MEDİMAGAZİN - Tulane Üniversitesi'nden araştırmacılar, önemli bir buluşa imza atarak yüksek tuz tüketimi ile tip 2 diyabet gelişme riskinin yükselmesi arasında ikna edici bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. Mayo Clinic Proceedings dergisinde yayımlanan çalışma, özellikle diyabet riski taşıyan bireyler için tuz alımının izlenmesinin önemini vurguluyor.
Birleşik Krallık Biobank'ına kayıtlı 400 binden fazla yetişkinin tuz alım alışkanlıkları hakkında anket yapılmasını içeren araştırma, endişe verici sonuçlar ortaya koydu. Ortalama 11,8 yıllık takip süresi boyunca, katılımcılar arasında 13.000'den fazla tip 2 diyabet vakası ortaya çıkmıştır. Yiyeceklerine "hiçbir zaman" veya "nadiren" tuz eklemeyenlerle karşılaştırıldığında, "bazen", "genellikle" veya "her zaman" tuz kullanan bireylerde tip 2 diyabet gelişme riski sırasıyla %13, %20 ve %39 daha yüksekti.
Tip 2 diyabeti önlediğini gösteren ilk çalışma
HCA Regents Distinguished Chair ve Tulane Üniversitesi Halk Sağlığı ve Tropikal Tıp Fakültesi'nde profesör olan başyazar Dr. Lu Qi, bulguların önemini vurguladı. Dr. Qi, "Tuzu sınırlamanın kardiyovasküler hastalıklar ve hipertansiyon riskini azaltabileceğini zaten biliyoruz, ancak bu çalışma ilk kez tuzluğu masadan kaldırmanın tip 2 diyabeti önlemeye de yardımcı olabileceğini gösteriyor" dedi.
Yüksek tuz alımını diyabete bağlayan kesin mekanizma araştırılmaya devam ederken, Dr. Qi potansiyel bir açıklama önerdi. Tuz tüketimi daha büyük porsiyonları teşvik ederek obezite ve enflamasyon gibi risk faktörlerinin gelişme olasılığının artmasına neden olabilir. Çalışma, sık tuz tüketimi ile katılımcılar arasında daha yüksek Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ve bel-kalça oranı arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koyarak bu teoriyi destekledi.
Dr. Qi daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurgulayarak, katılımcıların tuz alımını kontrol altına alacak ve sağlıkları üzerindeki etkilerini yakından gözlemleyecek bir klinik çalışma planladıklarını açıkladı. Bununla birlikte, bulguların genel halk için acil önemini de vurguladı. "Yapılması zor bir değişiklik değil, ancak sağlığınız üzerinde muazzam bir etkisi olabilir" diyerek bireyleri en sevdikleri yiyecekleri baharatlamak için düşük sodyumlu alternatifleri keşfetmeye teşvik etti.