı tahlili önermektedir. "Sonucun pozitif çıkması durumunda kolonoskopi yapılması gerekebilir. Ancak bunun daha ileri çalışmalarla doğrulanması gerekiyor" diye ekliyor.

Belirsizlik devam ediyor

Hajibandeh ve meslektaşları, fekal immünohistokimyanın sağ taraf kolon kanserini saptamadaki etkinliğine itiraz etmekte ve kolonoskopiye karşı direncin esas olarak maliyet ve endoskopi servislerinin iş yükünün artmasıyla ilgili endişelerden kaynaklandığını savunmaktadır.

Bu yeni araştırma, apandisit ve kolon kanseri arasındaki bağlantıya ilişkin geleneksel bilgeliğe meydan okurken, hem klinisyenler hem de hastalar kanıtları değerlendirmelidir. Bu çalışma apandisit tedavisi sonrası için kılavuzlarda bir değişikliğe yol açacak mı? Bunu sadece zaman ve daha fazla araştırma gösterecek.

Şimdilik, 40 yaş üstü apandisit hastalarında kolonoskopi tartışması tıp camiasını bölmeye devam etmekte ve hem klinisyenleri hem de hastaları en iyi hareket tarzı konusunda belirsizlik içinde bırakmaktadır.

apandisit
kolon kanseri
kolonoskopi
lancet
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir