MEDİMAGAZİN - Imperial College London Halk Sağlığı Okulu'ndan Dr. Konstantinos Tsilidis tarafından yürütülen çığır açıcı bir çalışma, diyetle folat alımının artmasının kolorektal kanser riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koydu.
The American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan ve türünün en büyüğü olan bu araştırma, yeşil yapraklı sebzelerde bulunan diyet folatının, folik asit takviyelerinin ve toplam folatın kolorektal kanser riski üzerindeki etkilerini incelemek için 70.000'den fazla kişiden elde edilen verileri analiz etti.
Kolorektal kanser riski azalıyor
Bulgular, günlük önerilen miktarın %65'ine karşılık gelen diyetle folat alımındaki her 260 mikrogramlık artış için, proksimal kolon, distal kolon ve rektum kanseri gibi çeşitli formlar da dahil olmak üzere KRK gelişme olasılığında %7'lik bir azalma olduğunu gösterdi. Bu durum, dengeli bir diyetle elde edilebilecek düzenli folat alımının kolorektal kanserin önlenmesinde etkili olabileceği hipotezini güçlendirdi. Çalışma ayrıca, farklı genlerin rolü de dahil olmak üzere folatın kanser riskini nasıl etkilediğini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğine işaret ediyor.
Araştırmacılar, diyetle alınan folatı analiz etmenin yanı sıra, kolorektal kanser riskiyle ilişkili olarak yaygın genetik varyantlar ve folat arasındaki etkileşimleri de araştırdı. Folat takviyelerinin KRK riski ile ilişkisini değiştirebilecek genomun belirli alanlarını belirlediler.
Egzersiz kadar beslenme de önemli
Dünya Kanser Araştırma Fonu'ndan Dr. Helen Croker, kanser riskini azaltmada fiziksel aktivitenin yanı sıra sağlıklı bir diyetin parçası olarak düzenli folat alımının önemine dikkat çekti. Dünya Kanser Araştırma Fonu'nda beslenme uzmanı olan Matt Lambert, iyi folat kaynakları olan sebze, meyve, tam tahıl ve bakliyat açısından zengin bir diyetin yalnızca bağırsak kanseri riskini azaltmakla kalmayıp aynı zamanda genel sağlığı da desteklediğini vurguladı.
Bu çalışma, sağlıklı beslenmenin kanserden korunma ve genel sağlık üzerindeki rolünü destekleyen kanıtların artmasına katkıda bulunuyor. Yeşil yapraklı sebzelerde doğal olarak bulunan bir besin maddesi olan folatın kolorektal kanser riskini azaltmadaki önemini vurgulayarak uzun vadeli sağlık için dengeli beslenmenin öneminin altını çiziyor.