MEDİMAGAZİN - Çin'in Hangzhou kentinde bir araştırma ekibi, kızarmış yiyeceklerin, özellikle de patates kızartmasının sık tüketiminin, kızarmış yiyecek yemeyenlere kıyasla %12 daha yüksek anksiyete riski ve %7 daha yüksek depresyon riski ile bağlantılı olduğunu buldu.
Bu bağlantı genç erkekler ve daha genç tüketiciler arasında daha belirgindi.
Kızarmış gıdalar obezite, yüksek tansiyon ve diğer sağlık etkileri için bilinen risk faktörleridir. Pazartesi günü PNAS dergisinde yayınlanan makaleye göre, bu sonuçlar "kızarmış gıda tüketiminin azaltılmasının ruh sağlığı açısından önemine dair bir yol açıyor".
Bununla birlikte, beslenme üzerine çalışan uzmanlar, sonuçların ön çalışma olduğunu ve kızarmış yiyeceklerin mi ruh sağlığı sorunlarına yol açtığının, yoksa depresyon veya anksiyete belirtileri yaşayan kişilerin mi kızarmış yiyeceklere yöneldiğinin tam olarak belli olmadığını söyledi.
Depresyon riskinde artışa neden oluyor
Çalışmada 11,3 yıl boyunca 140.728 kişi değerlendirilmiştir. İlk iki yıl içinde depresyon teşhisi konulan katılımcılar hariç tutulduktan sonra, kızarmış yiyecek tüketenlerde toplam 8.294 anksiyete ve 12.735 depresyon vakası bulunurken, özellikle kızarmış patatesin kızarmış beyaz ete göre depresyon riskinde %2'lik bir artışa neden olduğu tespit edilmiştir.
Çalışmada ayrıca, düzenli olarak birden fazla porsiyon kızarmış yiyecek tüketen katılımcıların daha genç erkekler olma olasılığının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Çalışmada yer almayan yaşam tarzı tıbbı uzmanı Dr. David Katz, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "Bu çalışmanın insan bileşeni, tam da iddia ettiği şeyi gösterebilir: daha fazla kızarmış yiyecek alımının anksiyete/depresyon riskini artırdığını" söyledi.